Sommige dieren hebben als ze klein zijn vlekken op hun vacht, die verdwijnen als ze volwassen worden: hoe komt dat?
Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige jonge dieren in het dierenrijk vlekken op hun vacht hebben die verdwijnen zodra ze volwassen zijn? Er is een specifieke reden waarom dit gebeurt.
Jonge dieren met gevlekte vacht: convergente evolutie
Mslecuona/Wikimedia commons - CC BY-SA 4.0 DEED
De fauna herbergt verschillende diersoorten die, zodra ze geboren en opgroeien, gevlekt worden. In tegenstelling tot degenen die ook als volwassene de vlekken op hun vacht behouden, krijgen sommigen echter een uniforme vacht na het beëindigen van de groeifase. Tot deze soorten behoren enkele soorten vissen en vogels, maar ook herten, tapirs en leeuwen. In feite hebben de jongen van deze dieren vlekken op hun vacht die na verloop van tijd een verre herinnering worden. Hoe kan dat?
Volgens de mening van deskundigen heeft dit "kinderlijke" kenmerk te maken met camouflage: het zorgt ervoor dat de jonge dieren beter opgaan in hun leefgebied en daardoor minder zichtbaar zijn. Dit zou hen beschermen tegen mogelijke roofdieren, aangezien ze zichzelf nog niet kunnen verdedigen, vooral als hun moeder afwezig is. Omdat het een effectieve anatomische strategie is, hebben deze typische plekken van sommige dieren zich ontwikkeld tot een fenomeen dat “convergente evolutie” wordt genoemd, waarbij bepaalde kenmerken gebruikelijk worden bij verschillende soorten die geen enkele voorouder delen.
Sommige dieren hebben als ze klein zijn vlekken op hun vacht ter camouflage
Freepik
Gevlekte jonge dieren lijken vaker voor te komen bij soorten die voorkomen in habitats met een driedimensionale structuur, zoals bossen. Hier kan het mimetische vermogen in feite worden uitgebuit dankzij de rijke vegetatie en de uitgebreide context, terwijl dit in meer uniforme omgevingen zoals de toendra niet nodig lijkt. Een voorbeeld hiervan zijn de babyzeehonden, waarvan de vacht wit is, maar de neiging heeft om bedekt te raken met vlekken wanneer ze van de bevroren gebieden naar met rotsen bezaaide stranden trekken.
Dit komt omdat in complexe omgevingen zonlicht details zoals struiken en planten raakt, waardoor clair-obscur ontstaat, vergelijkbaar met de vlekken op de vacht van jonge dieren, die op deze manier erin slagen te camoufleren en op te gaan met de rest.
Dit zijn driedimensionale details die bijdragen aan het voortbestaan van sommige pasgeboren dieren, en vervolgens verdwijnen zodra ze volwassen zijn en zichzelf zelfstandig kunnen verdedigen. Sommige soorten behouden echter hun hele leven een gevlekte vacht, waaronder cheeta's, die dit kenmerk hebben geconsolideerd: de reden blijft echter een mysterie voor zoölogen, zelfs als één hypothese verband houdt met het feit dat ze, alleen jagend, hun mimetische vermogen zouden kunnen blijven gebruiken om ongestoord te jagen.
Zodra ze volwassen zijn, ontwikkelen dieren die hun gevlekte uiterlijk verliezen alternatieve overlevingsstrategieën: reekalfjes bijvoorbeeld, die zichzelf als pasgeborenen weten te camoufleren dankzij de witte vlekken (die velen, maar niet allemaal, verliezen) die opvallen op hun bruine vacht en het vermogen om stil te blijven staan, wanneer ze herten worden, stoppen ze met verstoppen en leren ze heel snel rennen, meer dan hun roofdieren. Als ze nog klein zijn, passen moeders nog een verdedigingsstrategie toe: ze verwijderen hun uitwerpselen en maken ze schoon voordat ze ze alleen laten, zodat ze geen geur afgeven. Vogels die zijn geboren uit gevlekte eieren die op de grond zijn gelegd en vlekken op hun lichaam hebben, leren echter vliegen zodra ze het volwassen stadium hebben bereikt.
Sommige dieren verliezen als volwassene hun vlekken en ontwikkelen nieuwe strategieën
I've Got It On Film!/Wikimedia commons - CC BY 2.0 DEED
Pasgeboren tapirs worden niet alleen geboren met vlekken, maar ook met strepen op hun vacht. Dit komt omdat ze de neiging hebben om 's nachts te bewegen om voedsel te halen en de textuur van hun vacht helpt hen in het donker te verwarren, en vervolgens verschillende jachtstrategieën ontwikkelen zodra ze volwassen zijn. Ook leeuwenwelpen zien er extreem gevlekt uit, ook al hebben ze geen vlekken op hun vacht als ze opgroeien. Bij mannetjes worden de vlekken die donkerder zijn dan de rest van de vacht vervangen door dikke manen, het belangrijkste kenmerk waarmee ze vrouwelijke exemplaren aantrekken. De volwassen leeuw hoeft zich niet te verstoppen: hij is de koning van de roofdieren en heeft de neiging om in groepen te jagen, om deze reden verdwijnen de vlekken, dankzij andere kenmerken die erop gericht zijn zichzelf als nummer één te vestigen in vergelijking met rivalen in de hofmakerij met leeuwinnen.
Aan de basis van de vlekken op de vacht van sommige pasgeboren dieren ligt dus precies het doel om zich te verstoppen voor soorten die een bron van gevaar kunnen vormen terwijl hun moeders aan het jagen zijn. In feite zien dieren geen kleuren zoals wij mensen en zijn ze vaak kleurenblind. Dit betekent dat, vooral bij daglicht, een gevlekte vacht in de struiken lastig te herkennen is.
Wist jij waarom sommige dieren alleen als pasgeborenen vlekken op hun vacht hebben?