Het is niet waar dat motten worden aangetrokken door licht: een nieuw onderzoek beweert dit

Janine image
door Janine

17 Februari 2024

Het is niet waar dat motten worden aangetrokken door licht: een nieuw onderzoek beweert dit

Veel insecten worden aangetrokken door licht, een fenomeen dat nog meer geldt voor motten, die zich 's nachts vaak rond straatlantaarns in de stad verzamelen. Maar worden motten echt aangetrokken door licht? Welnu, een recente studie zou deze overtuiging in twijfel kunnen trekken en het gedrag van deze insecten verduidelijken.

Worden motten aangetrokken door licht? Misschien niet, volgens een recent onderzoek

Worden motten aangetrokken door licht? Misschien niet, volgens een recent onderzoek

Unsplash

Zoals we in de inleiding al zeiden, is de aantrekkingskracht van motten op licht een overtuiging met oude wortels. En de redenering is tenslotte duidelijk: 's nachts, als je niets kunt zien, is het normaal om naar het licht toe te gaan. Maar zelfs om erdoor aangetrokken te worden? Na analyse van het gedrag van nachtvlinders stelt een recente studie, gepubliceerd in Nature Communications, een andere verklaring voor.

In tegenstelling tot wat je zou verwachten, worden motten niet aangetrokken door het licht, maar verward door de aanwezigheid ervan. Over het algemeen gebruiken nachtvlinders licht om zich 's nachts te oriënteren. De aanwezigheid van kunstmatige lichtbronnen vermindert uiteindelijk hun vermogen om zich te oriënteren, door overmatige blootstelling. Eenmaal in de war, beginnen de motten gedesoriënteerd rond de lampen te fladderen en brengen ze zichzelf vaak zelfs lichamelijk letsel toe in een poging ze te bereiken.

Waarom oriënteren motten zich met licht?

Waarom oriënteren motten zich met licht?

Pexels

Het vermogen van motten om zich te oriënteren met licht komt van ver, om precies te zijn miljoenen jaren geleden. De maan was de bron van het nachtlicht aan de hemel en insecten zoals motten gebruikten haar stralen als gids bij hun nachtelijke bewegingen. Miljoenen jaren lang was het een effectieve en betrouwbare methode die nooit zou veranderen of drastisch zou veranderen. Tot de komst van de mens, openbare verlichting en elektriciteit. De nachtvlinders die we rond de lampen zien fladderen, worden dus niet aangetrokken maar verward.

Vanuit dit oogpunt zijn er eenvoudige oplossingen die de negatieve effecten van kunstlicht op motten kunnen verminderen. De lampen bijvoorbeeld naar beneden richten of lampen met een smallere stralingshoek gebruiken kan het effect op nachtactieve insecten verminderen. Lichtbronnen afschermen helpt ook om dit probleem te beperken.

Onderzoek naar motten aangetrokken door licht: de toekomst

Onderzoek naar motten aangetrokken door licht: de toekomst

Pexels

De recente studie is slechts de eerste fase van een breder onderzoek naar de effecten die licht heeft op nachtactieve insecten. Hoewel verder onderzoek nodig is, is het met deze eerste studie al mogelijk om te begrijpen hoe groot de invloed van menselijke activiteiten op het natuurlijke leven is. We hebben het hier vaak over voor grote ecosystemen en de meest “merkwaardige”soorten, maar hetzelfde geldt voor nachtvlinders en insectenpopulaties in stedelijke en niet-stedelijke gebieden. Kortom, de manier waarop we de omgeving om ons heen veranderen heeft niet alleen invloed op ons leven en daar moeten we rekening mee houden. Daarom kan het beter bestuderen van de effecten van kunstlicht op het leven van dieren ons helpen bij het kiezen van de meest effectieve maatregelen om de biodiversiteit te beschermen.