Waarom zetten we het volume van de muziek in de auto lager als we parkeren? Ja, (bijna) iedereen doet het
Er zijn gedragingen waarvan we denken dat alleen wij ze hebben, maar die eigenlijk veel vaker voorkomen dan we denken. Een daarvan is de neiging om het volume van de muziek in de auto zachter te zetten als we moeten parkeren. Dit is een veelvoorkomend gedrag, maar waarom doen we dat? Waarom zetten we het volume van muziek zachter als we moeten parkeren? Laten we daar samen achter komen.
Het brein is aan het multitasken... maar slechts tot op zekere hoogte
Freepik
Als je het van buitenaf bekijkt, lijkt de situatie waarin we de muziek zachter zetten als we parkeren paradoxaal. Misschien heeft de autoradio tot dat moment aangestaan, midden in het verkeer, en heeft het geen problemen gegeven. Dan vinden we eindelijk een plek om te parkeren en wordt die muziek bijna een ergernis, te oorverdovend om op dat volume te blijven. Op het eerste gezicht zou de autoradio onze rijvaardigheid niet moeten beïnvloeden: het hangt zeker niet af van ons gehoor. En toch doet het dat wel.
De redenen hiervoor zijn afhankelijk van de manier waarop onze hersenen zintuiglijke prikkels verwerken. Het menselijk brein is een uiterst complex orgaan en kan inderdaad multitasken, maar slechts tot op zekere hoogte. Het beheren van meerdere taken tegelijk vereist grote middelen die vaak niet beschikbaar zijn, en wanneer we te maken krijgen met situaties die extra aandacht vereisen, moeten de hersenen zich concentreren op de hoofdtaak. Zoals je kunt zien, past de beschrijving perfect bij het moment waarop we de muziek in de auto zachter zetten om te parkeren.
Het brein, parkeren en muziek: de onzichtbare gorilla-test
Pexels
De rol van onze hersenen bij het gelijktijdig beheren van meerdere informatie wordt al tientallen jaren bestudeerd. Een van de belangrijkste onderzoeken vanuit dit oogpunt dateert uit 1959, uitgevoerd door Neville Moray. De Canadese psycholoog benadrukte hoe het menselijk brein een beperkt vermogen heeft om meer informatie tegelijkertijd te beheren. Als gevolg hiervan kunnen we, wanneer we gefocust zijn op een specifieke actie, andere informatie negeren, zelfs als deze aanwezig is in ons perceptuele veld.
Om het belang van deze selectieve aandacht aan te tonen, ontwikkelden de twee psychologen Daniel Simons en Christopher Chabris de beroemde onzichtbare gorillatest. In de praktijk moet de proefpersoon de balpasses tellen tussen spelers die witte shirts dragen, terwijl er een onverwachte gebeurtenis plaatsvindt: een gorilla komt in het frame. De meeste mensen zijn gefocust op de hoofdtest en merken de veranderingen niet op. Maar wat heeft dit te maken met de neiging om de muziek zachter te zetten als we parkeren?
Waarom zetten we het volume van de muziek in de auto zachter als we parkeren?
Pexels
De dynamiek is precies dezelfde die psychologen hebben gevonden die aan selectieve aandacht hebben gewerkt. De reden waarom we het volume van de muziek in de auto zachter zetten als we parkeren, is dat onze hersenen het gewoon niet aankunnen. Luisteren naar muziek is in feite geen passieve activiteit, maar iets dat wel energie kost.
Geconfronteerd met twee activiteiten zoals muziek luisteren en parkeren, lijken onze hersenen zich op beide te concentreren, maar in feite stuiteren ze tussen de ene en de andere. Dit is een afleidende dynamiek die onze prestaties kan verminderen. Vanuit dit oogpunt is het zachter zetten van het muziekvolume in de auto tijdens complexe manoeuvres een automatisme dat voortkomt uit de noodzaak om ons te concentreren op de belangrijkste taak op dat moment. En om geen schade aan onze auto of aan anderen te veroorzaken.
http://www.theinvisiblegorilla.com/gorilla_experiment.html
https://melmagazine.com/en-us/story/why-we-turn-down-the-radio-while-were-parking