Spiegels weerspiegelen niet het ware beeld van een persoon: wat zit erachter?

Janine image
door Janine

20 Februari 2024

Spiegels weerspiegelen niet het ware beeld van een persoon: wat zit erachter?

Spiegels zijn heel speciale hulpmiddelen: ze weerkaatsen licht en dus ook ons beeld, waardoor we een perfecte kopie van ons beeld krijgen, toch? Nou, niet helemaal: je hoeft alleen maar in de spiegel te kijken en een foto te maken met je camera om je te realiseren hoe verschillend de resultaten kunnen zijn. Maar waarom gebeurt dit en wat is de juiste versie? Hoe verandert de spiegel ons beeld op manieren die we ons niet eens kunnen voorstellen? Laten we daar samen achter komen!

Het echte beeld in de spiegel

Het echte beeld in de spiegel

Pexels

De perceptie van ons beeld in de spiegel heeft veel te maken met onze perceptie in het algemeen, of het nu van onszelf is of van onze omgeving. Het is algemeen bekend dat mensen de neiging hebben de voorkeur te geven aan wat ze vertrouwd vinden en ongemakkelijk reageren als ze met iets nieuws worden geconfronteerd. Als gevolg daarvan zijn we altijd gewend om ons beeld in de spiegel te zien en minder gewend om het in een andere context te zien, zoals een foto genomen door een smartphone of camera. Aan de andere kant, wie heeft er nog nooit gedacht niet zo fotogeniek te zijn?

Fysieke schoonheid heeft er weinig mee te maken, maar het heeft zeker te maken met een sociale perceptie van onszelf. Door in de spiegel te kijken, raakt iemand gewend aan een bepaald beeld van zichzelf: elk “nieuw” beeld wordt automatisch als negatief ervaren. Kortom, de spiegel biedt een gedeeltelijke weerspiegeling die wordt gemedieerd door belichting, hoek, sociale perceptie en vergelijking met andere middelen.

Het werkelijke beeld bij de camera

Het werkelijke beeld bij de camera

Pexels

En hoe zit het met de camera? Ook hier zijn de dingen niet zo eenvoudig als je zou willen. Een foto legt ons gezicht objectief vast, alsof het een spiegel is, toch? Nee, absoluut niet. Als de spiegel speelt met onze waarneming, hoek en belichting, dan voegt een camera daar ook het type lens, afstand, toegepaste filters, softwaremanipulaties en kunstmatige intelligentie aan toe. En ga zo maar door.

Bovendien brengt het zien van een foto van tijd tot tijd de discrepanties aan het licht met het beeld dat we ons van de spiegel herinneren en waaraan we dag na dag gewend zijn. Om een zekere gelijkenis te vinden, is het zelfs voldoende om de foto om te draaien: met veel smartphones kun je bijvoorbeeld fotograferen met de spiegelstand geactiveerd. Dit zijn strategieën die de kloof proberen te overbruggen tussen onze perceptie en het beeld dat we aan de maatschappij geven. Geen gemakkelijke taak.

Spelen spiegels dus vals?

Spelen spiegels dus vals?

Pexels

Naast de verschillen die we hebben gezien, die evenzeer betrekking hebben op sociale perceptie als op de gebruikte technologieën, kunnen spiegels ook bedriegen. Zoals we hebben gezien, weerspiegelt geen enkele spiegel of camera een beeld dat precies het onze is. Sommige spiegels hebben echter de neiging misbruik te maken van deze vervorming van de werkelijkheid, met strategieën die ons een beter beeld van onszelf willen geven. Bijvoorbeeld:

  • onszelf spiegelen met zacht licht maakt onze huid gladder en accentueert onze lichaamsvormen, waardoor we mooier worden voor onze ogen;
  • een spiegel met een lichte concaafheid doet ons lichaam slanker lijken dan het in werkelijkheid is;
  • een licht gekantelde spiegel maakt het bovenlichaam groter dan het onderlichaam.

Concluderend is het belangrijk om te onthouden dat een spiegel nooit het exacte beeld van ons zal geven, of er nu trucjes worden gebruikt of niet. Iedereen neemt ons anders waar, afhankelijk van zijn eigen vooroordelen, en hetzelfde geldt voor onszelf. Aan de andere kant is het belangrijkste om jezelf te accepteren met je onvolkomenheden en je uniekheid, ongeacht de foto's en weerspiegelingen die we om ons heen zien.