Augmented reality viewers worden populair: hoe ze werken en waarom het dragen ervan normaal zou kunnen worden
Virtual reality is steeds meer aanwezig in ons dagelijks leven, met toepassingen variërend van vrije tijd tot werk. Centraal in deze nieuwe ervaring staat de VR viewer, oftewel Virtual Reality, waarmee je de virtuele realiteit kunt betreden en gebruiken. Maar hoe werkt het precies? Laten we het samen ontdekken!
Virtuele realiteit of aangevulde realiteit?
Pexels
Ze worden vaak synoniem gebruikt: volgens sommigen zijn augmented reality en virtual reality hetzelfde, maar dan met twee verschillende namen. Maar dit is niet helemaal het geval: er is een verschil tussen de twee concepten dat ook doorklinkt in de werking van VR viewers. Bijzonder nuttig in dit verband is het immersieve spectrum, een grafiek die de overgang van de concrete realiteit naar de virtuele realiteit via augmented reality illustreert.
Vanuit dit oogpunt zou augmented reality bestaan uit een verweving van de echte en computergegenereerde wereld. Daarentegen vertegenwoordigt virtuele realiteit een wereld die volledig in computergrafieken wordt gegenereerd. Het lijkt een beetje op wat er gebeurt met VR-videogames, waarbij je je VR-vizier opzet en zonder enige beperking begint te spelen.
Wat is een VR-viewer en waar dient het voor
Pexels
Nu we het verschil hebben gezien tussen augmented reality en virtual reality, kunnen we ons richten op wat een VR-viewer is. Het is een draagbaar apparaat dat dankzij zijn geavanceerde werking een virtuele realiteitservaring creëert voor de gebruiker. Er zijn standalone VR-viewers, die niet op andere apparaten hoeven te worden aangesloten om te functioneren, en aangesloten VR-viewers, die kunnen worden gebruikt met een computer of spelconsole. Ongeacht het type VR-viewer, het kan worden gebruikt voor:
- videospellen, dankzij de immersieve capaciteiten die virtual reality biedt;
- fysieke activiteit, om thuis een echte sportschool te hebben;
- zakelijke toepassingen, bijvoorbeeld als trainingsmiddel voor werknemers of voor vergaderingen;
- leren op scholen, dankzij de beschikbare educatieve toepassingen.
Kortom, VR viewers kunnen een zeer nuttig hulpmiddel zijn voor verschillende toepassingen, van recreatie tot onderwijs, van training tot werk. Maar hoe werken ze?
Hoe werken VR-viewers?
Pexels
Niet alle VR-viewers zijn hetzelfde en ze werken ook niet op dezelfde manier. In het algemeen delen ze echter allemaal hetzelfde concept waarmee ze een virtuele realiteit nabootsen waarin je je kunt onderdompelen. Daarom gebruiken alle VR-viewers twee schermen met hoge resolutie, één voor elk oog van de gebruiker. Elk van deze schermen toont iets andere beelden om het effect te creëren van een driedimensionale omgeving om te verkennen. Vóór de twee schermen hebben VR-viewers ook twee glazen die helpen om de beelden op de ogen te richten en een breed gezichtsveld van minstens 110° te creëren. Maar dat is nog niet alles. Een VR-viewer moet ook beschikken over:
- bewegingssensoren die de positie en rotatie van het hoofd van de gebruiker volgen, zodat de virtuele realiteit wordt bijgewerkt op een manier die overeenkomt met de bewegingen van de gebruiker
- twee controllers waarmee de gebruiker kan interageren met de virtuele omgeving en die qua concept lijken op de klassieke gamepads van spelconsoles;
- software die verantwoordelijk is voor het creëren en weergeven van de virtuele omgeving, die zo eenvoudig kan zijn als een applicatie of zo complex als een videogame.
Een VR-viewer kan ook worden aangevuld met driedimensionale audiosystemen, andere sensoren die voorkomen dat je tegen obstakels botst en hardware componenten. Maar al in hun basisversies zijn VR-viewers extreem complexe apparaten, waar verschillende technologieën samenkomen om een homogeen resultaat te leveren. En ons ervaringen geven die anders niet mogelijk zouden zijn.
https://www.theguardian.com/technology/2016/nov/10/virtual-reality-guide-headsets-apps-games-vr