Roddelen is niet altijd slecht: een nieuwe studie onthult de positieve aspecten ervan
Moet praten achter de rug van degenen die niet aanwezig zijn werkelijk als een praktijk worden beschouwd die we moeten afkeuren? Onderzoek heeft enkele onontdekte en onverwachte aspecten van deze gewoonte aan het licht gebracht. Dit is wat er naar voren kwam.
Roddelen staat centraal in de band tussen menselijke groepen
Freepik
In de collectieve opinie wordt het “roddelen” over mensen die niet aanwezig zijn als nogal onaangenaam beschouwd: roddelen behoort zeker niet tot de meest geprezen sociale praktijken, maar toch kan niemand ontkennen het wel eens gedaan te hebben. Afgezien van het moreel verwerpelijke aspect van de kwestie, lijkt een nieuwe studie van onderzoekers van de Universiteit van Maryland en Stanford University de reputatie ervan te herstellen, althans in sommige opzichten.
“Roddelen” over iemand die ons niet kan horen kan volgens de auteurs sociale interacties juist bevorderen. "Van Mesopotamische steden tot geïndustrialiseerde naties, roddels staan centraal in de band tussen menselijke groepen. Toch blijft de evolutie van roddelen een raadsel: hier stellen we dat het gebeurt omdat de verspreiding van de reputatie van individuen mensen ertoe aanzet om samen te werken met degenen die roddelen. Roddels verspreiden zich als gevolg daarvan en ondersteunen het systeem van reputatie en samenwerking”, lezen we in de inleiding van het onderzoek.
De alomtegenwoordigheid van roddelen in de menselijke samenleving: waarom?
PNAS
Volgens de onderzoekers is roddelen alomtegenwoordig in verschillende menselijke samenlevingen. De studie, vanuit het perspectief van de sociale psychologie, stelt dat "de evolutie van roddelen het gevolg is van zijn reputatie-verspreidende en ego-afschrikkende functies." Met behulp van een computersimulatie van sociale interactie onderzochten de auteurs hoe roddelen een gangbare praktijk is geworden die aspecten als leeftijd, cultuur, sociale status en geslacht overstijgt.
Dana Nau, voormalig hoogleraar aan UMD's Computerwetenschappen en Instituut voor Systeemonderzoek en een van de auteurs van het project, legde uit: "Als mensen willen weten of iemand een goed persoon is om mee om te gaan, kan het verkrijgen van informatie uit roddels, ervan uitgaande dat ze eerlijk zijn, erg nuttig voor ze zijn." Xinyue Pan, hoofdauteur van het onderzoek, voegde eraan toe: "Uit een eerder onderzoek blijkt dat een persoon gemiddeld een uur per dag besteedt aan het praten over anderen, dus dit vergt veel tijd van ons dagelijks leven. Daarom is het belangrijk om dit te bestuderen."
Het nut van roddelen als aanpassingsstrategie
Freepik
Hoewel andere theorieën al hadden vastgesteld dat roddelen de samenwerking tussen groepen bevordert, was het nog onduidelijk hoe individuen van roddelen konden profiteren en waarom ze er zo in geïnteresseerd waren. In de evolutionaire speltheorie observeerde het team de besluitvormingsprocessen van virtuele proefpersonen en hoe ze met elkaar interageerden om beloningen te krijgen door middel van verschillende strategieën: zouden ze roddels gebruiken om zichzelf te beschermen of voor persoonlijk gewin? Zouden ze hebben deelgenomen aan de roddels? Zouden ze hun gedrag hebben veranderd nadat ze de informatie uit de roddel hadden verkregen?
Uit de resultaten bleek dat 90% van de virtuele middelen had deelgenomen aan de roddels en zelf roddelaars was geworden. Volgens de auteurs gebeurt dit om te voorkomen dat je slachtoffer wordt en om een beloning te ontvangen. "Roddelen levert een voordeel op omdat het anderen inspireert om te roddelen als ze zien dat het een beloning oplevert. Als mensen weten dat je roddelt, is de kans groter dat ze met je samenwerken."
Uiteindelijk hebben roddelaars een evolutionair voordeel in hun vermogen om anderen te beïnvloeden, samenwerking te bevorderen en nuttige informatie te verstrekken. Roddelen, zowel positief als negatief, lijkt dus functioneel te zijn: wat denk jij?