Het mysterie van de 2000 jaar oude bronzen hand bedekt met opschrift is opgelost
Archeologische vondsten vormen een van de meest nauwkeurige manieren om over het verleden te leren, vaak zelfs meer dan schriftelijke bronnen. De zaak is anders als de archeologische vondst ook mysterieuze inscripties bevat, waarvan archeologen de betekenis nu pas beginnen te ontcijferen. Het gaat om de hand van Irulegi, die ongeveer 2000 jaar oud is en verband houdt met het pre-Romeinse verleden van Spanje.
De hand van Irulegi: een blik op de ijzertijd
Aiestaran et al./Antiquity
De ontdekking van de hand van Irulegi dateert uit 2021, in Noord-Spanje, op de berg Irulegi, 10 kilometer van Pamplona. Het dateert van ongeveer 2000 jaar geleden, midden in de ijzertijd, en is een bronzen hand met verschillende symbolen in een onbekende taal gegraveerd op het bovenste gedeelte. Volgens de onderzoekers die de studie publiceerden, zouden deze symbolen in verband kunnen worden gebracht met de oude Paleo-Spaanse talen en dus ook met de moderne Baskische taal.
De ontdekking is op zichzelf al sensationeel omdat de stam die het gebied bewoonde, de Vasconi, het schrift nog niet kende. De hand van Irulegi zou daarom het bestaan van een oud Vasconisch schrift kunnen aantonen, waarvan de evoluties vandaag de dag nog steeds terug te vinden zijn in de Baskische taal. De oorsprong ervan zou ouder kunnen zijn dan altijd werd gedacht.
Wat staat er op de hand van Irulegi?
Aiestaran et al./Antiquity
Om te begrijpen wat het schrift op de hand van Irulegi zegt, hebben de onderzoekers de functie van het artefact dieper onderzocht. Vanuit dit gezichtspunt suggereren de foto van de hand, de plaats van ontdekking en de oriëntatie van het schrift dat het een amulet was, dat naar alle waarschijnlijkheid aan de ingang van een gebouw hing. Andere informatie komt ook uit de techniek waarmee de oude Vasconi de gravures op de bronzen hand maakten. Voor dit doel werd waarschijnlijk een ijzeren burijn gebruikt die, door middel van krabben en ponsen, het mogelijk maakte om op de hand van Irulegi te "schrijven".
Wat de betekenis van het schrift betreft, beschikken we nog niet over bepaalde gegevens om een volledige vertaling te kunnen uitvoeren. Desondanks hebben onderzoekers het woord "sorioneku" geïdentificeerd, dat mogelijk verband houdt met de Baskische taal en "veel geluk" betekent.
De betekenis van de hand van Irulegi
Nafarroako Gobernua | Gobierno de Navarra/Wikimedia Commons - CC BY-SA 3.0 DEED
Zoals we hebben gezien moet de hand van Irulegi een gunstige functie hebben gehad en dus een rituele betekenis. Bovendien laten de variaties in de graveertechniek en in het schrift zelf een benadering zien die slechts gedeeltelijk gepland is en elementen van spontaniteit bevat. Een andere hypothese betreft de creatie van de hand: er was immers een reden waarom de Vasconi als geletterd werden beschouwd. In werkelijkheid doet de overvloed aan brons in Noord-Iberia vermoeden dat de hand door de Vasconi zelf is gemaakt, die daarom toegang hadden tot hun eigen schrijfsysteem.
De ontdekking van de hand van Irulegi stelt ons in staat het pre-Romeinse verleden van Spanje dieper te onderzoeken en meer te leren over de Vasconi. Tegelijkertijd stelt het ons in staat de relatie tussen een van de oudste Iberische stammen en een van de oudste talen die we vandaag de dag kennen, het Baskisch, beter te begrijpen. Zoals vaak gebeurt, staan we echter nog maar aan het begin en zal verder onderzoek, verdere bevindingen en verdere ontdekkingen noodzakelijk zijn.