Onderzoekers ontdekken hoe ze chips beter en gezonder kunnen maken: afscheid van de schadelijke stof
Chips zijn een lekker tussendoortje, maar zeker niet een van de gezondste. Er is echter goed nieuws: wetenschappers hebben ontdekt hoe ze gezonder kunnen worden gemaakt. Laten we er meer over te weten komen.
Chips: een lekker maar ongezond tussendoortje
Adapted from Bhaskar et al./Plant Physiology
Zo nu en dan mogen we ons te buiten gaan aan een zakje lekkere knapperige chips. Terwijl we ontspannen op de bank zitten en een film kijken, om de middaghonger te stillen, terwijl we haast hebben of tijdens een aperitief met vrienden, lijken deze kleine, knapperige gouden schijfjes de perfecte oplossing. Het valt niet te ontkennen: je blijft ervan eten!
Nadat we zo’n zak op hebben, kunnen we echter een licht schuldgevoel krijgen: chips zijn niet bepaald de meest geschikte voeding, niet alleen voor je figuur, maar ook voor de gezondheid. Een nadeel dat sommige wetenschappers echter lijken te hebben opgelost: ze hebben een methode ontdekt om ze gezonder te maken en te voorkomen dat ze “zwart worden” door een schadelijk bestanddeel, acrylamide. Onderzoekers hebben een mechanisme ontdekt dat voorkomt dat koud bewaarde aardappelen donker worden en dat zou ze niet alleen gezonder maken, maar zelfs hun smaak verbeteren.
Vaarwel acrylamide in chips: de studie
Het onderzoek van een team van de Michigan State University in de Verenigde Staten heeft ontdekt dat een gen dat betrokken is bij koude-geïnduceerde verzoeting in aardappelen (CIS) zou kunnen leiden tot een nieuw tijdperk van chips zonder acrylamide of met zeer lage concentraties. Deze stof wordt gegenereerd tijdens het bakproces van koud bewaarde aardappelen. Jiming Jiang en David Douches hebben het pad geëffend voor de ontwikkeling van nieuwe variëteiten die bij lage temperaturen kunnen worden bewaard en verspilling in de voedingsindustrie kunnen voorkomen.
Om het hele jaar door de juiste hoeveelheid chips beschikbaar te hebben, sloegen de producenten van deze snacks de aardappelen die boeren op de juiste tijdstippen verbouwden op in koelcellen. Dit veroorzaakt echter verzoeting door de kou: tijdens dit proces wordt zetmeel omgezet in suikers. Het verwerken van zoete aardappelen bij hoge temperaturen zorgt voor donkergekleurde chips en genereert acrylamide.
Mogelijke alternatieve technieken om suiker te verwijderen uit piepers die koud bewaard worden, zijn te duur en zouden de smaak van de chips kunnen veranderen.
Het gen dat verantwoordelijk is voor CIS in chips is ontdekt en wat dit reguleert
Pixabay
Jiang, professor aan de MSU Research Foundation bij de afdelingen Plantenbiologie en Tuinbouw, legde uit: "We hebben het specifieke gen geïdentificeerd dat verantwoordelijk is voor CIS en, nog belangrijker, het regulerende element ontdekt dat het activeert bij lage temperaturen. Door te bestuderen hoe het wordt geactiveerd en gedeactiveerd openen we de mogelijkheid om aardappelen te ontwikkelen die van nature resistent zijn tegen CIS en daarom geen giftige stoffen zullen produceren." Jang heeft twintig jaar van zijn werk besteed aan het oplossen van dit probleem. In 2010 identificeerde hij het gen en onderzocht vervolgens welke elementen ervan konden worden aangepast om het verzoetingsproces te blokkeren. Samen met zijn team combineerde hij genexpressieanalyse, het in kaart brengen van versterkers en het identificeren van eiwitten om te ontdekken wat het gen in kwestie reguleert.
Onze volgende stappen bestaan uit het gebruiken van deze kennis om CIS-resistente aardappelen te creëren door middel van genetische manipulatie of andere kweektechnieken in de kassen van Dr. Douches, die het aardappelveredelingsprogramma van MSU van wereldklasse leidt”, legt Jiang uit, volgens wie de “aardappelen van de toekomst” binnenkort op de markt zouden kunnen worden gebracht. Een opmerkelijke doorbraak, niet alleen voor de snackindustrie, maar ook voor onze gezondheid.