We groeien door te slapen: het merkwaardige verband tussen uren slaap en lengte bij kinderen

Janine image
door Janine

10 Maart 2024

We groeien door te slapen: het merkwaardige verband tussen uren slaap en lengte bij kinderen

Veel ouders vragen zich af wat het juiste moment is om hun kinderen naar bed te brengen en iedereen bepaalt zijn eigen huisregels. Maar wat is de mening van de wetenschap en experts hierover?

Waarom kinderen voldoende slaap nodig hebben

Waarom kinderen voldoende slaap nodig hebben

Pexels

Als je niet zeker weet of je het juiste doet als het gaat om het slaapschema van je kinderen, kan het nuttig zijn om de mening van experts en onderzoekers te kennen. Zoals bekend is voldoende slaap essentieel voor iedereen, inclusief kinderen, om gevolgen voor het psychofysieke welzijn te voorkomen. Een onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat kinderen die geen constante regels krijgen en geen georganiseerd dagelijks leven leiden, een vermindering van de slaap ervaren: het gevolg is dat hun hersenen minder ontwikkeld lijken dan die van hun leeftijdsgenoten die meer slapen.

Hoe dan ook, wetenschappers zijn het erover eens dat voldoende slaap cruciaal is in de context van een gezonde levensstijl. Vooral bij kinderen is het krijgen van voldoende slaap essentieel voor de ontwikkeling van cognitieve vaardigheden, waaronder leren en geheugen. Maar wat is volgens deskundigen het beste tijdstip om de kleintjes naar bed te brengen? Het lijkt erop dat vroeg gaan slapen ook cruciaal is voor een ander aspect van de groei: de lengte.

Heeft vroeg naar bed gaan invloed op de lengte van kinderen? De uren slaap die nodig zijn

Hoewel verschillende factoren van invloed zijn op de productie van groeihormoon, dat ertoe bijdraagt dat kinderen langer worden, waaronder voeding en sport, blijft slaap de belangrijkste factor. In feite vindt de grootste afgifte van dit hormoon bij kinderen plaats tijdens de diepe slaap en daarom kan vroeg naar bed gaan hierop een aanzienlijk effect hebben. De duur van de rust hangt af van de leeftijd en neemt af met de groei, van 12 tot 16 uur voor de leeftijd van één jaar, tot 11 tot 14 uur bij kinderen van één tot twee jaar, tot 10 tot 13 uur tussen drie en vijf jaar, tot 9 tot 12 uur tussen zes en twaalf jaar. Vanaf de leeftijd van 13 tot 18 jaar stabiliseert de slaapperiode zich rond de 8 tot 10 uur.

Dit zijn standaardaanbevelingen, maar volgens deskundigen kunnen ze betere schoolprestaties en een betere lichamelijke en geestelijke gezondheid bevorderen. Bovendien moet de slaaproutine regelmatig en “strikt” zijn, altijd hetzelfde schema aanhouden en een echte gewoonte creëren: op basis van de tijd van de wekker en de nodige slaapuren zal het gemakkelijk zijn om de juiste tijd te berekenen om je kinderen naar bed te brengen.

Kinderen vroeg naar bed brengen: hoe doe je dat?

Kinderen vroeg naar bed brengen: hoe doe je dat?

Freepik

Vroeg gaan slapen betekent langer slapen en voldoende rust ervaren, zonder welke een kind niet alleen een vertraging in de groei zou kunnen ervaren, maar ook opvliegend gedrag, evenals een grotere eetlust en consumptie van vet voedsel. Om deze mogelijke gevolgen te voorkomen, stellen deskundigen op dit gebied voor om van de slaaproutine een prioriteit te maken, speelgoed uit het kinderbed te verwijderen en de lichten in de kamer vlak voor het slapengaan te dimmen, de temperatuur in huis te regelen en kinderen een glas water te geven, in plaats van sappen die stimulerende suikers bevatten.

Daarnaast moet met het gebruik van elektronische apparaten zoals tablets, pc's en smartphones minstens een uur voor het slapengaan worden gestopt. Het is cruciaal om elke dag dezelfde routine aan te houden, waar je kind ook is, en hem overdag aan leuke activiteiten te laten deelnemen kan een goede manier zijn om zijn energie te gebruiken en hem bereidwillig naar bed te laten gaan. Zorg er echter voor dat je hem niet te moe maakt: dit kan het tegenovergestelde effect hebben en de slaap vertragen. Wanneer de routine wordt geconsolideerd, zullen de voordelen ongetwijfeld zichtbaar zijn voor zowel ouders als hun kinderen.

Hoe laat breng jij je kinderen naar bed?