Hoe kunnen vogels in eieren ademhalen?
We weten allemaal dat vogels geboren worden uit eieren, als ze bevrucht zijn, die uitkomen zodra de kuikens groot genoeg zijn geworden om eruit te komen. De vogels brengen lange tijd in de eieren door, afhankelijk van de soort, en ontwikkelen een hele reeks kenmerken. Hoe kunnen ze in eieren ademen? Het lijkt een banale vraag, maar dat is slechts schijnbaar zo: laten we eens kijken hoe ze dat doen!
Hoe kunnen vogels in eieren ademhalen?
Pexels
Zoals we in de inleiding zeiden, begint het embryo zich langzaam maar zeker te ontwikkelen wanneer een eicel wordt bevrucht. Dit is een kenmerk dat, met de nodige verschillen, vogels, zoogdieren, reptielen, vissen, enzovoort, verenigt. Maar hoe ademen de kleintjes in het specifieke geval van vogels?
Binnenin het ei vormt zich een structuur die op een zakje lijkt, de allantois genaamd, die wordt verbonden door een buitenmembraan, het chorion genaamd. Allantois en chorion vormen een structuur die chorioallantoïsch membraan wordt genoemd en die zowel bij vogels als bij reptielen voorkomt. Maar waarom is het belangrijk? Dit membraan creëert een soort luchtkamer in het ei, waardoor het embryo tijdens de groei van verse zuurstof wordt voorzien en ervoor zorgt dat er koolstofdioxide naar buiten vrijkomt. De luchtuitwisseling in het chorioallantoïsch membraan vindt dan plaats dankzij microscopisch kleine poriën op de schaal, die de bloedsomloop van het kuiken verbinden met de buitenwereld.
De eerste adem van een vogel uit het ei
Unsplash
Zoals we hebben gezien kunnen ongeboren vogels ademen dankzij een membraan onder de eierschaal dat een echte luchtkamer vormt die verbonden is met hun bloedsomloop. Het is in alle opzichten een long, zij het tijdelijk en heel eenvoudig. Het geval van de eerste ademhaling van een vogel uit het ei is echter anders.
Wanneer het kuiken klaar is om tevoorschijn te komen, vormt zich een scherpe structuur op de snavel, die ook tijdelijk is. Gedefinieerd als een eitand, is het het hulpmiddel dat vogels gebruiken om de schaal te doorboren en uiteindelijk hun vorige huis te verlaten. En het eerste dat de eitand doorboort is het chorioallantoïsch membraan, dat wil zeggen het membraan dat ademen in het ei mogelijk maakt. Natuurlijk is het uitkomen nog maar net begonnen en daarom zal het membraan nog een paar uur zuurstof leveren, maar het proces is begonnen en binnenkort zal het kuiken voor de eerste keer adem kunnen halen. De eerste keer van een lange reeks.
Ademen vogels ook met lucht in hun botten?
Unsplash
We hebben het dus over hoe vogels ademen, en we weten allemaal dat de botten van deze vogels hol zijn: er zit lucht in. Dit is een aanpassing die speciaal is ontwikkeld om het vliegen te vergemakkelijken, en we zien de resultaten elke dag, maar je kunt je afvragen of vogels in staat zijn te ademen met dezelfde lucht die ze in hun botten hebben. De vraag is minder vreemd dan hij lijkt.
In feite bevatten de longen van vogels ook zakjes waarin de ingeademde lucht binnendringt en van daaruit naar de holtes van hun botten wordt gestuurd. Door te ademen produceren vogels warmte die ook de lucht in hun botten verwarmt en deze gelijkmatig door het lichaam verdeelt. In de praktijk, nee, vogels ademen niet, zelfs niet als er lucht in hun botten zit. Tegelijkertijd speelt deze laatste echter een fundamentele rol tijdens de vlucht dankzij de ademhaling.
Concluderend kunnen we stellen dat de manier waarop vogels binnen en buiten het ei ademen het resultaat is van miljoenen jaren evolutie. Zoals vaak gebeurt, schuilt er achter ogenschijnlijk eenvoudige handelingen een complexiteit die we ons soms niet eens kunnen voorstellen. Maar het is altijd de moeite waard om het te onderzoeken.
https://theconversation.com/i-have-always-wondered-when-do-baby-birds-begin-to-breathe-81754