Scheikundelerares gaat viraal op sociale media vanwege haar praktijklessen: “ze houdt van haar werk”
Niet iedereen houdt van wetenschappelijke vakken, vooral niet op school: sommige worden als te ingewikkeld ervaren, andere als te saai en weer andere als nutteloos. We weten dat dit niet het geval is, maar soms moet de passie voor wetenschappelijke onderwerpen worden overgedragen vanaf de docent. Een beetje zoals Kate Biberdorf, een scheikundelerares die op sociale media beroemd is geworden vanwege haar passie en de manier waarop ze haar favoriete vak geeft. Tegenover honderden kinderen en tieners, maar ook op de universiteit.
Jongeren enthousiast maken voor scheikunde: hier lees je hoe je dat op de juiste manier kunt doen
Het is niet moeilijk om waar te nemen wanneer iemand met passie werkt: je ziet het aan de ogen, aan de gebaren, aan de woorden... en aan de explosies. Uiteraard hebben we het niet over “echte” explosies, maar over gecontroleerde, kleinschalige chemische reacties waarmee Kate de jongeren scheikunde leert. Dit maakt de lessen zowel spannend als interessant.
Uit de video's op haar Instagram-account, allemaal met duizenden likes en reacties, kunnen we zien hoe professor Biberdorf zuurstof, waterstof en vloeibare stikstof weet te gebruiken bij exotherme reacties. Het resultaat is dat er honderden jongeren naar haar evenementen komen die een ongekend spektakel aanschouwen en beetje bij beetje gepassioneerd raken door scheikunde. Niet slecht voor een wetenschap die maar weinigen zouden willen studeren, toch?
“Ik wou dat de scheikundeles zò was” en andere reacties op video's van Kate
katethechemist/Instagram
Met name twee video's hebben tot veel reacties geleid van gebruikers van sociale media - gemaakt om een "explosieve" Kerst en Nieuwjaar te wensen - waarin Kate het beste van zichzelf en haar scheikunde geeft. Een gebruiker zei dan ook: "Ik wou dat de scheikundeles zò was... het zou leuk en boeiend zijn": en geef hem eens ongelijk. De rol die leraren spelen bij het aanwakkeren van de passie bij leerlingen, of het voor altijd onderdrukken ervan, is immers enorm. Een andere gebruiker schrijft:
Het was een docent zoals zij die mijn carrière in waterstof begon. Dertig jaar, twee patenten en heel veel onderzoek en ontwikkeling later ben ik nog steeds net zo enthousiast over waterstof als zij.
Er zijn veel opmerkingen die vreugde uiten, alleen al vanwege de passie waarmee Kate scheikunde onderwijst. Eén van de reacties luidt: "Dit is wat er gebeurt als iemand het met passie en liefde doet": het is voldoende om de video's te bekijken om het te beseffen.
Waarom is het belangrijk om jongeren geïnteresseerd te maken in scheikunde en wetenschap?
Dit is een fundamentele vraag, tenminste voor degenen die de wetenschappen waarderen en graag willen dat velen ze bestuderen, misschien al vanaf jonge leeftijd. Kinderen gepassioneerd maken over scheikunde, en STEM-vakken in het algemeen, is de sleutel tot het begrijpen van de wereld om ons heen, van natuurlijke processen tot de objecten die we elke dag gebruiken. Dit is waarom het belangrijk is:
- ontwikkeling van kritisch en analytisch denken, ook transversale vaardigheden;
- stimulering van creativiteit en probleemoplossing, buiten de gebaande paden denken;
- voorbereiding op de toekomst, aangezien er steeds meer vraag is naar wetenschappelijke vaardigheden;
- de stereotypen stoppen volgens welke scheikunde en andere wetenschappen niet spannend of interessant zijn.
Wat dit laatste punt betreft, kunnen we zeggen dat Kate Biberdorf de demonstratie is van hoezeer scheikunde een interessante en uitzonderlijk valide discipline is. Door de passie van jonge mensen aan te moedigen, zoals zij dat doet, kunnen ze een beter geïnformeerde keuze maken voor hun toekomst. En om chemische reacties voor te bereiden met een zekere impact op het publiek.