Wie te veel tv kijkt, staat 's nachts vaker op om naar het toilet te gaan: onderzoekers zijn ervan overtuigd
Plotseling wakker worden terwijl je slaapt is op zichzelf al vervelend genoeg, maar het is nog erger om midden in de nacht op te moeten staan om te gaan plassen. Het is een ervaring waar niemand van houdt, maar waarvoor sommige wetenschappers misschien een van de triggers hebben gevonden. Zoals we lezen in het onderzoek van de Wenzhou Medical University, zou de schuldige de tv kunnen zijn. Laten we eens kijken hoe.
Wat is nocturie: meer dan alleen hinderlijk
Pexels
Midden in de nacht opstaan om naar het toilet te gaan om te plassen is zo'n vervelend en veel voorkomend verschijnsel dat het een naam heeft: nocturie. Het is een aandoening die 48% van de mannen en 51% van de vrouwen tussen de 40 en 60 jaar treft. Bovendien gaat, naast nocturie, ook slapeloosheid gepaard: plotseling wakker worden om te plassen maakt het uiteraard moeilijker om weer in slaap te vallen. Niet iedereen slaagt daarin.
Het identificeren van de oorzaken van nocturie is niet eenvoudig, omdat er verschillende factoren zijn die bijdragen aan deze aandoening. Onder de medische gevallen bevinden zich diabetes, goedaardige prostaathypertrofie, blaasziekten, enzovoort. Om nog maar te zwijgen over andere mogelijke oorzaken, zoals voorgesteld door onderzoekers van de Wenzhou Medical University, volgens welke degenen die meer tv kijken, vaker geneigd zijn om 's nachts te moeten plassen. Maar in welke zin?
Zorgt tv-kijken ervoor dat je 's nachts vaker gaat plassen? Het onderzoek
Het onderzoek van het Chinese team, gepubliceerd in het tijdschrift Neurourology and Urodynamics, heeft al een titel die op zichzelf een programma is. De studie heeft in feite de titel "Associatie tussen televisie- en/of videotijd en nocturie bij volwassenen: een analyse van de National Health and Nutrition Examination Survey". Volgens onderzoek houdt het kijken naar tv en andere schermen gedurende meer dan vijf uur per dag verband met het risico op nocturie. In de praktijk zorgt het ervoor dat je 's nachts meerdere keren opstaat om naar het toilet te gaan om te plassen.
De studie analyseerde gegevens van meer dan 13.000 volwassenen en ontdekte een ongetwijfeld interessant verband. Mensen die meer tijd achter een scherm doorbrachten – of het nu tv, computer of mobiele telefoon was – hadden een 48% groter risico op nocturie. De onderzoekers beweren dat dit resultaat zou kunnen worden verklaard door het blauwe licht dat door schermen wordt uitgezonden, wat de productie van melatonine verstoort en ons circadiane ritme verstoort.
Correlatie, toeval of allebei?
Freepik
Er is een gezegde in de wetenschap dat correlatie geen oorzakelijk verband impliceert: in de praktijk impliceert de correlatie tussen twee gebeurtenissen geen causaal verband. Als twee gebeurtenissen gecorreleerd zijn, vergelijkbare percentages vertonen, van dezelfde variabelen lijken af te hangen, betekent dit niet dat er andere relaties tussen bestaan. Correlatie zou dus slechts correlatie kunnen zijn. Dit is een risico dat Chinese onderzoekers goed kennen en waarover ze praten in hun onderzoek naar nocturie. Er zijn nog veel meer factoren die deze medische aandoening kunnen verklaren, naast de factoren die we in de eerste paragraaf hebben gezien, zoals te veel drinken in de avond, het eten van gezouten voedsel, enzovoort.
Kortom, te veel tv kijken kan ervoor zorgen dat je 's nachts veel vaker moet plassen, maar zelfs onderzoekers weten niet waarom. Of er bestaat tussen de twee gebeurtenissen gewoon een merkwaardige correlatie die weinig met het fenomeen zelf te maken heeft. Het zou niet eens de eerste keer zijn dat dit op wetenschappelijk gebied gebeurt. Wat de waarheid ook is, het is het beste om de referentiehorizon niet uit het oog te verliezen: ongeacht het onderzoek is het bekijken van te veel inhoud op schermen slecht voor je, net als een onevenwichtig dieet en niet genoeg slapen. Het zou geen onderzoek moeten zijn die ons dit vertelt.
Disclaimer: de auteur van dit artikel is geen arts en de informatie in dit artikel is uitsluitend voor informatieve doeleinden en vervangt niet het advies van je arts of andere beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg. Gebruik de informatie in dit artikel niet om zelf een medisch probleem te diagnosticeren of te behandelen. Als je je zorgen maakt of vragen hebt over je gezondheid, raadpleeg dan altijd een arts of een andere gekwalificeerde zorgverlener voordat je met een behandeling begint of je levensstijl wijzigt.