Iedereen vraagt zich af hoe het is om door een traditionele Inuit-bril te kijken: zij laat het zien in een virale video
Het dragen van een zonnebril op een heldere dag is tegenwoordig een vanzelfsprekendheid, maar het is zeker niet het eerste hulpmiddel dat mensen helpt beter te zien bij fel licht. De oudste die vandaag de dag bekend zijn, zijn de sneeuwbrillen van de Inuit, hoewel ze er voor het oog niet eens uitzien als een bril. Dit wordt getoond in een video die viraal is gegaan en waarin we uit de eerste hand kunnen begrijpen hoe we ze kunnen gebruiken.
Hoe je de wereld door een spleet kunt zien: de virale video
Jaredzimmerman (WMF)/Wikimedia Commons - CC BY-SA 4.0 DEED
Hoe je de wereld kunt zien door een spleet: de video Als we tegenwoordig gewend zijn aan het gebruik van een bril op sterkte, een leesbril, een zonnebril, dan is in sommige contexten de enige bril die we nodig hebben een sneeuwbril. De video, gepost door het account Marika Sila op Instagram, laat namelijk een heel bijzonder instrument voor de ogen zien, dat op het eerste gezicht bijna lijkt op een blinddoek. Het bijzondere instrument, gemaakt van bot of hout, wordt gedragen als een normale bril, maar lijkt niets te laten zien door de centrale spleet.
In de video zet een meisje deze ongewone bril af en probeert op een subjectieve manier te laten zien wat het effect is op haar omgeving. Na een snelle focus kunnen ook wij ons realiseren hoezeer de bril het gezichtsveld vernauwt. In principe stelt de bril ons in staat om de omgeving te observeren, maar toch beperkt hij ons vermogen om alles om ons heen te zien. Maar waar dient hij dan voor?
"Dus ze maken je gezichtsvermogen slechter...?" en andere domme opmerkingen bij de video
marikasila/Instagram
Voor degenen die niet bekend zijn met de Inuit-cultuur en haar artefacten, kan deze bril vreemd en zelfs nutteloos lijken. In de reacties op de virale video zijn er namelijk veel gebruikers die toegeven dat ze niet weten wat het nut van dit hulpmiddel is, als het er al is. Een opmerking luidt: "Dus ze maken je gezichtsvermogen slechter...?": een ogenschijnlijk legitieme twijfel. Een gebruiker probeert een beetje zelfironie te tonen en schrijft in commentaar op de visie door een spleet: “ik zie altijd zo". Ten slotte herkent een andere gebruiker het artefact als een product van de Inuit-cultuur, maar schrijft: "iedereen die een foto van Inuit-brillen heeft gezien, heeft zich afgevraagd hoe ze werken." En inderdaad, hoe werken Inuit-brillen en waarom hebben ze deze vreemde vorm?
Hoe werken Inuit-sneeuwbrillen?
Zoals we in de inleiding al schreven, is dit een sneeuwbril en het oudste voorbeeld van een gezichtshulpmiddel dat de mens ooit heeft gemaakt. Maar waarom een “sneeuw”-bril? Deze specifieke bril heeft geen glazen en alleen een spleet: de gebruiker, enigszins verbaasd, veronderstelde dat het zijn functie is om het gezichtsvermogen te verslechteren. Of niet?
Niet echt. Sneeuwbrillen zijn instrumenten die de Inuit hebben uitgevonden en gemaakt met het specifieke doel om de ogen te beschermen tegen de overmatige schittering van het zonlicht dat op de sneeuw weerkaatst. De ultraviolette stralen van de zon weerkaatsen namelijk tegen het oppervlak van de sneeuw en treffen het hoornvlies van het menselijk oog direct en herhaaldelijk, wat ontstekingen en soms zelfs tijdelijke blindheid veroorzaakt. Dankzij een sneeuwbril is het echter mogelijk om deze blootstelling te vermijden en zo het gezichtsvermogen te behouden.
Zoals te zien is in de video gedeeld door Marika Sila, vernauwt de spleet het gezichtsveld van de drager van de Inuit sneeuwbril. Tegelijkertijd beschermt het echter tegen weerkaatsing van zonnestralen en sneeuwblindheid, waardoor het zicht zelfs helderder wordt. Kortom, het is een uiterst praktisch hulpmiddel met een even praktisch doel. Immers, als sneeuwbrillen bestaan, dan moet daar een reden voor zijn, naast die van een reel die veel mensen versteld heeft doen staan.