Het lijkt een optische illusie, maar dat is het niet: deze kleine Afrikaanse olifant is echt roze
Heb je ooit een roze olifant gezien? Als het antwoord nee is, een fotograaf heeft het mogelijk gemaakt door een baby-olifantje met deze vreemde kleur vast te leggen. Dit is de reden voor zijn ongewone kleur.
De roze olifant geboren in Zuid-Afrika: een echte zeldzaamheid
Theo Potgieter/Facebook
Het lijkt misschien een optische illusie, maar dat is het niet: wat je ziet is echt een kleine roze olifant. Maar waar bevindt hij zich en waarom is hij zo geboren? Dit mannelijke exemplaar is pas één jaar oud en leeft in het Nationaal Park Kruger in Zuid-Afrika. Fotograaf Theo Potgieter, die zich bezighoudt met safari's, legde de babyolifant vast terwijl hij met zijn vriendjes aan het spelen was en zich onderscheidde door zijn bijzondere kleur.
Olifanten staan bekend om hun donkergrijze kleur, maar de jonge protagonist van deze foto's is absoluut een uitzondering. Hij behoort tot de soort Loxodonta, de Afrikaanse olifant, en heeft een lichtroze huid met een zeer lichte vacht. De reden hiervoor is een bijzondere genetische en erfelijke aandoening die bij slechts één op de tienduizend geboortes voorkomt bij wilde zoogdieren.
Dit olifantje is roze vanwege albinisme
Theo Potgieter/Facebook
Deze aandoening heet albinisme en remt de productie van melanine, de molecule die verantwoordelijk is voor de pigmentatie van ogen, huid en haar. Net zoals mensen die geboren worden met albinisme een zeer bleke huid en witblond haar hebben, is de babyolifant lichter van kleur dan zijn soortgenoten. Dit maakt hem niet alleen zeldzaam, maar wekt ook de bewondering van iedereen die het geluk heeft hem te zien, al is het maar op foto's.
Albinisme is zo zeldzaam omdat het een recessieve aandoening is, die alleen voorkomt wanneer beide ouders drager zijn van de genetische mutatie en deze doorgeven aan het DNA van de nakomelingen. Afgezien van de roze kleur kan het gebrek aan pigment ertoe leiden dat dieren een verminderd gezichtsvermogen ontwikkelen en daardoor moeite hebben om voedsel te zoeken en mogelijke gevaren te ontwijken, terwijl het gebrek aan een gekleurde vacht of huid het voor hen moeilijk maakt om zich in hun habitat te camoufleren om te jagen of aan predatie te ontsnappen.
De kleine roze Afrikaanse olifant wordt geaccepteerd door zijn soortgenoten
Theo Potgieter/Facebook
Het kleine albino-olifantje heeft in ieder geval niets te vrezen: als je naar de beelden kijkt, lijken het andere welpje en de volwassen olifant die bij hem zijn, geen enkele intentie te hebben om hem alleen te laten! Bovendien garandeert de beschermde habitat waarin hij wordt aangetroffen hem de maximale zorg en veiligheid die hij nodig heeft.
Bij sommige soorten, bijvoorbeeld meervallen, worden sommige exemplaren met deze aandoening verwijderd van hun soortgenoten, maar dit is hier niet het geval. In feite is het niet de eerste keer dat er in het Afrikaanse Nationaal Park Kruger geboorten plaatsvinden van welpen die getroffen zijn door albinisme: fotograaf Potgieter had al eerder gezien hoe een andere babyolifant zonder pigment werd geboren, maar beide welpen werden grotendeels geaccepteerd door hun kudde. "Bij beide recente waarnemingen van twee verschillende individuen leek de rest van de kudde erg beschermend en geduldig ten opzichte van de aanwezigheid van deze jonge individuen”, legde hij uit. "Het is altijd een voorrecht om deze uiterst zeldzame en bijzondere dieren te mogen observeren. Heb jij ooit dit geluk gehad?