Onderwatergordijn van 100 km: merkwaardig project van wetenschappers om het smelten van gletsjers te beperken
Hoe kunnen we het onverbiddelijke, geleidelijke en progressieve smelten van gletsjers stoppen? Een merkwaardig nieuw project stelt een oplossing voor dit gevreesde fenomeen voor: hier gaat het in detail over.
Onderwatergordijn om het smelten van gletsjers te voorkomen
NASA ICE/Wikimedia commons - Public Domain
Het smelten van de Antarctische gletsjers lijkt onvermijdelijk, maar wetenschappers werken aan een project om dit te vertragen en tegen te gaan. Om toekomstige overstromingen van kuststeden te voorkomen, hebben onderzoekers een beslist merkwaardig plan bedacht: enorme onderwatergordijnen tegenover de ijskappen bouwen, om ze te beschermen tegen de warme zeestromingen die ze blijven eroderen.
Het idee betreft specifiek de creatie van een honderd kilometer lang gordijn, verankerd aan de zeebodem van de Amundsenzee, in West-Antarctica. Met een hoogte van ongeveer tweehonderd meter zou het de stroming van water met een mildere temperatuur die de onderste basis van de ijskappen raakt, gedeeltelijk kunnen tegenhouden, die ook worden geërodeerd door de warme lucht aan het oppervlak. Het project van 50 miljard dollar wordt het “Seabed Curtain” genoemd en als het werkelijkheid zou worden, zou het het grootste plan van geo-engineering belichamen dat ooit is uitgevoerd.
Gordijn nog steeds op de zeebodem voor de gletsjer Thwaites
Alexrk2/Wikimedia commons - CC BY-SA 3.0
Glacioloog John Moore van de Universiteit van Lapland, een van de auteurs van het onderzoek “Haalbaarheid van het behoud van de ijskap met een gordijn verankerd aan de zeebodem”, verklaarde dat “het zou een gigantisch project zou zijn.” Het idee van Moore is, in samenwerking met de Universiteit van Cambridge, om het gordijn voor de Thwaitesgletsjers, bijgenaamd "de doomsday-gletsjer", en Pine Island, die een soort “stop" vormen, te plaatsen en de ijskappen erachter te blokkeren, waardoor wordt voorkomen dat ze in de oceanen terechtkomen.
Als deze twee gletsjers volledig zouden smelten, zou de mondiale zeespiegel met drie meter kunnen stijgen. In 2018 stelde Moore een soortgelijk idee voor, waarbij een enorme onderwatermuur werd gebouwd. Gordijnen lijken echter een veiligere oplossing, omdat ze gemakkelijker kunnen worden verwijderd als de impact op het milieu negatief blijkt te zijn. De volgende stap zou kunnen zijn om te zoeken naar de meest geschikte materialen om het gordijn te maken.
Eerste prototype van het gordijn op de oceaanbodem, hoe en wanneer?
NA
De directeur van het klimaatherstelcentrum van de Universiteit van Cambridge, Shaun Fitzgerald, een van de projectpartners, zei: "We gaan dit niet doen met een enkel stuk stof en we zijn niet op zoek naar een perfect afdichtingsmembraan." Een van de mogelijke hypothesen is die van het gebruiken van de lucht als een beschermende barrière: een buis met speciale gaten zou langs de oceaanbodem worden geplaatst door er lucht in te pompen. De luchtbellen die uit de gaten komen, kunnen de instroom van warme stromen beperken.
Het is echter noodzakelijk om te begrijpen hoe zout in het water de stroming beïnvloedt door middel van computersimulaties die voorafgingen aan de eerste fysieke tests in de Engelse rivier Cam. Vervolgens "zullen we op grotere schaal gaan werken. We kunnen bijvoorbeeld naar een fjord in Noorwegen gaan om een prototype te bouwen", zei Moore. Hoe dan ook, zo vult de deskundige aan, het zal nog wel enkele jaren duren voordat het project voltooid is.
Momenteel is het smelten van de Thwaitesgletsjer verantwoordelijk voor 4% van de mondiale stijging van de waterstand, waarbij in bijna een kwart eeuw meer dan een biljoen ton ijs verloren is gegaan. Volgens wetenschappers zouden onderwatergordijnen de enige bruikbare strategie kunnen zijn om deze te beschermen, samen met andere gletsjers die op het punt staan vloeibaar te worden.