Mensen zijn de beste vrienden van kraaien: ze waarderen onze aanwezigheid meer dan we denken

Janine image
door Janine

09 Maart 2024

Mensen zijn de beste vrienden van kraaien: ze waarderen onze aanwezigheid meer dan we denken

Studies over kraaien blijven wetenschappers fascineren, die een nieuwe ontdekking over kraaien hebben gedaan: deze keer gaat het over hun relatie met mensen.

Wat moeten kraaien zonder ons?

Wat moeten kraaien zonder ons?

Freepik

Hoewel ze vaak gevreesd worden en niet de beste reputatie hebben, is het algemeen bekend dat kraaien buitengewoon intelligente dieren zijn, vergelijkbaar met apen en misschien zelfs nog wel meer, ondanks dat hun hersenen veel kleiner zijn.

Een studie uitgevoerd door de Universiteit van Tel Aviv, Israël, besloot te observeren wat er gebeurt met vogels die gewend zijn om in stedelijke gebieden te leven, dus dicht bij mensen, wanneer er plotseling geen mensen in hun leefgebied zijn. Onder deze vogels betroffen de onderzoekers bonte kraaien uit de kraaienfamilie, halsbandparkieten en prinia's, drie bijzonder veel voorkomende en luidruchtige soorten. Op het moment dat individuen plotseling een bewoond centrum “verlaten”, gebeurt er iets heel interessants en wat je verrassends zou kunnen noemen.

Bij afwezigheid van mensen wordt de activiteit van kraaien met 50% verminderd

De afwezigheid van mensen in een stedelijke habitat, zo blijkt uit het onderzoek, zorgt ervoor dat de activiteit van zowel kraaien als halsbandparkieten drastisch afneemt. Deze twee vogels zijn gewend aan menselijke aanwezigheid, de geluiden van de stad en de omgeving waarin mensen wonen, zozeer zelfs dat ze gewoonlijk dichtbij komen en proberen de restjes van ons voedsel te pakken. Maar als wij afwezig zijn, “verdwijnen” zij ook.

In tegenstelling tot deze twee soorten hebben prinia’s, die een meer timide en gereserveerde aard lijken te hebben, de neiging hun activiteit te intensiveren wanneer mensen zich verwijderen. De auteurs plaatsten in een eerste fase van het onderzoek zeventien gevoelige breedbandmicrofoons om het volledig verlaten gebied Yarkon Park en de omliggende wijken op te nemen. In de loop van ongeveer twee maanden bleek uit analyse van 3.234 uur aan opnames van ongeveer 250.000 vogelgeluiden, geholpen door kunstmatige intelligentie om het getjilp te onderscheiden, dat de activiteit van kraaien met ongeveer 50% was afgenomen, terwijl het getjilp van de parkieten 90% lager was dan toen het gebied nog door mensen werd bevolkt. De prinia’s daarentegen namen deel aan het leven van het park met 12% meer activiteit.

Stadskraaien zijn van ons afhankelijk, blijkt uit onderzoek

Stadskraaien zijn van ons afhankelijk, blijkt uit onderzoek

tfcallahan1/Reddit

Professor Yossi Yovel, een van de auteurs van het onderzoek, legde uit dat hij samen met zijn team en andere onderzoekers een experiment wilde uitvoeren om “te onderzoeken hoe dieren zich gedragen in afwezigheid van mensen. Veel onderzoeken hebben de terugkeer van soorten naar habitats die de mens “verlaten” heeft aangetoond, maar de meeste hiervan zijn uitgevoerd door middel van menselijke observatie, waarvoor uiteraard de mens nodig is, die, zoals gezegd, de factor is waarvan we het effect willen onderzoeken.”

Microfoons om de vogelactiviteit te monitoren terwijl er geen mensen aanwezig waren, werden ongeveer vijfhonderd meter uit elkaar geplaatst. "We kozen voor de wijk 'oude noorden' van Tel Aviv omdat het een stedelijk gebied is dat grenst aan een park, om een ​​vergelijking mogelijk te maken tussen vogelactiviteit in een park en vogelactiviteit in een stad. We ontdekten dat de totale vogelactiviteit 53% groter is in parken dan in aangrenzende straten. Kraaien en halsbandparkieten, die meestal overleven van voedselresten van mensen in het park, hebben andere straten gezocht.”

De bevindingen benadrukken volgens de onderzoekers dat sommige dieren, waaronder kraaien, afhankelijk zijn van mensen in de stad: zouden ze ons misschien als onmisbare “vrienden” beschouwen?