China wil videobewakingscamera's installeren op de maan: het idee zorgt voor discussie
Dat China streeft naar een grootschalige verkenning van de maan is zeker geen mysterie, met plannen voor een menselijke missie naar onze satelliet die naar verwachting in 2030 het daglicht zal zien. China wil echter ook een surveillancesysteem op de maan met een ongekende reikwijdte lanceren. Geïnspireerd door Skynet, dat al Chinese burgers in de gaten houdt en wereldwijde kritiek heeft geoogst, is het bedoeld om de veiligheid van de toekomstige basis op de maan te garanderen, maar hoe gaat dat in zijn werk?
Het idee van China voor videobewaking op de maan
CSNA/Siyu Zhang/Kevin M. Gill/Wikimedia Commons - CC BY 2.0 DEED
Het maanbewakingsproject, geleid door het Lunar Exploration and Space Engineering Center van de Chinese ruimtevaartorganisatie, heeft tot doel een optisch surveillancesysteem op te zetten dat, zoals het bedoeld is, de veiligheid van het toekomstige onderzoeksstation zal garanderen. Dit is een gezamenlijke inspanning van de Chinese Academie van Wetenschappen, China Aerospace Science and Technology Corporation en Zhejiang University. Daarnaast natuurlijk de China National Space Administration die toezicht houdt op het hele project.
In feite zal het een van de grootste programma's zijn die ooit op het gebied van ruimteverkenning zijn gezien. Het maanbewakingssysteem, geïnspireerd op het Chinese videobewakingsproject Skynet, zal gebaseerd zijn op geavanceerde beveiligingscamera's met chips die worden aangestuurd door kunstmatige intelligentie. Zijn taak? Het identificeren, volgen en autonoom reageren op verdacht gedrag. Vanuit het perspectief van het Chinese ruimteagentschap is het een soort synergie tussen videobewaking en kunstmatige intelligentie.
Hoe zullen videobewakingscamera's op de maan eruit zien?
Pickpik
Hoewel het maanbewakingsproject nog in de kinderschoenen staat, bevat het al lichtgewicht camera's die tot 100 gram wegen. Ze zullen werken in zichtbaar licht of infrarood licht, zodat beelden kunnen worden vastgelegd in lichte en donkere omstandigheden. Maar dat is nog niet alles, want ze moeten ook bestand zijn tegen intense straling en schommelingen in de oppervlaktetemperatuur van de maan gedurende minstens tien jaar.
De reden is vrij eenvoudig, volgens de logica van het Chinese maanverkenningsprogramma: het onderzoeksstation zal vrij groot zijn, met een straal van ongeveer 6 kilometer, en zal geavanceerde instrumenten kunnen bevatten. Daarom heeft het Chinese ruimteagentschap gekozen voor constante bewaking van kritieke gebieden om de veiligheid te garanderen. Hoewel niet wordt gezegd tegen wie, is de inspiratie van het systeem Skynet en de 600 miljoen camera's verspreid over het hele oppervlak van de Volksrepubliek China duidelijk.
Het project Skynet en videobewaking op de maan
Pexels
Skynet vertegenwoordigt het nationale bewakingssysteem dat in China wordt gebruikt. Door velen geprezen vanwege de bijdrage aan de openbare veiligheid en door iedereen bekritiseerd vanwege de schending van mensenrechten en privacy, vertegenwoordigt Skynet een van de gezichten van het moderne China. Tegelijkertijd zal het de basis vormen voor het videosurveillancesysteem op de maan, het eerste in zijn soort.
Het project is in feite een volgende stap in de richting van de verkenning van onze satelliet en een nieuwe ruimtewedloop. Of deze zal verschillen van de wedloop die de eerste man op de maan zette, is nog te vroeg om te zeggen. De enige zekerheid is dat er op de mogelijk toekomstige Chinese basis ook veel kleine kunstmatige ogen zullen zijn. En dat is niet per se een goede zaak.