De reden waarom katten spinnen: hoe je de ware betekenis van dit schattige geluid kunt begrijpen
Iedereen die een kat heeft, kent het geluid van het zogenaamde spinnen goed, maar wat is de echte reden waarom ze dit doen? Dit is wat je moet weten over deze schattige gewoonte van katten en hoe je het kunt interpreteren.
Is het spinnen van katten synoniem met geluk?
Freepik
Hoewel spinnen een van de belangrijkste kenmerken van katten is, kent niet iedereen de ware betekenis ervan. Het is waar dat katten deze merkwaardige “geluiden” meestal gewoon laten horen omdat ze gelukkig zijn, maar soms kan spinnen andere gevoelens en behoeften uitdrukken, die weinig te maken hebben met goed humeur of waardering.
Om dit te begrijpen, kunnen andere tekenen worden waargenomen: als de kat ontspannen lijkt terwijl hij spint, met zijn ogen halfopen en niet kwispelt, geeft hij waarschijnlijk uiting aan tevredenheid. In sommige gevallen geven ze echter aan dat ze trek hebben en wordt het geluid iets anders: als ze de aandacht willen trekken om eten te krijgen, combineren ze het spinnen meestal met een “zeurderig” gemiauw dat we heel goed kunnen onderscheiden. Als het pasgeboren kittens zijn die spinnen, is hun doel waarschijnlijk om hun aanwezigheid aan hun moeder kenbaar te maken en om eten te vragen. Omgekeerd gebruiken moederpoezen het spinnen als een soort slaapliedje om een band met hun jongen te krijgen.
Katten weten hoe ze het spinnen moeten manipuleren
Pixabay
Volgens de wetenschap is spinnen deels vrijwillig en bewust en deels gedreven door instinct, maar daar houden hun functies niet op: volgens sommige onderzoeken is het ook een manier om zichzelf te kalmeren en zelfs te genezen. Na een onaangename gebeurtenis, zoals schrikken of gewond raken, kunnen katten gaan spinnen op frequenties die geschikt zijn om hun optimale conditie te herstellen.
Bij de geboorte kunnen kittens de eerste twee weken niet zien of horen en ontwikkelen ze al na een paar dagen de gewoonte om te spinnen, maar ze zetten dit gedrag voort tot ze volwassen zijn en in het geval van huiskatten gebruiken ze het vaak als communicatiemiddel met hun baasjes. Als je je kat aait en hij intenser gaat spinnen, is de boodschap die hij je wil sturen waarschijnlijk een uitnodiging om door te gaan. Uit een onderzoek bleek dat spinnen kan lijken op het huilen van een baby, wat bij de eigenaar een gevoel van bescherming en zorg oproept: met andere woorden, ze kunnen het spinnen manipuleren om verschillende behoeften uit te drukken.
Spinnende katten, een wetenschappelijk mysterie
Freepik
Maar hoe kunnen katten spinnen? Voor wetenschappers is dit lang een mysterie gebleven. Een studie legde uit dat katten een soort kussentjes in hun stembanden hebben ingebed, een extra vetlaag die hen in staat stelt om op lage frequenties te trillen. Bovendien lijkt het strottenhoofd geen input van de hersenen nodig te hebben om te spinnen, waarvoor nooit een wetenschappelijke verklaring is gevonden. Het onderzoek vroeg zich echter af hoe zulke kleine dieren laagfrequente vocalisaties produceerden die typisch zijn voor grotere soorten, die veel grotere stembanden hebben.
Waarschijnlijk, zo leggen de auteurs uit, zorgen de kussentjes ervoor dat de stembanden langzamer trillen en ondanks hun kleine formaat laagfrequente geluiden produceren. Een beetje zoals wanneer mensen aan het einde van een woord een geluid uitzenden dat lijkt op een "zoemende trilling": het anatomische proces is vergelijkbaar. Een ander experiment toonde echter de aanwezigheid aan van neuronale controle gecombineerd met zichzelf in stand houdende oscillatie.
Kortom, het mechanisme waardoor katten spinnen is nog niet volledig begrepen, maar één ding is zeker: als we dat geluid horen, is dat bijna altijd omdat ze zich veilig en op hun gemak voelen op de plek waar ze zijn, en als we hun gedrag observeren is het niet moeilijk om dat te interpreteren.
- https://pubs.aip.org/asa/jasa/article/110/5_Supplement/2666/550913/The-felid-purr-A-healing-mechanism
- https://synapse.koreamed.org/upload/synapsedata/pdfdata/0118jvs/jvs-21-e18.pdf
- https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(23)01230-7?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS0960982223012307%3Fshowall%3Dtrue