Onderzoekers willen het hart van de aarde bereiken: dit is hoeveel ze tot nu toe hebben weten te graven

Janine image
door Janine

13 Maart 2024

Onderzoekers willen het hart van de aarde bereiken: dit is hoeveel ze tot nu toe hebben weten te graven

Zullen we ooit in staat zijn om het hart van de aarde te bereiken, helemaal tot aan de diepste kern? Dit is hoe ver onderzoekers zijn gaan “graven” in de aardkorst.

De vijf lagen van de aarde

De vijf lagen van de aarde

CharlesC/Wikimedia commons - CC BY-SA 3.0 DEED

Als we het diepste hart van de aarde kunnen bereiken, zouden we veel van de geheimen van onze planeet kunnen ontdekken. Niemand is er echter ooit in geslaagd verder door te dringen dan de buitenste lagen, maar wetenschappers geven niet op. Alles wat we weten is dat de binnenste kern bestaat uit verschillende compacte en dichte lagen, hoewel talloze pogingen om dit te bereiken geen succes zijn geweest. Hoewel we diep in de aardkorst hebben gegraven, hebben we de mantel nooit bereikt.

De vijf lagen van de aarde hebben niet dezelfde consistentie: sommige zijn hard terwijl andere zachter zijn, afhankelijk van de chemische samenstelling, verschillende temperaturen en interne processen. De meest oppervlakkige laag is de korst, die voornamelijk bestaat uit silica en aluminiumoxide en waarvan de dikte varieert van 5,5 km in oceaangebieden tot 64 km in berggebieden. Deze wordt gevolgd door de bovenste mantel van peridotiet, 350 km dik, en de onderste mantel van ijzer en silica, ongeveer 2500 km diep. De mantel is niet helemaal solide en de langzame beweging ervan bevordert de verplaatsing van tektonische platen. Dan hebben we de buitenkern van vloeibaar ijzer en nikkel, 2.200 km diep, en ten slotte de binnenkern, een solide bol die bestaat uit massief ijzer en nikkel en 1.200 km dik is.

Wetenschappers hebben gespeculeerd dat de kern “ingekaderd” zou kunnen zijn door een oude oceaanbodem, en hoewel de warmte ervan vergelijkbaar zou moeten zijn met die van het oppervlak van de zon, houdt de druk op die diepte de vaste toestand in stand. Het bereiken van deze diepe lagen voorbij de korst blijft echter een ambitie, althans voor nu: een Chinees project werkt aan dit doel.

China's project om de aardkorst te doordringen

Hoe kennen experts de lagen van de aarde zonder ze ooit te hebben bereikt? Kennis van wat er onder de korst ligt, is het resultaat van seismische gegevens over aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en meteorieten. Maar dat is niet genoeg: onderzoekers willen de kern bereiken door dieper te graven. Om deze reden werd in 2023 in China een project gelanceerd om ongeveer 11 km in de aardkorst te boren en een van de diepste gaten tot nu toe te creëren, waarbij gesteenten van 145 miljoen jaar oud werden bereikt.

Het doel is in ieder geval niet alleen om een record te breken, maar om de geologie van onze planeet te onderzoeken en potentiële gas- en oliereserves op te sporen. Het diepe gat werd geboord onder de aardkorst in het midden van de woestijn Taklamakan in het noordwesten van China. Het diepste gat dat tot nu toe is geboord is echter de BD-04A olieput in het Al Shaheen olieveld in Qatar, die 12,29 km lang is, gevolgd door de Kola Superdeep put in Rusland, eveneens met een diepte van meer dan 12 km.

Diepe lagen van de aarde, wat kunnen die onthullen?

Diepe lagen van de aarde, wat kunnen die onthullen?

Freepik

Het Chinese project zal dus dienen om meer inzicht te krijgen in de aardkorst en om te zoeken naar mogelijke reserves van fossiele brandstoffen. De constructie van de put vereist ongeveer tweeduizend ton aan apparatuur en ongeveer 450 dagen. Bovendien moet de instrumentatie bestand zijn tegen extreme en onontdekte omstandigheden, met 200°C en een atmosferische druk die 1300 keer hoger is dan aan de oppervlakte.

De put Kola, ontworpen door de Sovjet-Unie in de jaren ’70, drong slechts 0,2 procent door in het centrum van de aarde en leidde tot de onverwachte ontdekking van water en waterstof, evenals planktonfossielen op een diepte van zes kilometer. Het Chinese gat is bedoeld om tien continentale lagen te doorkruisen die teruggaan tot het Krijt en een belangrijke bijdrage te leveren aan de ontdekking van de diepe geheimen van de aarde die nog steeds onbekend zijn.