Hij wil zien wat er gebeurt in de monding van een uitbarstende vulkaan, maar de drone komt veel te dichtbij
Het gebeurt niet vaak dat je een uitbarstende vulkaan van dichtbij ziet, of eigenlijk gebeurt het bijna nooit. Het is een unieke ervaring die echter ook gevaarlijk kan zijn voor mensen en apparatuur, zoals blijkt uit een video die op sociale media is geplaatst en viraal is gegaan. Een drone verzendt buitengewone beelden van de Litli-Hrutur vulkaan, slechts een paar seconden voor zijn einde.
De laatste seconden van de drone op steenworp afstand van de uitbarstende vulkaan: de virale video
Berserkur/Wikimedia Commons - CC BY-SA 4.0 DEED
Als we het over vulkanen en vulkaanuitbarstingen hebben, kunnen we niet anders dan aan IJsland denken, een eiland in de Noord-Atlantische Oceaan en een land van zeldzame schoonheid. Er zijn verschillende actieve vulkanen in IJsland, elk met zijn eigen kenmerken en een kracht die tegelijkertijd kan verbazen en angst aanjagen. En het is precies het spektakel van een moeilijk te controleren aard dat wordt getoond in de reel die op Instagram wordt gedeeld door het account van Sebastian Schieren.
Op de beelden zien we de jonge fotograaf en videomaker zijn drone voorbereiden voor enkele opnames op een steenworp afstand van de Litli-Hrutur vulkaan. Hij weet het nog niet, maar over een paar seconden is hij zijn drone voor altijd kwijt. Hij bereidt alles voor, zet het vizier op en bereidt zich voor om de naderende quadcopter te besturen. De beelden stellen niet teleur: de drone komt steeds dichter bij de lava van de vulkaan, voordat hij erdoor wordt geraakt en zo zijn activiteit beëindigt. Een schoonheid die tegelijkertijd ontzagwekkend en angstaanjagend is: dit is een experiment dat je nooit zou moeten uitproberen, onder geen enkele omstandigheid.
“Maar het was het waard”: de reacties op de video van de uitbarstende vulkaan
sebastian_schieren/Instagram
Het komt niet vaak voor dat je een uitbarstende vulkaan van dichtbij kunt zien, zoals we in de inleiding hebben aangegeven, en om goede redenen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de video van Sebastian in zeer korte tijd viraal ging en tot duizenden reacties leidde. Er zijn sceptici, zoals een gebruiker die schrijft "maar waarom heb je in hemelsnaam je drone rechtstreeks de lava in gestuurd?”. De waarheid is dat Schieren er hoe dan ook voor zou hebben gekozen om die opnames te maken.
Een andere gebruiker denkt er net zo over en schrijft “je drone had geen beter einde kunnen hebben”, terwijl een comment luidt “maar het was het waard”. Hoe kun je het daar niet mee eens zijn? Tot slot is er in de reacties op de video van de drone ook ruimte voor een beetje humor: een gebruiker schrijft “de lavagoden hebben je aanbod aangenomen”. Laten we hopen dat ze gekalmeerd zijn.
Litli-Hrutur, een van de meest interessante vulkanen van IJsland
Sebastian Schieren offerde zijn drone op om nooit eerder vertoonde luchtopnamen te maken van de uitbarstende vulkaan en de lava die uit de grond komt. We zijn vlakbij de beroemde vulkaan Fagradalsfjall en de stad Grindavik, die geëvacueerd is vanwege te veel vulkanische activiteit in het gebied. Litli-Hrutur is geen erg hoge heuvel, iets meer dan 300 meter, maar staat bekend om enkele van de meest spectaculaire uitbarstingen in IJsland. De video die viraal ging laat duidelijk zien waarom de autoriteiten van het eiland besloten om de bevolking van Grindavik te evacueren en in veiligheid te brengen.
Met vulkanen valt immers niet te spotten en dergelijke experimenten zouden we niet moeten uitproberen. Onder de juiste omstandigheden kunnen we uitbarstingen bestuderen en proberen beter te begrijpen hoe onze planeet werkt. We kunnen zelfs besluiten om een drone op te offeren om buitengewone beelden te krijgen vanuit een bevoorrecht perspectief. Alleen, beter op afstand, zoals Sebastian zelf heeft gezien.