Een Vikingzwaard gevonden van meer dan 1000 jaar geleden dankzij een magneet: de ongelooflijke ontdekking

Janine image
door Janine

16 Maart 2024

Een Vikingzwaard gevonden van meer dan 1000 jaar geleden dankzij een magneet: de ongelooflijke ontdekking

Archeologische vondsten zijn niet altijd het resultaat van gerichte onderzoeks- en opgravingscampagnes. Soms zijn het bijna geheel toevallige ontdekkingen die zeer oude artefacten aan het licht brengen, die aantonen hoeveel er nog van het verleden onder onze voeten ligt. Of in onze rivieren, zoals onlangs Trevor Penny overkwam die met behulp van een eenvoudige magneet een Vikingzwaard vond van meer dan 1000 jaar geleden.

Hij vindt bij toeval een Vikingzwaard in een rivier

Hij vindt bij toeval een Vikingzwaard in een rivier

Steve Roberts/Wikimedia Commons - CC BY 3.0 DEED

Trevor Penny is geen onbekende in vreemde ontdekkingen tijdens zijn expedities in de rivieren en waterwegen van Engeland. Als liefhebber van magneetvissen komt hij vaak metalen voorwerpen tegen die hij dankzij zijn magneten terugvindt. Maar hoe deskundig hij ook is, niets kan hem voorbereiden op de ontdekking die hij op het punt staat te doen: het is november 2023 en Trevor is de bodem van de rivier de Cherwell aan het onderzoeken.

Plots trekt hij een metalen voorwerp uit het water dat veel op een eeuwenoud zwaard lijkt, misschien wel te veel. Trevor twijfelt, er is veel corrosie en het is niet makkelijk te begrijpen uit welke periode dat zwaard komt: het kan modern of ouder zijn, het lijkt bijna een Vikingzwaard. Eén ding is zeker: het is een object met meerdere eeuwen achter de rug, en daarom besluit de ontdekker contact op te nemen met de lokale autoriteiten om de ontdekking te laten authenticeren.

Hoe oud is het Vikingzwaard dat gevonden is met magneetvissen?

Hoe oud is het Vikingzwaard dat gevonden is met magneetvissen?

Trevor Penny/Facebook

De experts met wie Trevor Penny contact opnam, bevestigen niet alleen dat het object een authentiek Vikingzwaard is, maar geven ook een idee van de datum. In feite dateert deze vondst uit de 9e of 10e eeuw, tussen 850 en 975 na Christus, data die herinneren aan de sterke aanwezigheid van Dani in Midden- en Noord-Engeland. Dit waren Trevor's woorden na de vondst en de datering:

De ambtenaar zei dat het archeologisch zeldzaam is om hele zwaarden en schatten van historisch belang nog intact te vinden. Er was wat onenigheid met de landeigenaar en de rivierbeheerder die magneetvissen niet toestaat. Deze laatste stuurde een juridisch document waarin stond dat ze geen actie zouden ondernemen op voorwaarde dat het zwaard aan een museum zou worden overgedragen.

Aan de andere kant wijst Trevor erop dat hij het Vikingzwaard sowieso aan een museum zou hebben geschonken, juist omdat het niet eenvoudig is om zulke ontdekkingen te doen. Daarom werd het Vikingzwaard toevertrouwd aan het museum in Oxford en kan het tentoongesteld worden, na de juiste onderzoeken en bestudering door experts.

Oud Vikingzwaard ook in Polen gevonden

Oud Vikingzwaard ook in Polen gevonden

Wojewódzki Urząd Ochrony Zabytków w Toruniu/Facebook

Op hun hoogtepunt bezetten de noordelijke volkeren die bekend staan als “Vikingen” een uitgestrekt gebied. Niet alleen de regio's Scandinavië en de Britse eilanden, maar ook Normandië in Frankrijk, het koninkrijk Sicilië en het Kievse Rijk. Het is op zich niet verrassend om voorwerpen van Vikingen te vinden, zelfs in gebieden die verschillen van die waar ze vandaan komen. Naast de toevallige vondst van Trevor Penny werd onlangs in Polen een meer dan 1000 jaar oud Vikingzwaard gevonden. Natuurlijk zullen ook hier studies en verificaties nodig zijn om de oorsprong van de vondst te bevestigen, maar we zijn niet ver verwijderd van de invloedssferen van de Vikingen.

Concluderend, leven we letterlijk op de getuigenissen uit ons verleden: dit is zeker en wordt dankzij deze bevindingen steeds meer het geval. Wat meer opvalt dan hun leeftijd, is hun uitstekende staat van instandhouding, gezien alle eeuwen die ze hebben doorgemaakt om ons te bereiken. In de hoop dat het bestuderen van de vondsten ons inzicht kan vergroten in een periode die zo ver weg en toch in zekere zin zo dichtbij is.