Stress zorgt ervoor dat jonge volwassenen er ouder uitzien: dat suggereert een onderzoek

Janine image
door Janine

18 Maart 2024

Stress zorgt ervoor dat jonge volwassenen er ouder uitzien: dat suggereert een onderzoek

In de steeds hectischer wereld waarin we leven, is stress een onvermijdelijk onderdeel van ons dagelijks leven geworden. Dat gestrest zijn een negatief effect heeft op ons welzijn is zeker geen mysterie, maar nieuw onderzoek heeft mogelijk uitgewezen dat we er door stress ouder uit gaan zien en ons ouder gaan voelen. Laten we eens kijken hoe dit mogelijk is.

Studie naar de effecten van stress op jonge volwassenen: het onderzoek van de North Carolina State University

Studie naar de effecten van stress op jonge volwassenen: het onderzoek van de North Carolina State University

Unsplash

Volgens onderzoekers van de North Carolina State University is het effect van stress op oudere mensen uitgebreid bestudeerd. Wat echter ontbreekt, is een onderzoek naar de effecten die stress heeft op jongvolwassenen, dat wil zeggen mensen tussen de 19 en 35 jaar. Het was precies dit gebrek aan onderzoek dat Prof. Shevaun Neupert en zijn team ertoe aanzette om te proberen te begrijpen wat er gebeurt met jongvolwassenen die stressvolle situaties meemaken.

Aan het onderzoek namen 107 mensen deel die gedefinieerd konden worden als “jongvolwassenen” en vroegen hen om zowel een eerste vragenlijst als een gedetailleerde dagelijkse vragenlijst in te vullen gedurende acht opeenvolgende dagen. De vragen waren ontworpen om het niveau van ervaren stress, het gevoel van controle over hun leven, zelfperceptie en uiterlijk gedurende elke dag te beoordelen.

Stress laat je er ouder uitzien en voelen: de resultaten van de studie

Stress laat je er ouder uitzien en voelen: de resultaten van de studie

Pexels/Extrapolate.app

Volgens de vragenlijsten die de 107 jongvolwassenen in het project hebben ingevuld, zijn de effecten van stress op hun leven allesbehalve verwaarloosbaar. Op dagen met hoge stressniveaus voelden en zagen de deelnemers aan het onderzoek er ouder uit, een gevoel dat toenam als ze merkten dat ze minder controle over hun leven hadden. Het onderzoek toonde echter aan dat je niet kunt spreken van absolute niveaus van stress of controle, integendeel. Zelfs als je een absoluut laag stressniveau vertoont, kan deze perceptie van jezelf veroorzaakt worden door een toename ten opzichte van het gemiddelde.

Natuurlijk is het geen toeval om te proberen te begrijpen wat het betekent om gestrest te zijn bij jongvolwassenen. In feite ervaart deze generatie hoge stressniveaus door een gebrek aan controle, onzekere levensomstandigheden, slechte vooruitzichten en een gebrek aan vertrouwen in de toekomst.

Wat als stress ook veroudering veroorzaakt? Het onderzoek in Cell Metabolism

Wat als stress ook veroudering veroorzaakt? Het onderzoek in Cell Metabolism

Pexels

Minder recent, maar niet heel veel, dan het onderzoek dat tot nu toe is genoemd, is een ander onderzoek dat is gepubliceerd in het tijdschrift Cell Metabolism. Onderzoekers verdiepen zich dieper in het verband tussen stress en biologische, in plaats van waargenomen, veroudering. Volgens onderzoek kan stress de veroudering daadwerkelijk versnellen door middel van DNA-methylering, maar tegelijkertijd kan het proces worden omgekeerd wanneer stress afneemt of uit iemands leven verdwijnt.

Kortom, zoals vaak gebeurt in wetenschappelijk onderzoek, hoe meer je iets weet, hoe meer je het gevoel krijgt dat je er heel weinig over weet. De twee onderzoeken benadrukken twee effecten die stress heeft op ons welzijn en op ons lichaam, maar laten nog veel vragen open. In afwachting van een antwoord is het altijd het beste om te proberen je stress te beheersen en het zoveel mogelijk te beperken. Ongeacht je leeftijd.

 

 

(Coverafbeelding aangepast met Extrapolate.app)