"Ik woon al 10 jaar in Japan en dit zijn de 5 dingen die je niet moet doen en waarom"
Japan is een fascinerend land waarvan de cultuur over de hele wereld wordt gewaardeerd. Tegelijkertijd is het rijk aan gewoonten en tradities die vreemd of bizar kunnen overkomen in de ogen van een buitenlander. Een recente video laat deze culturele diversiteit zien door te vertellen over de dingen die je niet moet doen in Japan. En hoewel sommige dingen begrijpelijk zijn, doen andere ons beseffen hoeveel belang de Japanse samenleving hecht aan het respecteren van anderen.
Leven als buitenlander in Japan
Abroad in Japan/Youtube
Chris Broad van zijn YouTube-kanaal Abroad in Japan vertelt over alledaagse handelingen die voor ons misschien normaal zijn, maar die je in Japan beter niet kunt doen. Chris is youtuber, filmmaker, auteur en voormalig docent Engels, en hij is verliefd geworden op de Japanse cultuur en woont nu al meer dan 10 jaar in het land van de rijzende zon.
Naast de succesvolle woordspeling is het kanaal Abroad een venster op de Japanse cultuur van een westerling die in Tokio woont. Tussen verschillende inhoud als vlogs, documentaires, voedselrecensies en culturele inzichten, laat Chris Japan zien vanuit een uniek perspectief. Precies, ook als hij het heeft over de dingen die je nooit moet doen. Laten we eens kijken wat precies!
Dingen die je niet moet doen in Japan
Abroad in Japan/Youtube
Als het gaat om de Japanse cultuur, weten we al dat de verschillen aanzienlijk kunnen zijn ten opzichte van wat we gewend zijn. Toch zijn er handelingen die je moet vermijden en die in de ogen van buitenlanders elke logica tarten. Toch is er een logica, en die heeft direct te maken met de aard van de Japanse samenleving. Laten we eens kijken wat volgens Chris Broad de dingen zijn die je niet moet doen in Japan:
- eten en drinken terwijl je loopt, dat wordt beschouwd als onbeleefd en respectloos tegenover anderen;
- je schoenen niet uitdoen voordat je een Japans huis of bepaalde plaatsen zoals tempels binnengaat, een teken van gebrek aan respect en netheid;
- de telefoon gebruiken in het openbaar vervoer, een schijnbaar normale dagelijkse handeling, maar die in Japan als onbeleefd wordt beschouwd omdat het andere passagiers kan storen;
- het snuiten van de neus in het openbaar, een gewoonte die als onhygiënisch en respectloos voor anderen wordt beschouwd;
- lichamelijk contact zoeken, met handdrukken, knuffels en kussen die in sommige Europese culturen als normaal worden beschouwd.
Daarnaast zijn er nog veel meer ongeschreven regels die deel uitmaken van de Japanse cultuur. Het is bijvoorbeeld goed om tijdens het lopen de straat niet over te steken voor een rood licht, zelfs als er geen auto's rijden. En de reden is altijd hetzelfde.
Waarom mag je sommige dingen niet doen in Japan?
Het is niet zo dat iemand ze verbiedt, maar het zijn gedragingen die negatief worden bestraft vanuit het oogpunt van sociale en culturele acceptatie. Als we goed kijken, hebben alle “regels” die we hebben gezien een heel belangrijk aspect gemeen: respect voor de persoon en zijn ruimtes. Handelingen zoals het snuiten van je neus, eten terwijl je loopt, het gebruik van de telefoon in het openbaar vervoer worden als onbeleefd en respectloos tegenover anderen beschouwd.
Tegelijkertijd leidt respect voor etiquette en werkethiek tot gedrag dat voor sommigen zelfs absurd kan lijken. In de Verenigde Staten is het bijvoorbeeld verplicht om fooi te geven aan personeel dat in restaurants werkt, deels om het loon aan te vullen en deels als een kwestie van cultuur. In Japan is het “verboden” en zal het bedienend personeel geneigd zijn om een fooi te weigeren omdat “bedienen” een eer is, juist omdat het een baan is.
Het respecteren van de lokale gebruiken en sociale normen is belangrijk en kan je helpen om je volledig onder te dompelen in de Japanse ervaring en om blijvende herinneringen te creëren aan je reis naar Japan. Uiteindelijk moet je interacties gewoon gaan bekijken vanuit het oogpunt van respect voor anderen. Eenvoudig, toch?