Ongekende ontdekking: in een cyclus van 2,4 miljoen jaar heeft Mars een diepgaande invloed op onze oceanen
Hoeveel macht heeft Mars over de aarde? Een nieuwe studie heeft een bijzondere ontdekking gedaan en het gaat om de invloed van de rode planeet op onze oceaanstromingen.
Mars, de aarde en de 2,4 miljoen jaar durende cyclus
Earth: NASA/Apollo 17 crew Mars: ESA/MPS/UPD/LAM/IAA/RSSD/INTA/UPM/DASP/IDA/Wikimedia commons - Public domain
Geologisch onderzoek heeft een nieuwe ontdekking gedaan: het zwaartekrachtveld van Mars, dat wil zeggen zijn aantrekkingskracht, brengt de aarde dichter bij de zon in een zeer langzame kosmische cyclus, waardoor de temperatuur van onze planeet stijgt. Dit zou verband houden met iets dat in de oceanen van de aarde gebeurt, wat leidt tot een verandering in de stromingen.
Geologische gegevens die meer dan 65 miljoen jaar bestrijken en betrekking hebben op honderden verschillende plaatsen op aarde geven aan dat zeestromingen cyclisch fasen van variabele intensiteit hebben doorgemaakt. Dit gebeurt elke 2,4 miljoen jaar en wordt de "grote astronomische cyclus" genoemd. Volgens de studie zijn gigantische vortexen, dat wil zeggen de meest energetische oceaanstromingen, in staat de diepte van het water, oftewel de afgronden, te bereiken. In deze fasen slagen de vortexen erin om met hun intensiteit de sedimenten te eroderen die zich ophopen in de rustigere perioden van de cyclus, vergelijkbaar met kleine sneeuwbergen. Met andere woorden, wetenschappers hebben ontdekt dat deze lange cyclus overeenkomt met zwaartekrachtinteracties tussen Mars en de aarde.
De zwaartekracht van Mars zou oceaanstromingen kunnen beïnvloeden
Dietmar Müller, professor in de geofysica aan de Universiteit van Sydney, Australië, legde uit dat de zwaartekrachtvelden van de planeten met elkaar interfereren in een proces dat bekend staat als “resonantie”. Het is precies deze resonantie die het pad van de aarde dichter bij de zon brengt door de aantrekkingskracht van Mars: het gevolg is dat onze planeet wordt blootgesteld aan meer zonnestraling en een warmer klimaat ervaart, en zich vervolgens weer verwijdert.
Het onderzoeksteam gebruikte satellietgegevens om de sedimenten op de oceaanbodem te observeren en merkte op dat in sommige perioden hun accumulatie stopte: de hypothese is dat deze stagnatiefasen samenvallen met de toename in intensiteit van oceaanstromingen, veroorzaakt door het warmere klimaat als gevolg van de zwaartekrachtinterferentie van Mars. Dit versterkt het idee dat de rode planeet een belangrijke invloed heeft op ons klimaat, zoals wordt getheoretiseerd over andere passerende sterren en hemellichamen.
De reactie van vortexen op het warmere klimaat: heeft Mars er echt iets mee te maken?
ESA e MPS per il team OSIRIS MPS/UPD/LAM/IAA/RSSD/INTA/UPM/DASP/IDA, Wikimedia commons - CC BY-SA IGO 3.0 / Freepik
Dit betekent echter niet dat de opwarming van het klimaat op onze planeet te wijten is aan Mars, maar weten hoe vortexen reageren op warmere temperaturen op de lange termijn kan helpen om het toekomstige gedrag van oceaanstromingen te begrijpen. Er zijn ten minste twee verschillende mechanismen die de intensiteit "van diepwaterstromingen in de oceanen" beïnvloeden, legt Müller uit. Het ene is de AMOC, de Atlantische Meridionale Overturning Circulatie, die warm water van de tropen naar het noordelijk halfrond en koud water van het noorden naar het zuiden transporteert en onderweg warmte naar de zeebodem omleidt. Volgens de auteurs zou deze kosmische cyclus de oceaancirculatie kunnen beschermen als de AMOC instort.
Adriana Dutkiewic, sedimentoloog aan de Universiteit van Sydney en eerste auteur van het onderzoek, verklaarde: "We waren verrast om deze cycli van 2,4 miljoen jaar te vinden in onze sedimentgegevens over de diepe zee. Er is maar één manier om ze te verklaren: ze zijn gerelateerd aan cycli in de interacties tussen Mars en de aarde die rond de zon draaien".
Niet alle wetenschappers zijn het eens met deze bevinding, omdat ze geloven dat de zwaartekrachtsinvloed van Mars op Aarde te zwak is vergeleken met die van de Zon en zelfs Jupiter. In ieder geval hopen de auteurs dat deze lange cyclus zal bijdragen aan een toename van de oceaancirculatie, waardoor de opwarming van het klimaat wordt tegengegaan.