Nobelprijswinnares voor Scheikunde legt uit hoe je niet gedemotiveerd en ontmoedigd raakt door "mislukkingen"

Janine image
door Janine

20 Maart 2024

Nobelprijswinnares voor Scheikunde legt uit hoe je niet gedemotiveerd en ontmoedigd raakt door "mislukkingen"

Zijn er mislukkingen? Volgens een Nobelprijswinnares voor Scheikunde niet: hier is haar benadering van deze moeilijke momenten in het leven en hoe ze voorstelt om ermee om te gaan.

Carolyn Bertozzi, Nobelprijswinnares: “Mislukkingen bestaan ​​niet”

Carolyn Bertozzi, Nobelprijswinnares: “Mislukkingen bestaan ​​niet”

Cmichel67/Wikimedia commons - CC BY-SA 4.0

In het leven krijgen we allemaal te maken met onaangename momenten, die gewoonlijk “mislukkingen” worden genoemd. Dit kunnen doelen zijn die we niet bereiken, fouten die we niet verwacht hadden te maken, mislukkingen die negatieve gevoelens oproepen zoals frustratie, wantrouwen en ontmoediging. Maar wat als het voldoende zou zijn om je standpunt te veranderen om je niet zo te voelen en om vanuit een ander perspectief te evalueren wat er is gebeurd? Is er een manier om ons niet door deze gevoelens te laten overweldigen en ze met hernieuwd enthousiasme te overwinnen?

Volgens Carolyn Bertozzi, Amerikaanse, geboren in 1966, bestaan er niet zoiets als mislukkingen, maar eerder verschillende kansen. Op 5 oktober 2022 ontving ze de Nobelprijs voor Scheikunde voor een techniek, bio-orthoganale chemie, waarmee chemische reacties kunnen worden geproduceerd in levende cellen. Dit heeft van haar een beroemdheid gemaakt in de wetenschappelijke gemeenschap, maar tijdens enkele interviews kwam een ander aspect van haar bagage naar boven en het betreft een belangrijke les: volgens Bertozzi kan niets als een mislukking worden beschouwd als het ons iets kan leren.

"Als je van je fouten leert, heb je niet gefaald”

Als mentor wil ze ruimte maken voor inclusiviteit binnen haar laboratorium en haar studenten leren dat het nemen van risico's tijdens je onderzoek en het maken van fouten volkomen normaal is. "Als je er iets van geleerd hebt, is het geen mislukking", legt de Nobelprijswinnares uit, zowel in het leven als in het lab. "We gebruiken de mislukking om gebeurtenissen in het leven te beschrijven die soms niet echt een mislukking zijn, als we er op een hoger niveau over nadenken."

Volgens Bertozzi leert een wetenschappelijke carrière degenen die eraan beginnen onvermijdelijk om te gaan met mislukkingen. "Het is alsof alle normale problemen van het leven in de wetenschap worden versterkt, omdat je intrinsiek het onbekende probeert te begrijpen. En je hypothesen blijken vaak verkeerd te zijn. En de enige manier om de waarheid te vinden is door experimenten te doen en te proberen om de gegevens te begrijpen." Soms zijn de gegevens echter niet zoals verwacht, maar volgens de Nobelprijswinnares voor de scheikunde is “falen” een nogal grappige term. Waarom?

Nobelprijswinnares Bertozzi, een ‘mislukking' is het onverwachte resultaat van een experiment

Nobelprijswinnares Bertozzi, een ‘mislukking' is het onverwachte resultaat van een experiment

Freepik/Pixabay

"Mislukking is een grappige term omdat we het gebruiken om gebeurtenissen in het leven te beschrijven die er in werkelijkheid soms niet zijn." Om haar woorden te verduidelijken geeft Bertozzi enkele concrete voorbeelden: "Als mijn studenten naar me toekomen en zeggen: "Ik heb dit experiment geprobeerd en het is mislukt", dan zeg ik: "Waarom denk je dat het mislukt is? Heb je een slecht experiment gedaan?" Dan is het antwoord meestal "Nee, het was een goed doordacht experiment". Op de vraag: "Waarom is het dan mislukt?" zeggen ze: "Nou, omdat ik wilde dat het werkte en in plaats daarvan ging het mis."

Dat is precies het moment waarop ze haar uiterste best doet om ze te laten inzien dat dit niet betekent dat het mislukt is: "Op dat moment herinner ik ze eraan dat het geen echte mislukking is, maar gewoon het onverwachte resultaat van een experiment. Dit betekent dat je dacht dat je begreep wat het resultaat had moeten zijn, maar dat het in werkelijkheid anders was. Dat betekent dat je je aannames moet herzien en dat je iets hebt geleerd van die 'mislukking'."

Met andere woorden, het maken van fouten die ons kunnen leren waar we ons in vergisten en die ons kunnen helpen om ze te corrigeren, is op zich al een methode om het doel te bereiken, een stap in de richting van het succes dat we nastreven. Deze benadering is niet alleen van toepassing op het gebied van de wetenschap, waar dergelijke ervaringen veel voorkomen, maar op elk gebied van het leven.