Veroorzaken concerten aardbevingen? Volgens seismologen wel, en dit waren de krachtigste

Janine image
door Janine

26 Maart 2024

Veroorzaken concerten aardbevingen? Volgens seismologen wel, en dit waren de krachtigste

Live muziekconcerten zijn op zijn zachtst gezegd opwindende ervaringen: duizenden fans, meeslepende muziek, optredens van artiesten... en soms zelfs aardbevingen. Maar hoe dan? Een recent onderzoek probeerde te begrijpen wat er gebeurt als duizenden mensen samenkomen voor een concert en uiteindelijk seismische activiteit veroorzaken. Laten we eens kijken wat ze ontdekten en vooral welke concerten de sterkste “aardbevingen” veroorzaakten.

Zelfs concerten kunnen seismische activiteit veroorzaken: het onderzoek

Zelfs concerten kunnen seismische activiteit veroorzaken: het onderzoek

Unsplash

Het onderzoek van de Seismological Society of America gaat ervan uit dat de twee belangrijkste elementen van concerten natuurlijk de muziek en de fans zijn. In beide gevallen gaat het om trillingen: het is geen toeval dat een seismometer tijdens een concert van Taylor Swift seismische signalen registreerde die veel leken op die van een aardbeving. En het is ook geen toeval dat we Taylor Swift terugvinden op de lijst van concerten die de sterkste “aardbevingen” hebben veroorzaakt.

Om de impact van het concert van de popster vast te stellen, gebruikten de onderzoekers metingen van regionale seismische stations en bewegingssensoren. Het doel was om de signalen te identificeren die geassocieerd werden met individuele liedjes en zo de aard van de seismische bron tijdens het concert te begrijpen. De resultaten stelden niet teleur.

Een "aardbeving" op het ritme van de muziek: de resultaten van het onderzoek

Een "aardbeving" op het ritme van de muziek: de resultaten van het onderzoek

Pexels

In feite onthulden de resultaten van het seismisch onderzoek een interessant verband. De frequenties van de seismische signalen, zo beweren de onderzoekers, kwamen volledig overeen met het ritme van de liedjes, een minder uitgesproken overeenkomst in termen van signaal en duur van het liedje. Bijgevolg was de omvang van de “aardbeving” die werd gedetecteerd tijdens het concert van Taylor Swift meer te wijten aan de impact op de grond dan aan de trillingen van de muziek.

Dit betekent dat het niet zozeer de muziek is die signalen genereert die vergelijkbaar zijn met die van aardbevingen, maar eerder het effect en de acties van de fans. Vanuit dit oogpunt is een concert dat deze signalen kan genereren er een waarin het publiek het meest beweegt volgens een vast ritme. Voor alle duidelijkheid: een metalconcert waarbij het publiek simpelweg headbangt, zou niet hetzelfde effect hebben.

De ranglijst van de concerten die de sterkste aardbevingen veroorzaakten

De ranglijst van de concerten die de sterkste aardbevingen veroorzaakten

iHeartRadioCA/Wikimedia Commons - CC BY 3.0 DEED / Unsplash

Naast het bestuderen van hoe concerten seismische activiteit genereren die vergelijkbaar is met die van aardbevingen, heeft de Seismological Society of America ook een ranglijst samengesteld van de sterkste "aardbevingen" die zijn gegenereerd na muziekconcerten. Op de laagste trede van het podium staat het concert van Garth Brooks in het Tiger Stadium in Baton Rouge, Louisiana, dat plaatsvond op 30 april 2022. Bij de artiest waren meer dan 100.000 fans en hoewel er geen precieze gegevens zijn over de omvang, overschreed het concert de 95 decibel. Op de tweede plaats staat het concert in het Circus Maximus in Rome van Travis Scott op 7 augustus 2023, met een kracht van 1,3 op de schaal van Richter. Op de eerste plaats staat het concert op Lumen Field in Seattle, gehouden op 22 juli 2023 door Taylor Swift, dat seismische activiteit genereerde met een magnitude van 2,3 graden op de schaal van Richter. Een kleine aardbeving dus.

Maar dat is nog niet alles, want deze plaats zorgde ervoor dat Taylor Swift in het Guinness Book of Records terechtkwam vanwege de "maximale seismische activiteit veroorzaakt door een muziekconcert" en leidde ook tot de uitvinding van een neologisme. Tegenwoordig wordt de gebeurtenis de "Swift Quake" genoemd,  en het zal misschien niet eens de laatste zijn.