Hoe werken winterbanden? En wat is het verschil met zomerbanden?
Banden zijn een van de essentiële onderdelen van een auto: zij zorgen ervoor dat het voertuig grip op de weg heeft en degenen die aan de grootste spanningen worden blootgesteld. Om deze reden is het kiezen van de juiste banden, zoals winterbanden tijdens het koude seizoen, essentieel om je veiligheid te garanderen. Maar is er echt een verschil met de zomerversies of is het te verwaarlozen? Laten we het samen ontdekken!
Hoe werken winterbanden?
Unsplash
Winterbanden zijn al jaren een oplossing voor het behoud van een hoge grip van de auto op natte, besneeuwde of bevroren wegen. Hoewel ze identiek lijken aan normale banden, verschillen winterbanden op twee belangrijke punten:
- Enerzijds de rubbersamenstelling. Dit is de samenstelling van de band, verkregen van een rubbersamenstelling die zelfs bij lage temperaturen soepel blijft.
- Anderzijds het loopvlakontwerp. Dit laatste heeft hogere profielblokken en speciale lamellen om de grip op ijzige oppervlakken te verbeteren.
Meestal wordt in de handleiding van de auto aangegeven welke winterbanden op de auto kunnen worden gemonteerd: het is goed om je aan deze indicatie te houden. Bovendien is het altijd een goed idee om kettingen in de auto te hebben, hoewel gebruikers van winterbanden deze niet hoeven te monteren.
Is er een verschil tussen winterbanden en zomerbanden?
Pexels
In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, zijn zomerbanden in werkelijkheid geschikt voor alle seizoenen. In de winter, bij zeer natte, besneeuwde of ijzige wegomstandigheden, bieden ze niet dezelfde grip als winterbanden. Gripproblemen betekenen echter niet dat ze niet goed zijn: ze zijn gewoon geschikter voor minder extreme omstandigheden.
Dat gezegd hebbende, liggen de echte verschillen in het loopvlakontwerp en de gebruikte rubbersamenstelling. Met name zomerbanden kunnen bij lage temperaturen uitharden en daardoor voor minder grip op de weg zorgen. Om deze reden moeten degenen die in gebieden wonen waar de winters bijzonder streng zijn, tijdens de winter winterbanden en de rest van het jaar zomerbanden gebruiken.
Heeft het zin om vierseizoenenbanden te gebruiken?
Unsplash
Zoals we in de voorgaande paragrafen hebben gezien, zijn de verschillen tussen winterbanden en zomerbanden niet groot, maar wel doorslaggevend. Meestal wordt het afwisselen tussen de twee typen aanbevolen aan degenen die in gebieden met strenge winters wonen, om het gebruik van sneeuwkettingen zoveel mogelijk te vermijden. Er is echter een middenweg: vierseizoenenbanden, die het volgende kunnen bieden:
- een zomersamenstelling gecombineerd met een profiel dat geschikt is voor de winter;
- een wintersamenstelling gecombineerd met een profiel dat geschikt is voor de andere seizoenen.
Zoals te zien is, is dit een compromis tussen de twee hoofdtypen en in sommige gevallen kunnen 4-seizoenenbanden ook sneeuwkettingen vervangen. Ze moeten echter worden aangeduid met M+S, een aanduiding die ook op winterbanden staat, of met M&S.
De bandenkeuze is uiteraard afhankelijk van de klimatologische omstandigheden, de seizoensgebondenheid van het gebied en het soort gebruik. Het juiste type monteren is essentieel voor de veiligheid en optimale prestaties tijdens het rijden en daarom moet elk geval afzonderlijk worden beoordeeld en moeten de voor- en nadelen van elke band worden afgewogen.