Dit is de ware reden waarom het nog steeds verplicht is om de vliegtuigmodus te gebruiken tijdens het vliegen
Als we in een vliegtuig stappen, zijn een van de meest bekende rituelen de aankondigingen van het cabinepersoneel over de veiligheidsprocedures die moeten worden opgevolgd. Veiligheidsgordels vast, tafel ingeklapt en smartphone in vliegtuigmodus. In feite vereisen alle vluchten dat apparaten zoals telefoons, tablets en computers alleen in de vliegtuigmodus mogen worden gebruikt. Maar waarom? Gaat het om het vermijden van interferentie of is er een andere reden? Laten we het samen ontdekken!
Wat is de vliegtuigmodus op elektronische apparaten?
Unsplash
De vliegtuigmodus, een functie die aanwezig is op elektronische apparaten zoals smartphones, tablets en laptops, dankt zijn naam aan het feit dat deze wordt gebruikt tijdens vliegtuigvluchten. Dit is een functie waarmee je alle radiotransmissie van de apparaten kunt uitschakelen: telefonie, Bluetooth en WiFi. Kortom, als de vliegtuigmodus actief is, is een smartphone een bijzonder geavanceerde handcomputer, maar nergens mee verbonden.
Maar heeft het werkelijk enig nut? In werkelijkheid was het tot begin 2010 verplicht om elk elektronisch apparaat uit te schakelen op vluchten van luchtvaartmaatschappijen. De regelgeving van de luchtvaart vreesde namelijk dat er radio-interferentie zou kunnen optreden met de instrumenten van het vliegtuig. Dit was niet het geval en daarom is het sinds 2013 mogelijk om zelfs tijdens de vlucht elektronische apparaten te gebruiken. Maar waarom in vliegtuigmodus?
Waarom wordt aanbevolen om tijdens de vlucht de vliegtuigmodus in te schakelen?
Unsplash
Hoewel er geen incidenten zijn geweest als gevolg van interferentie van elektronische apparaten, hebben de autoriteiten besloten het gebruik ervan aan boord van een vliegtuig toe te staan, maar alleen als de vliegtuigmodus is geactiveerd. Waarom? Er zijn hoofdzakelijk drie redenen:
- Frequenties. Moderne schermen en verschillende functionerende frequenties voorkomen effectief interferentie tussen mobiele telefoons en vliegtuigen. Desondanks kunnen het grote aantal smartphones dat aanwezig is op een vlucht en de zoekprocedures nog steeds voor enige ruis zorgen. Het is beter om het niet te riskeren.
- Er is geen bereik. Verwacht iemand werkelijk dat er op achtduizend meter hoogte een signaal is? Precies. De antennes van de operators zenden niet naar boven, waardoor het ingeschakeld houden van de mobiele telefoon alleen maar zou dienen om onophoudelijk naar een netwerk te zoeken dat er in ieder geval niet is.
- Geen koptelefoon. Bluetooth-hoofdtelefoons en draadloze hoofdtelefoons zenden ongeveer 2,4 GHz uit, vliegtuigcommunicatie ongeveer 100 MHz. Ook hier is er geen risico op interferentie, maar het dragen van een hoofdtelefoon tijdens het opstijgen of landen isoleert ons op de meest kritieke momenten van de vlucht. Het is beter om aanwezig te zijn en te luisteren.
De echte reden waarom je de vliegtuigmodus moet gebruiken tijdens het vliegen
Pixabay
De echte reden waarom je tijdens de vlucht de vliegtuigmodus moet gebruiken, is echter een andere. Laten we een stapje terug doen: de vliegtuigmodus schakelt alle radiocommunicatie van onze apparaten uit. Je kunt niet bellen, verbinding maken met internet, een echte draadloze hoofdtelefoon gebruiken, enzovoort. Toch hebben we gezien dat er geen “concrete” gevaren aan verbonden zijn, zolang het maar één persoon betreft. Op binnenlandse vluchten zitten ruim 150 passagiers in een kleine ruimte, op intercontinentale vluchten zijn er veel meer zitplaatsen.
In de praktijk kan een vlucht erg luidruchtig en oncomfortabel worden als er zoveel mobiele telefoons in gebruik zijn. Daarom staan bedrijven zelfs vandaag de dag het gebruik van elektronische apparaten tijdens de vlucht toe, maar alleen in de vliegtuigmodus. Op deze manier hopen ze iedereen een goede vliegervaring te bieden, en zonder al te veel chaos.