Is het waar dat maanstanden de groei van planten beïnvloeden? De wetenschap geeft antwoord
Liefhebbers van tuinieren hebben vast wel eens gehoord van de veelbesproken invloed van de maan op planten, maar is dit slechts een overtuiging of heeft dit idee een echte, concrete basis?
Maankalender en tuinieren
Pixabay
Kunnen de maanstanden echt invloed hebben op het zaaien van gewassen in de tuin? Velen die zich met deze activiteit bezighouden, volgen de maankalender, zij het soms met enige scepsis: of het waar is of niet, het kost niets om het te proberen, maar hoeveel waarheid zit hierin? Is het een aloud volksgeloof of is er wetenschappelijk bewijs die dit ondersteunt?
Het idee is geworteld in de zwaartekracht van onze satelliet, die in staat is om de getijden van de oceanen op aarde te controleren en mogelijk zelfs het ontkiemen te bevorderen door de beweging van het sap in planten te beïnvloeden en water van de diepten van de bodem naar de wortels te transporteren. Volgens The Old Farmer's Almanac, een almanak die basisinformatie bevat zoals astronomische gegevens, weersvoorspellingen en planttabellen, is er een precieze maancyclus die gevolgd moet worden bij het planten, maar ook bij het water geven, snoeien en oogsten. Allereerst moeten eenjarige bloemen en producten die uit de grond groeien, zoals courgettes en tomaten, geplant worden tijdens de wassende maan. Anderzijds moeten twee- en meerjarige bloemen, bollen en groenten die onder de grond groeien, geplant worden tijdens de afnemende maan.
Heeft de maan naast de getijden ook invloed op planten?
Freepik
Op dit moment rest ons alleen nog de hoop dat de maan de groei bevordert. Volgens de Almanak trekt het bodemoppervlak tijdens de nieuwe en volle maan een grotere vochtigheid aan: op deze manier nemen de zaden grotere hoeveelheden water op, waardoor ze stabieler worden. Maar er zijn ook precieze aanwijzingen over de positie van de maan in de astrologische dierenriem, waarbij sommige tuinieractiviteiten verband houden met bepaalde tekens en de beste dagen om deze uit te voeren. Kortom, planten volgens de maankalender kan een hele uitdaging zijn, maar hoeveel waarheid zit er in?
Blijkbaar is er geen echt bewijs om deze overtuiging te ondersteunen, die niettemin op grote schaal wordt gevolgd. Hoewel de maan invloed heeft op de getijden, bepaalt zij niet de waterstroom in het gewas. Wat een aanzienlijk effect heeft op de groei van planten en groenten is de juiste irrigatie en blootstelling aan licht, op momenten dat de dagen langer en helderder zijn. De volle maan, hoe helder ook, geeft niet genoeg licht om de oogst te beïnvloeden, omdat deze honderd tot duizend keer minder sterk is dan de zon. Om nog maar te zwijgen van het feit dat de planten 's nachts moeten rusten en dat veel van hen hun bladeren sluiten om ze te beschermen tegen de lichtbronnen.
Heeft de maan invloed op de oogst? Volgens de wetenschap niet
Pixabay
Hoe dan ook, veel mensen blijven de maankalender volgen bij het tuinieren en beweren dat deze methode werkt, ongeacht wat de wetenschap beweert. De meeste wetenschappelijke studies hebben in feite benadrukt dat de maan weinig of geen invloed heeft op de groei van gewassen. Eén onderzoek in het bijzonder concludeerde dat "er geen betrouwbaar, wetenschappelijk bewezen bewijs is voor enig verband tussen maanfasen en plantenfysiologie in welk plantwetenschappelijk leerboek of peer-reviewed tijdschriftartikel dan ook dat de landbouwpraktijken rechtvaardigt die door de maan worden bepaald."
Bovendien variëren de opvattingen hierover ook sterk tussen verschillende culturen: die van inheemse volkeren verschillen bijvoorbeeld sterk van die van Europa, Azië of Afrika. In ieder geval is het een praktijk die geen nadelen met zich meebrengt en die daarom verder kan worden gevolgd, wat de werkelijke effectiviteit ervan ook is.