Er is een stuk van de aardkorst ontdekt dat 3,75 miljard jaar oud is: een onderzoek beweert dat
Hoe oud is de aardkorst? Het is de oppervlaktelaag van onze planeet, de laag die we bewonen en uit de eerste hand kennen, en waarvan we de leeftijd vaak negeren. De aardkorst is veel ouder dan we denken, vooral in sommige gebieden. En onlangs heeft een nieuw onderzoek ontdekt dat delen van de aardkorst in Scandinavië 3,75 miljard jaar oud zijn. Laten we eens kijken hoe dit mogelijk is!
3,75 miljard jaar oude aardkorst in Scandinavië: de studie
Unsplash
Een internationaal team van geologen heeft enkele zirkonen geanalyseerd die zijn gevonden in een Finse laag nabij de oudste bergen van Noord-Europa. Dankzij de analyse van deze mineralen hebben onderzoekers sporen geïdentificeerd van een deel van de aardkorst dat zich uitstrekt van Scandinavië tot Groenland en dateert van 3,75 miljard jaar geleden. Maar wat is het verband tussen deze twee geografische gebieden?
Volgens het onderzoek is het veel dieper dan we denken. De zirkoon die in Finland is gevonden heeft namelijk een vergelijkbare chemische samenstelling als de gesteenten van het Noord-Atlantische kraton van Groenland, het hardste en oudste deel van de korst van het eiland. De gelijkenis tussen de twee soorten gesteente zou kunnen bevestigen dat Scandinavië deel uitmaakte van Groenland, waarvan het honderden miljoenen jaren geleden is afgescheiden. Dit is een cruciale ontdekking, zowel voor de geologische geschiedenis van de aarde, waarover we altijd te weinig weten, als voor het begrijpen van rotsachtige exoplaneten, waarover we nog minder weten.
Hoe werd de aardkorst gevormd?
Unsplash
Het fenomeen achter het loskomen van Scandinavië is door onderzoekers vergeleken met een zaadje dat zich losmaakt van de moederplant, zich verplaatst en elders wortel schiet. Vanuit dit gezichtspunt zou een deel van het kraton zich van Groenland hebben verwijderd en de basis van het huidige Scandinavië hebben gevormd. Ongeveer 3,75 miljard jaar geleden was de aarde bovendien een planeet die bijna volledig bedekt was met water en zonder een korst of zuurstof in de atmosfeer. Kortom, we hebben het over de eerste levensfasen op onze planeet.
Onderzoekers denken dat andere continentale platen ook op deze manier gevormd kunnen zijn, waarbij zaden afbraken, zich verplaatsten en wortel schoten. Daarom zou de aardkorst pas een miljard jaar na de vorming van de aarde gevormd kunnen zijn. Maar is dit voldoende om te begrijpen hoe de aardkorst is gevormd?
Wat is de oudste aardkorst op aarde?
Unsplash
Ja en nee, want dit is een zeer interessante hypothese, maar wel een die moet passen bij wat we tot nu toe weten. Op dit moment lijkt de continentale aardkorst ongeveer 3,75 miljard jaar oud te zijn, wat de korst die in Finland is gevonden de oudste korst ooit zou maken, of een van de oudste. De oceanische aardkorst daarentegen heeft een maximale leeftijd van 200 miljoen jaar, als gevolg van de voortdurende recycling van gesteenten door subductie in de aardmantel. Deze schattingen veranderen voortdurend door onderzoeken zoals het hier genoemde.
Tegelijkertijd werd echter in de Australische Jack Hills een zirkoonkorrel gevonden die dateert van ongeveer 4,4 miljard jaar geleden. Dit is niet alleen een waarde die in tegenspraak is met de nieuwe hypothese, maar het zou de vorming van de aardkorst terugvoeren tot kort na de vorming van de aarde. Het is niet eenvoudig om het juiste antwoord te vinden, maar dit weerhoudt ons er niet van om het belang te benadrukken dat deze onderzoeken hebben voor het begrijpen van het verleden van onze planeet. En, in sommige opzichten, de toekomst ervan.
https://www.nationalgeographic.com/science/article/140224-oldest-crust-australia-zircon-science