Er zit een code op de eierschaal die maar weinig mensen weten te ontcijferen: dit is wat het betekent en wat het ons onthult

Janine image
door Janine

30 Maart 2024

Er zit een code op de eierschaal die maar weinig mensen weten te ontcijferen: dit is wat het betekent en wat het ons onthult

Als we eieren kopen, kunnen we zien dat er een code op de verpakkingen of schalen staat: wat betekent dit en hoe kunnen we deze interpreteren? Laten we eens kijken wat de letters en cijfers op deze producten betekenen.

De eieren zijn onderverdeeld in klassen: A, B en C

De eieren zijn onderverdeeld in klassen: A, B en C

Borb/Wikimedia commons - CC BY-SA 3.0

Eieren zijn een zeer gewaardeerd product in de keuken, omdat ze niet alleen energie en voeding geven, maar ook uiterst veelzijdig zijn en geschikt voor een groot aantal recepten. Bovendien kunnen ze afhankelijk van je voorkeuren op verschillende manieren worden bereid en zijn ze gemakkelijk verkrijgbaar. Het is echter essentieel dat ze van goede kwaliteit zijn, maar hoe kunnen we alles weten over het product dat we willen consumeren? De mysterieuze code die we op de schaal kunnen vinden, onthult de informatie die we nodig hebben.

Hoewel het perfect zichtbaar is, weet niet iedereen hoe hij het alfanumerieke teken voor zich moet interpreteren. Voordat we begrijpen hoe we het moeten lezen, moeten we ervan uitgaan dat eieren zijn onderverdeeld in drie verschillende klassen, A, B en C. De eerste vertegenwoordigt producten van hoge kwaliteit die kunnen worden verkocht, terwijl de tweede tweederangs eieren omvat, die beschadigd zijn en daarom vaak voor andere doeleinden worden gebruikt, zoals de productie van gepasteuriseerde eigeel. Tenslotte geeft klasse C aan dat de producten voor industriële doeleinden gebruikt moeten worden. Het spreekt voor zich dat de eieren die wij kopen klasse A-eieren zijn.

Op dit punt hoef je alleen nog maar de code te ontcijferen die je erop vindt.

Hoe je de alfanumerieke code op eieren moet lezen

De code begint met een getal, dat dient om aan te geven hoe de kip geleefd heeft: 0 betekent biologisch, 1 staat voor vrije uitloop, het getal 2 voor scharrelkippen, en 3 komt overeen met koloniehuisvesting. Direct daarna vinden we een koppelteken dat het cijfer scheidt van twee letters, die het land van herkomst van de eieren aangeven. Direct daarna vinden we drie cijfers die overeenkomen met de gemeente van herkomst en vervolgens een acroniem dat verwijst naar een bepaalde provincie. Tot slot vinden we de identificatiecode van de fokkerij, opgesteld door de gezondheidsautoriteiten en toegewezen aan elke fokkerij.

Ten slotte kan ook de vervaldatum worden aangebracht: als deze ontbreekt op de schaal, controleer dan de verpakking om deze te vinden. In ieder geval moeten de eieren binnen twee weken na het leggen worden geconsumeerd, maar ze kunnen maximaal een hele maand worden bewaard.

De codes op eieren interpreteren: bewuster kopen

De codes op eieren interpreteren: bewuster kopen

BMK Wikimedia/Wikimedia commons CC BY-SA 3.0 - dutch/Reddit

Als je de code op de eieren weet te lezen, ken je dus de fokmethode, herkomst, kwaliteit en versheid: op deze manier kun je weloverwogen keuzes maken en de producten kopen die je het beste bij je behoeften acht. Het is in feite een soort identiteitskaart voor eieren, een “identificatiedocument” dat je alle informatie verschaft die nodig is om verse, kwaliteitsvolle producten te kunnen consumeren.

Nu je weet hoe je het merkteken op eieren moet interpreteren, kun je ook de eieren kiezen die het beste passen bij de gerechten die je wilt bereiden of die overeenkomen met je voorkeuren: of het nu gaat om een hartig gerecht zoals een omelet, je kunt je uitleven in de keuken met precieze informatie over het hoofdingrediënt van je bereidingen.