Weet jij de basisregels van wiskunde nog? Je kunt jezelf testen met deze eenvoudige vergelijking

Janine image
door Janine

31 Maart 2024

Weet jij de basisregels van wiskunde nog? Je kunt jezelf testen met deze eenvoudige vergelijking

Hoeveel weet jij nog van wiskunde? En dan hebben we het niet over ingewikkelde algebraïsche bewerkingen, maar over de basis die je op de basisschool hebt geleerd. Het kan een paar jaar geleden zijn dat je voor het laatst een vergelijking moest oplossen en wat je ooit zo eenvoudig leek, kan je nu voor een uitdaging stellen. Veel ouders hebben zich tot het web gewend voor hulp bij het oplossen van het huiswerk van hun kinderen, ofwel omdat wat sommige leraren “de nieuwe wiskunde” noemen moeilijker lijkt dan vroeger, ofwel omdat ze in sommige gevallen de basisregels van het vak zijn vergeten. Hoe zit het met jou?

Wiskunde, een verre herinnering?

Wiskunde, een verre herinnering?

Freepik

Er is maar één manier om erachter te komen of wiskunde “in je hart is blijven zitten”, of beter gezegd in je hoofd: door jezelf op de proef te stellen! Naar alle waarschijnlijkheid zijn de basisbeginselen van dit vak je bijgebleven, maar misschien ook niet: zonder dat je het beseft, zijn ze in de loop der tijd uit je geheugen verdwenen, zoals dat keer gebeurt als je iets verwaarloost of er niet meer over nadenkt. Dit is zeker niet alarmerend en het overkomt veel mensen! Hetzelfde geldt voor Nederlands en geschiedenis: herinner je je nog alle grammaticaregels en werkwoordstijden, zelfs als je perfect kunt schrijven? En de data of het verloop van de belangrijkste gebeurtenissen uit het verleden?

Kortom, dingen vergeten die we jaren geleden hebben geleerd is heel normaal, zelfs als het elementaire begrippen zijn: ontdekken of we ze ons nog kunnen herinneren kan een leuke manier zijn om onszelf uit te dagen en, waarom ook niet, onszelf te trainen om weer kinderen te zijn tussen de schoolbanken!

De eenvoudige vergelijking die gebruikers in moeilijkheden brengt

De eenvoudige vergelijking die gebruikers in moeilijkheden brengt

Curioctopus

Stel je voor dat je het schoolschrift van je kind of kleinkind openslaat en deze vergelijking voor je ziet liggen: het lijkt heel eenvoudig, nietwaar? Dat is het ook: dit zijn basisbewerkingen die gemakkelijk kunnen worden uitgevoerd zonder de hulp van een rekenmachine. Wat kan dan een probleem voor je zijn? Alleen de volgorde waarin je ze moet uitvoeren: we weten dat wiskunde geen mening is en dat het specifieke regels volgt, het “probleem” is onthouden welke!

Nu is het tijd om je geheugen op de proef te stellen: welke bewerking moet als eerste worden uitgevoerd in een vergelijking en waarom? Door in je geheugen te graven kun je de oplossing vinden. Of misschien heb je hem al gevonden zonder enige moeite: je kunt erachter komen of het de juiste is door naar beneden te scrollen en hem te vergelijken met het juiste resultaat.

De oplossing van de vergelijking: eerst vermenigvuldigen!

Wat simpel lijkt, is het soms ook: alles hangt van ons af! Weet jij nog hoe een vergelijking werkt? Als er een haakje staat in de reeks getallen die je wordt aangeboden, schrijft de wiskunde voor dat je daarmee moet beginnen. Als er dus bijvoorbeeld 10 + 10 x (10 - 10) op het vel papier had gestaan, hadden we vanaf het einde moeten beginnen: 10 + 10 x 0.

Dit is echter niet het geval: als er geen haakjes zijn om voorrang te geven, wat is dan de juiste volgorde? Ga gewoon van links naar rechts te werk als we alleen optellingen en aftrekkingen vinden, anders moeten we beginnen met vermenigvuldigingen en delingen. In de voorgestelde reeks, 10 + 10 x 10 - 10, is er inderdaad sprake van een vermenigvuldiging, die moet worden opgelost voordat andere bewerkingen worden uitgevoerd. Dus: 10 + 100 - 10. En dan?

Op dit punt hoef je alleen nog maar van links naar rechts te gaan, zoals we al zeiden: 10 + 100 = 110, dus 110 - 10 = 100. Het antwoord is uiteindelijk 100. Heb je deze basisregels onthouden of zijn ze erin geslaagd je in de problemen te brengen?