In 2026 zal NASA proberen planten op de maan te kweken
NASA bereidt zich voor om meer dan vijftig jaar na de laatste menselijke expeditie naar de maan terug te keren, om nuttige informatie te verzamelen om ambitieuze doelstellingen te bereiken: laten we eens kijken welke.
De mens keert terug naar de maan: "een nieuw tijdperk van verkenning"
De laatste keer dat de mens de maan bereikte was op 17 december 1972 met de Apollo-missie. Nu, met de expeditie Artemis III, bereidt een nieuwe bemanning zich voor om na meer dan een halve eeuw op onze satelliet te landen.
NASA heeft de eerste drie geavanceerde instrumenten geselecteerd die kunnen worden geïnstalleerd nabij de zuidelijke maanpool, waar de aanwezigheid van bevroren water wordt geschat, wat astronauten zou kunnen ondersteunen en dat zal dienen om belangrijke wetenschappelijke elementen over de maanomgeving te verzamelen voor een mogelijk langdurig verblijf: dit zal de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie helpen bij het plannen van de eerste menselijke missie naar Mars.
Adjunct-administrateur van NASA Pam Melroy legde uit dat de Artemis-missie "een nieuw tijdperk van verkenning vertegenwoordigt, waarin menselijke aanwezigheid wetenschappelijke ontdekkingen versterkt. Met deze innovatieve instrumenten op het oppervlak van de maan beginnen we aan een transformatieve reis die het vermogen zal ontketenen om mens-machine-teams te leiden – een compleet nieuwe manier van wetenschap bedrijven.”
De lancering van Artemis III staat gepland voor 2026, maar de daadwerkelijke deelname van deze instrumenten zal pas op een later tijdstip worden vastgesteld.
Bemanning op de maan om aardbevingen te bestuderen, planten te laten groeien en naar ijs te zoeken
NASA
De drie ontworpen instrumenten zullen door astronauten worden gebruikt tijdens maanwandelingen. LEMS, Lunar Environment Monitoring Station, maakt constante en langdurige monitoring van de seismische omgeving mogelijk, dat wil zeggen de grondbewegingen als gevolg van maanaardbevingen, waarbij essentiële informatie over de vorming van de satelliet wordt verzameld. Zijn activiteit op de maan zal tussen de drie maanden en twee jaar duren.
LEAF, Lunar Effects on Agricultural Flora, zal de impact van de maanomgeving op ruimtegewassen onderzoeken: het is het eerste experiment om de fotosynthese en groei van planten op het oppervlak van de maan te bestuderen, hoe ze reageren op ruimtestraling en de gedeeltelijke zwaartekracht van de satelliet.
De informatie die wordt verzameld over de ontwikkeling van gewassen in relatie tot de door LEAF gemeten omgevingsparameters zal nuttig zijn voor wetenschappers bij het bepalen van mogelijke toepassingen voor menselijk levensonderhoud op de maan.
LDA, Lunar Dielectric Analyser, zal daarentegen worden gebruikt om het vermogen van de bovenste laag van de maan, de regoliet, bestaande uit grind en stof, te meten om “een elektrisch veld voort te planten, een sleutelparameter bij de zoektocht naar ijs". Door de structuur van de ondergrond te onderzoeken, wordt vervolgens de aanwezigheid van ijs- of vorstafzettingen onderzocht.
Artemis III bereidt zich voor op de eerste menselijke reis naar Mars
Pexels
Deze drie instrumenten zullen, als hun aanwezigheid tijdens de missie wordt bevestigd, astronauten in staat stellen het maangebied te verkennen: menselijke aanwezigheid is essentieel voor het gebruik ervan en voor geavanceerde verkenning.
De landing zal plaatsvinden binnen een breedtegraad van 6 graden van de zuidpool van de maan, hoewel de precieze locatie nog niet is aangegeven. Onder de veronderstelde regio’s voor de landing bevinden zich enkele van de oudste gebieden van het maangebied, die, samen met de regio's die zich voortdurend in de schaduw van de zon bevinden, het verhaal van de satelliet kunnen vertellen dankzij de verzameling van materialen die nog niet onderzocht zijn.
Een langetermijnverkenning die het ruimteagentschap zal voorbereiden op de eerste menselijke expeditie om Mars te ontdekken.