Op de diepste plek op aarde: leven er dieren in de Marianentrog?
Is er leven op de bodem van de Marianentrog? Dit is wat onderzoekers hebben ontdekt over het diepste punt op aarde.
De mysterieuze Marianentrog
I, Kmusser/Wikimedia commons - CC BY 2.5
De Marianentrog is een van de meest mysterieuze plekken op aarde en verbergt nog veel geheimen juist vanwege de indrukwekkende diepte, zo'n elf kilometer onder de zeespiegel. De zeebodem, Challenger Deep genaamd, bereikt een maximum van 10.984 meter. Men denkt dat het is ontstaan door de botsing van twee tektonische platen, die van de Filippijnen en van de Stille Oceaan. Het heeft een lengte van ongeveer 2.550 km en een breedte van 69 km, waardoor het een soort halve maan vormt. Geografisch gezien ligt het in het noorden van de Stille Oceaan, tussen Japan, Nieuw-Guinea en de Filippijnen, in de buurt van de Mariana-eilanden.
Maar wat leeft daar? Is er leven in de griezelige diepten? Onderzoekers zijn erin geslaagd om veel zeedieren te spotten in de diepten, maar misschien niet allemaal: er kunnen andere verrassende, nog onbekende wezens zich schuilhouden op de zeebodem.
Marianentrog: wat verbergt de bodem?
Renaud.marbet/Wikimedia commons - CC BY-SA 4.0
In 2016 hoorden wetenschappers tijdens het verkennen van de trog een vreemd, metaalachtig geluid. Het idee is dat het werd veroorzaakt door een walvissoort die nog niet bekend is, maar voorlopig blijft het slechts een hypothese. Denken dat er leven op 11 km diepte op het aardoppervlak zou kunnen bestaan, is misschien ambitieus, maar het kan niet worden uitgesloten
De eerste verkenning van de bodem, uitgevoerd door Don Walsh en Jacques in 1960, leidde tot de waarneming van een platvis. De twee onderzoekers hebben echter geen foto’s gemaakt en mariene biologen denken nog steeds dat het naar alle waarschijnlijkheid om een zeekomkommer ging. Het diepste punt waar vissen zijn gespot ligt op 8.145 meter: en in de resterende drie kilometer, is daar iemand of niet? Laten we, terwijl we wachten op het definitieve antwoord, dat toekomstige expedities misschien kunnen bieden, uitzoeken welke wezens tot nu toe zijn ontdekt.
Zeker, ze behoren tot de meest merkwaardige ter wereld: onder hen bevinden zich de vlokreeften, die er ongeveer hetzelfde uitzien als garnalen, maar zo groot zijn als een konijn, en de xenofoforen, vergelijkbaar met koralen en zo groot als een schotel. Deze laatste zijn in werkelijkheid organismen die zijn samengesteld uit een enkele cel met meerdere kernen die zich voeden met afval uit de oceaan.
De bizarre wezens die in de Marianentrog leven
Canadie/Wikimedia Commons - CC BY-SA 4.0
De diepzee draakvis heeft tanden die veel groter zijn dan zijn lichaam en het vermogen om "flitsend" licht uit te zenden dankzij bioluminescentie, die hij gebruikt om prooien of partners aan te trekken. Dan is er nog de franjehaai, die tot ongeveer 1.500 meter diep leeft, uitgerust is met 300 scherpe tanden en een beslist verontrustende uitstraling heeft. Wat echter vooral de nieuwsgierigheid opwekt is de dumbo-octopus, vanwege zijn enorme oren die doen denken aan het beroemde olifantje. Hij kan maximaal twintig centimeter groot worden en is voorzien van kleine armen. Hoe kunnen we de bijlvis niet noemen? Ze danken hun naam aan hun fysieke vorm, die een maximale lengte van 12 cm kan bereiken.
De vampierinktvis wordt tussen de 600 en 900 meter diep gevonden, met een felrode kleur en bioluminescente lichten. Het kan ook een gloeiende vloeistof uitstoten om roofdieren af te schrikken en te helpen ontsnappen. De hemelkijker daarentegen is een kwalleneter, zozeer zelfs dat zijn kop wordt beschermd door een transparante helm om te voorkomen dat hij tijdens de maaltijd wordt gestoken.
Dit zijn slechts enkele van de vreemdste wezens die in de Marianentrog worden aangetroffen, naast de slagvis, de doorschijnende zeekomkommer en de buitenaards ogende pong-pongboomspons. Slechts 5 van de 28 mensen die de Marianentrog bezochten, bereikten de bodem: zullen daar beneden nog andere levensvormen verborgen zijn?