Ruimteschroot landt op een huis in Florida: velen denken dat het afkomstig is van het ISS

Janine image
door Janine

07 April 2024

Ruimteschroot landt op een huis in Florida: velen denken dat het afkomstig is van het ISS

Er zijn veel kleine hemellichamen die uit de ruimte komen en in botsing komen met onze planeet. In de meeste gevallen bereiken ze niet eens de lagere lagen van de atmosfeer, terwijl het soms kan gebeuren dat een klein voorwerp het aardoppervlak kan bereiken. Zoals in Florida gebeurde, waar ruimteschroot op het dak van een huis belandde. Maar waar kwam het vandaan en waarom werd het niet eerder vernietigd? Laten we het samen ontdekken!

Puin dat vanuit de ruimte op een huis in Florida komt: hypothesen over de oorsprong ervan

Puin dat vanuit de ruimte op een huis in Florida komt: hypothesen over de oorsprong ervan

Alejandro Otero/X

We zijn in Florida, in de Verenigde Staten, om precies te zijn in de stad Naples. Plots stort een voorwerp uit de ruimte het huis van Alejandro Otero binnen, waardoor een gat in het dak ontstaat. Nadat hij is bijgekomen van de schrik, en gelukkig met problemen die alleen aan de structuur van het huis worden veroorzaakt, realiseert Alejandro zich dat het een cilindrische buis is die niet erg groot is en ongeveer een kilogram weegt. Op X, de voormalige Twitter, schreef de man:

Het lijkt erop dat een deel van dat puin in mijn huis in Naples terecht is gekomen, waarbij het het dak en twee verdiepingen heeft doorboord . Kunnen jullie mij helpen en NASA contact met mij laten opnemen?

Uiteindelijk reageerde NASA op de oproepen van Alejandro, die het puin van de cilinder overhandigde aan het Amerikaanse agentschap om de oorsprong ervan te bestuderen. Volgens velen is het echter geen ruimteschroot dat per ongeluk in Naples is beland. In plaats daarvan zou die cilinder een van de acht batterijen zijn die onlangs vanuit het Internationale Ruimtestation naar de aarde zijn teruggekeerd. Na een reis van drie jaar.

Voor sommigen is het een van de batterijen van ISS

Voor sommigen is het een van de batterijen van ISS

NASA/Mike Hopkins

Er wordt al lang gesproken over de terugkeer van de ISS-batterijen, omdat dit het duidelijkste voorbeeld was van hoe moeilijk het is om afval in de ruimte te verwijderen. In 2021 lanceerden astronauten van het Internationale Ruimtestation, na een batterijwissel aan boord, een lading EP-9-batterijen in een ongecontroleerde terugkeer naar de aarde. Ongecontroleerde terugkeer, natuurlijk, omdat het de lading aan voortstuwing ontbrak, maar met een mogelijke terugkeer gepland voor begin 2024, en een steeds nauwkeuriger traject naarmate de tijd verstrijkt.

Nu is het vrijkomen van ruimteafval een gangbare praktijk: zoals we in de inleiding al zeiden, valt het in de meeste gevallen uiteen voordat het de grond bereikt. Het gewicht en de aard van de batterijen van de EP-9 hebben echter bijzondere aandacht gegenereerd, waarbij een terugkeer naar de aarde met bijzondere belangstelling werd gevolgd. NASA en andere ruimtevaartorganisaties volgden de terugkeer naar het gebied tussen Cancun en Cuba, in de Golf van Mexico. Maar volgens sommige reconstructies moet de lading zijn ontsnapt uit een batterij die op het huis van Alejandro Otero is beland.

Moeten we ons nu zorgen maken over ruimteschroot?

Moeten we ons nu zorgen maken over ruimteschroot?

Alejandro Otero/X

Het korte antwoord zou “nee” zijn, maar gevallen zoals die waarbij Alejandro betrokken was, laten zien dat niets zeker is als het gaat om ruimteverkenning. Ongelukken waarbij ruimteschroot de aarde raakt, zijn weliswaar zeldzaam, maar het is gebruikelijk dat ze zorgen baren als ze plaatsvinden. NASA, waar Alejandro het puin heeft afgeleverd, is een onderzoek gestart om erachter te komen waar het vandaan komt, hoewel daar weinig twijfel over bestaat.

Ondanks het alarmisme is de kans dat ongecontroleerde terugkeer tot ongelukken leidt uiterst klein. Maar het kan verder worden verlaagd met strengere veiligheidsmaatregelen: SpaceX doet het al enkele jaren en vertegenwoordigt de toekomst van de ruimteverkenning. Vrijwel iedereen hoopt dat, en vanaf nu ook Alejandro Otero.