De grootste digitale camera ter wereld gerealiseerd: hij zal het heelal observeren met zijn 3200 megapixels
De bouw van 's werelds grootste digitale camera is voltooid. Binnenkort kan de LSST-camera worden gemonteerd op de Vera C. Rubin in Chili, waar hij met een ongekende helderheid de ruimte in zal kunnen kijken. Laten we eens kijken waarom deze camera een revolutie belooft teweeg te brengen in ons begrip van het heelal en waarvoor hij in de nabije toekomst kan worden gebruikt.
De grootste digitale camera ter wereld om het heelal te bekijken
SLAC National Accelerator Laboratory/Youtube
Het team wetenschappers en ingenieurs van het SLAC National Accelerator Laboratory heeft er 20 jaar over gedaan om 's werelds grootste digitale camera te maken. De LSST-camera, een acroniem voor Legacy Survey of Space and Time, is een kolos van 3200 megapixels. Na installatie op de Simonyi Survey Telescope van het Chileense observatorium zal de LSST-camera in staat zijn om in het heelal te kijken met een helderheid die ongekend is.
Het project, dat wordt gefinancierd door de National Science Foundation en het Amerikaanse ministerie van Energie, is nu in volle gang. De Vera C. Rubin zal een enorme hoeveelheid gegevens kunnen leveren over de zuidelijke hemel. Met de hoop vragen te kunnen beantwoorden over donkere materie, donkere energie en andere mysteries van het heelal.
Waarom de LSST-camera een van de meest geavanceerde instrumenten ter wereld is
SLAC National Accelerator Laboratory
De LSST-camera heeft het formaat van een kleine SUV en is niet alleen 's werelds grootste digitale camera, maar heeft ook een hele reeks technische specificaties die essentieel zijn voor het vervullen van zijn missie. Allereerst weegt hij ongeveer drie ton en heeft hij een lens met een diameter van anderhalve meter, maar hij heeft ook nog een lens van 90 centimeter die ontworpen is om de vacuümkamer af te sluiten. Het brandvlak van de LSST-camera bestaat uit 201 afzonderlijke CCD-sensoren met pixels van 10 micron breed, oftewel 10 duizendste millimeter. Maar daar houdt de revolutionaire reikwijdte van dit apparaat niet op.
De LSST-camera zal zelfs details kunnen vastleggen over een ongekend gezichtsveld. Normaal gesproken zijn telescopen zoals de James Webb Space Telescope of Hubble in staat beelden vast te leggen over respectievelijk een vrij smal of iets breder gezichtsveld. Daarentegen zal 's werelds grootste digitale camera een veel groter deel van de hemel kunnen bestrijken. Dit zijn de woorden van prof. Roodman, adjunct-directeur van het Vera C. Rubin Observatorium:
“De beelden zijn zo gedetailleerd dat het een golfbal kan zien vanaf ongeveer 25 kilometer afstand, en een strook hemel bedekt die zeven keer breder is dan de volle maan. Deze beelden, met miljarden sterren en sterrenstelsels, zullen helpen om de geheimen van het heelal te ontsluieren.
Het universum bestuderen met ongekende helderheid
De LSST-camera zal 3200 megapixel beelden kunnen maken, oftewel met ongekende details en scherpte. De beste smartphonecamera's halen bijvoorbeeld 50 megapixels, misschien 100 megapixels. Om een beeld van de LSST-camera te reproduceren, zouden 1500 Full HD tv-toestellen nodig zijn. Dit alles met het doel om de posities in kaart te brengen en de helderheid te meten van veel hemellichamen aan de zuidelijke hemel.
De details die de LSST-camera oplevert, zullen onderzoekers helpen bij het bestuderen van gravitatielenzen, de structuur van het heelal en de evolutie van sterrenstelsels. Het zal ook mogelijk zijn om clusters van donkere materie en supernovae te identificeren, zonder de monitoring van asteroïden te vergeten die potentieel gevaarlijk zijn voor onze planeet. Kortom, vanuit welk gezichtspunt je het ook bekijkt, de nieuwe digitale camera ontwikkeld door SLAC staat op het punt een nieuw, zeer krachtig oog op de ruimte en het universum te richten. In de hoop dat het ons kan helpen enkele mysteries van de kosmos te ontrafelen, of zelfs maar één. Dat zou al voldoende zijn.