Technologie op zonne-energie die is ontwikkeld om zout water drinkbaar te maken: het is goedkoper en duurzamer

Janine image
door Janine

11 April 2024

Technologie op zonne-energie die is ontwikkeld om zout water drinkbaar te maken: het is goedkoper en duurzamer

Een nieuwe technologie zou het probleem van de drinkwatertekort in sommige delen van de planeet kunnen oplossen: hier gaat het om en zo kan het mogelijk worden gemaakt.

Meer drinkwater met nieuwe zonne-energietechnologie

Drinkwater is een kostbaar goed, maar in sommige landen van onze wereld is het onvoldoende beschikbaar. Maar als zout water omgezet zou kunnen worden in schoon, gezond water, zou een groot deel van dit probleem opgelost kunnen worden. Hoe? Wetenschappers zijn erin geslaagd om een door zonne-energie aangedreven technologie te ontwikkelen die ondergronds zout water kan omzetten in schoon, gezond drinkwater. 

Met deze nieuwe methode zou de aanvoer van veilig water exponentieel toenemen in die regio's van de wereld waar dat nodig is. En dit betreft ongeveer 40% van de wereldbevolking. Het spreekt voor zich dat de zoektocht naar nieuwe oplossingen om veilig water te verkrijgen een prioriteit is en onderzoek aan het King's College in Londen heeft zich op deze richting gericht, in samenwerking met MIT en het Helmhotz Institute for Renewable Energy Systems.

De technologie die zout water omzet in drinkbaar water past zich aan het veranderende licht van de zon aan

Freepik

Deze methode bespaart tot 20 procent ten opzichte van bestaande methoden en kan worden gebruikt in landelijke gebieden over de hele wereld. Wei He, professor in engineering die het onderzoek leidde, zei: "Deze technologie kan de waterbronnen die beschikbaar zijn voor gemeenschappen uitbreiden tot buiten de traditionele bronnen. Door water te leveren uit ongerepte zoute bronnen, kan het helpen watertekorten of onvoorziene noodsituaties helpen bestrijden wanneer de conventionele watervoorziening verstoord is."

In de praktijk maakt deze technologie gebruik van speciale membranen die zoutionen naar een pekelstroom leiden, die vervolgens wordt gescheiden van het water, dat schoon wordt. De auteurs van het onderzoek bedachten ook een systeem om het voltage en de snelheid van het water te regelen, waardoor de technologie kan worden aangepast aan de variabiliteit van het zonlicht zonder de totale hoeveelheid gegenereerd drinkwater te veranderen. In India bevat 60 procent van het land zout water. Op basis van informatie die ze verzamelden in het Indiase dorp Chelleru, reproduceerden de wetenschappers dezelfde omstandigheden in een dorp in New Mexico. Ze zetten tien kubieke meter zout water om in drinkwater: genoeg voor 3000 mensen op één dag.

Ontzilting van water ook voor de landbouw

Freepik

De technologie bleef functioneren, ongeacht het weer, dus de aanwezigheid van regen of wolken. Bovendien is de nieuwe methode voor de ontzilting van water niet alleen goedkoper dan traditionele, maar ook duurzaam: “Door de noodzaak van een netwerksysteem volledig te elimineren en de afhankelijkheid van batterijtechnologie met 92% te verminderen, kan ons systeem betrouwbare toegang tot veilig drinkwater bieden.”

Het verkregen schone zoete water zou ook de landbouw en irrigatie kunnen ondersteunen: “Door boeren een duurzame manier te bieden om zoet water voor irrigatie te produceren tegen een lagere prijs zonder het volume ervan in gevaar te brengen, kunnen we hen helpen de kosten te verlagen, de CO2-uitstoot te verminderen en de landbouwproductie veilig te stellen en uiteindelijk deze voordelen doorgeven aan de consument."

Het volgende doel van de onderzoekers is om het gebruik van deze technologie uit te breiden naar andere sectoren, zoals de behandeling van afvalwater en het verhogen van de alkaliniteit van de oceaan om deze te helpen meer koolstofdioxide uit de atmosfeer te absorberen.