Klimmer gooit een rotsblok om te zien hoe diep de afgrond is: het web is verdeeld over het antwoord
De natuur is vaak prachtig om te verkennen, maar brengt soms ook gevaren met zich mee voor zelfs de meest ervaren mensen. Zoals we zien in een video die viraal is gegaan, besluit een professionele klimmer, ondanks dat hij over alle veiligheidsuitrustingen beschikt, de diepte van een natuurlijke put te berekenen door een rotsblok te gooien voordat hij erin afdaalt. Maar is dit echt mogelijk?
Hij gooit een steen om te zien hoe diep een kloof is: video gaat viraal
We bevinden ons in een natuurlijke grot waar zich op een gegeven moment een afgrond opent. De video toont een klimmer die alle veiligheidsuitrusting draagt, vastgebonden is aan de touwen van het pad en zich afvraagt hoe diep die afgrond is voordat hij besluit om af te dalen en op verkenning te gaan. Maar hoe doe je dat? Simpel: door een rotsblok te gooien en de seconden te tellen. Maar zodra hij de dreun van het rotsblok hoort, besluit de man niet verder te gaan. Hier is de beschrijving van de video:
Hoeveel seconden duurt het om te vallen? Vandaag wilden we afdalen in deze kloof die binnenin iets ongelooflijks verbergt, maar door de grote hoeveelheid vallend water besloten we de missie af te breken en over een paar maanden terug te komen. We moeten heel voorzichtig zijn.
“Volgens de legende valt de steen nog steeds” en andere commentaren op de video
alfon.what/Instagram
De video, die door miljoenen mensen werd gezien, leidde duidelijk tot een discussie in de reacties. Een gebruiker vraagt bijvoorbeeld "is de steen in het midden van de aarde gevallen?": onwaarschijnlijk, maar het zou toch mooi zijn als het zo was. Een andere gebruiker schrijft "online community, kun jij de berekeningen doen en ons laten weten hoe hoog de afgrond is?": de community vraagt, de community reageert. Sommigen zeggen ruim 300 meter, anderen net iets meer dan 100 meter, weer anderen neigen naar 250 meter. Kortom: misschien is het waar dat wiskunde geen mening is, maar Instagram-gebruikers hebben er zeker verschillende meningen over. Ten slotte besluit een gebruiker alle berekeningen achterwege te laten en zich op het verhaal te concentreren: “volgens de legende valt de steen nog steeds.” Misschien heeft hij wel gelijk.
Hoe bereken je de diepte vanaf het moment dat een steen valt?
In feite kun je de diepte van een put berekenen aan de hand van de tijd die een lichaam nodig heeft om naar de bodem te vallen. Zoals veel Instagram-gebruikers zich hebben gerealiseerd, is de formule vrij eenvoudig: om de diepte te vinden, moet je de zwaartekrachtversnelling van de aarde vermenigvuldigen met het kwadraat van de tijd die het lichaam nodig heeft om te vallen, en dan niet vergeten te delen door twee.
En hier geven de verschillende berekeningen onder de video echter verschillende resultaten: sommigen rekenen 8 seconden voor de val, anderen 6, weer anderen iets meer dan 7 seconden, waarvan echter de tijd die het geluid van het rotsblok nodig heeft om omhoog te komen moet worden afgetrokken. Kortom: door rekening te houden met al deze variabelen is het mogelijk om het juiste resultaat te verkrijgen, of op zijn minst een ideale schatting om een idee te krijgen van de diepte van de afgrond. En te beslissen of je afdaalt, zoals de man in de video deed. Het belangrijkste is dat, wat je ook doet, het veilig is en zonder risico voor jezelf of anderen.