Van de ene op de andere dag kan er een explosie in de ruimte plaatsvinden die zichtbaar is vanaf de aarde: dit gebeurt elke 80 jaar.
Als je een liefhebber bent van de kosmos - of zelfs gewoon nieuwsgierig naar een hemels spektakel - wees dan voorbereid op de extreem zeldzame explosie die op handen kan zijn. Dit is waar het allemaal om draait.
Nova nadert op drieduizend lichtjaren van de aarde
Elke tachtig jaar vindt er een hemelse gebeurtenis plaats die vanaf de aarde gezien kan worden zonder telescoop. Dat klopt: volgens astronomen van de Nottingham Trent University in het Verenigd Koninkrijk is het verschijnsel, waarbij een prachtige ruimte-explosie plaatsvindt, een paar dagen met het blote oog te zien. Na de totale zonsverduistering van 8 april maakt 2024 zich op voor een nieuwe visueel verbluffende kosmische episode. Maar waar gaat het specifiek over?
Ongeveer drieduizend lichtjaar van de aarde zullen twee sterren in het afgelegen T Coronae Borealis-systeem exploderen. Het resultaat is voor ons vergelijkbaar met een nieuw sterachtig lichtpunt dat een tijdje aan het firmament zal worden toegevoegd. Hoogleraar astronomie Daniel Brown legde uit dat dit voorbijgaande fenomeen een precieze naam heeft: het wordt nova genoemd, een Latijnse term die juist is gekozen omdat het de plotselinge verschijning van een nieuwe heldere ster simuleert, die in de loop van een paar weken of maanden geleidelijk vervaagt.
T Coronae Borealis, lichtexplosie om de 80 jaar
NASA/Conceptual image
Brown voegde eraan toe dat het niet eenvoudig is om te bepalen wanneer de explosie zal plaatsvinden, maar elk moment tussen nu en september zou het juiste moment kunnen zijn. T Coronae Borealis is echter geen enkele ster, maar binair: dat wil zeggen dat het twee sterren zijn die samen om elkaar heen draaien. Een fascinerende kosmische wals die ons een hemels visioen geeft: "Wat dit stel zo bijzonder maakt, is dat het om de zoveel tijd zijn helderheid enorm verhoogt zodat het gemakkelijk zichtbaar wordt voor ons."
De grootste ster wordt een witte dwerg genoemd en bevat ongeveer dezelfde massa als de zon, maar in een volume dat vergelijkbaar is met dat van onze planeet. De andere ster is echter een oudere rode reus: toen deze groter werd, “gaf” hij zijn massa aan de witte dwerg. Zoals Brown uitlegde, neemt de witte dwerg elke ongeveer tachtig jaar genoeg materiaal op "om te ontbranden in een thermonucleaire explosie, waardoor zijn helderheid ongelooflijk toeneemt."
Hoe je de hemelse explosie T Coronae Borealis kunt zien
NASA/Conceptual image
Tijdens de hemelse gebeurtenis zal zijn helderheid toenemen van 11 mag (schijnbare magnitude, waarmee de helderheid van een hemellichaam wordt gemeten die waarneembaar is vanaf een observatiepunt in de ruimte of op aarde) tot 2 mag: met andere woorden, als hij nu nauwelijks kan worden waargenomen met een nachtverrekijker, zal hij tijdens de explosie met het blote oog zichtbaar worden, net als de Grote Beer. Waar aan de hemel moet je kijken om hem te bewonderen? T Coronae Borealis zal schijnen in het sterrenbeeld Corona Borealis. "Het zal zichtbaar zijn op zijn hoogste hoogte in het zuiden, 65 graden boven de horizon, net na 3 uur 's ochtends, waardoor het gemakkelijk waar te nemen is. Naarmate de lente vordert, zal hij eerder opkomen en ook eerder zijn maximale hoogte bereiken. We hebben dus geluk, want we naderen de beste tijd van het jaar om hem waar te nemen”, concludeerde Brown.
Om het sterrenbeeld Corona Borealis te vinden, moet je in gedachten houden dat het de vorm van een vlieger heeft en in een bocht naar de ster Arcturus ligt. "Corona Borealis is de U-vormige boog links van de vlieger." Om je voor te bereiden op de gebeurtenis, stelt Brown voor, kun je het beste oefenen met een verrekijker om jezelf te trainen in het spotten van het sterrenbeeld en de helderheid ervan: op deze manier zal het gemakkelijker zijn om de zeldzame en ongrijpbare T Coronae Borealis te kunnen bewonderen.