Hoe rusten vogels tijdens lange overzeese migraties?

Janine image
door Janine

29 Mei 2024

Dit is hoe vogels omgaan met lange overzeese migraties

Wanneer de herfst aanbreekt, verlaten zwermen vogels hun omgeving en migreren overzee op zoek naar een milder klimaat: maar hoe gaan ze om met de oversteek en waar stoppen ze om uit te rusten?

Trekvogels: hoe steken ze de oceaan over?

Wanneer de winter aanbreekt, maken trekvogels zeer lange reizen op zoek naar warmere omgevingen met voedsel, en keren dan de volgende lente terug. Maar heb je je ooit afgevraagd hoe ze reizen van duizenden kilometers over de oceaan doorstaan, zonder een plek om te stoppen om uit te rusten en te eten? Naast de merkwaardige V-vormige vlucht heeft een onderzoek het antwoord gevonden, en het gaat om een ​​“energiebesparende” techniek. In de praktijk maken vogels tijdens de trek gebruik van de wind tijdens de vlucht om de inspanningen te verminderen.

Ongeveer 40% van de soorten migreert elk jaar en vliegt in groepen van het ene continent naar het andere. Er zijn onderweg veel uitdagingen, vooral voor landvogels die lange tijd over open zee moeten vliegen. In tegenstelling tot zeedieren kunnen ze niet rusten en zich verfrissen met water, daarom kan hun vlucht geen pauzes bevatten. In theorie. Ornithologen waren van mening dat landvogels geen overtochten van meer dan 100 km konden ondernemen, omdat het niet mogelijk is lange afstanden af ​​te leggen door voortdurend met hun vleugels te klapperen, maar dat is niet het geval.

Energiebesparing dankzij wind en opwaartse druk

Freepik

Volgens het Duitse onderzoek van het Max Planck Instituut en de Universiteit van Konstanz wordt de jaarlijkse trek over het water vergemakkelijkt door de atmosfeer: door gebruik te maken van wind en opwaartse druk slagen veel trekvogels op het land in deze prestatie en passen ze hun route zo nodig aan. Hoofdauteur Elham Nourani legt uit: "Tot voor kort werd gedacht dat opwaartse druk zwak of afwezig was aan het zeeoppervlak. In plaats daarvan ontdekten we dat trekvogels hun vliegroutes aanpassen om te profiteren van de beste wind en opwaartse kracht wanneer ze over zee vliegen. Dit helpt hen om hun vlucht honderden kilometers lang vol te houden”.

Het onderzoek omvatte de observatie van vijf verschillende soorten roofvogels die lange overtochten over zee maken: de visarend, de oostelijke honingbuizerd, de grijskopbuizerd, de Eleonora’s valk en de slechtvalk. Deze vogels hebben verschillende afmetingen, morfologieën en strategieën, maar de resultaten bevestigden dat het gebruik van rugwind is geoptimaliseerd om zowel tijd als energie te besparen tijdens de reis, naast de opwaartse druk. Het is echter niet helemaal waar dat vogels nooit stoppen tijdens hun inspannende reizen.

Maritieme migratie van vogels: tussenstop op schepen

Pexels

Sommige landtrekvogels hebben rustplaatsen geïdentificeerd die worden gebruikt door volwassen vogels, die meer ervaring hebben met oversteken, en die door de generaties heen worden doorgegeven. Een studie ontdekte echter onverwacht dat veel soorten, veel meer dan eerder gedacht, schepen gebruiken om uit te rusten tijdens hun oceaanreizen. Men dacht namelijk dat boten slechts bij uitzondering als rustplaats werden gebruikt.

Tijdens een onderzoek in de Middellandse Zee werden gedurende vijfentwintig dagen dertien verschillende soorten waargenomen die de boot van de onderzoekers gebruikten als tussenstop. De tussenstop, oftewel de onderbreking van het vliegen, duurde gemiddeld slechts tweeënveertig minuten, waarschijnlijk door het gebrek aan voedsel op de boot. Desalniettemin voldoende tijd om te schuilen voor slecht weer en de batterijen op te laden. De gegevens die hieruit naar voren kwamen, suggereren verdere monitoring van de herfstmigratie boven het Middellandse Zeegebied en passerende boten: miljoenen vogels zouden het als rustplaats kunnen gebruiken.