Ötzi, het ware aspect van de man die uit het ijs kwam zag er niet zo uit: een onderzoek onthult zijn echte uiterlijk
Volgens een onderzoek is het ware uiterlijk van Ötzi, de oudste mummie die ooit in Europa is gevonden, niet wat werd gedacht. Dit is wat de nieuwe analyse van zijn DNA heeft ontdekt.
Ötzi, de 5.300 jaar oude Europese mummie
Ötzi - the Iceman / South Tyrol Museum of Archaeology/Facebook
Ötzi, ook wel bekend als de “Iceman”, is een ongeveer 5.300 jaar oude menselijke mummie, de oudste die ooit in Europa is gevonden. Hij werd in september 1991 gevonden door een groep Duitse wandelaars in de Italiaanse Tiroler Ötztaler Alpen. Naast de bevroren mummie lagen de resten van een koperen bijl, een muts van berenvel en een lange boog. De naam werd gekozen ter ere van de gelijknamige vallei waar de vondst plaatsvond en sinds 1998 bevindt de mummie zich in het Archeologisch Museum van Zuid-Tirol in Bolzano, in de regio Trentino Alto Adige, Italië.
Aanvankelijk werd de Iceman beschreven met lang ruig haar en een bleke huidskleur. Latere analyses, tientallen jaren na de ontdekking, stelden echter vast dat hij er anders uitzag dan eerder werd aangenomen. De eerste studie van Ötzi's genoom werd in 2012 gepresenteerd, maar na grote vooruitgang in het DNA-onderzoek wilden wetenschappers zijn genoom opnieuw onderzoeken.
Het ware uiterlijk van Ötzi, de Iceman
Peter Demján/Ötzi - the Iceman / South Tyrol Museum of Archaeology/Facebook
Ötzi had in werkelijkheid dun haar en was bijna kaal. Bovendien waren zijn huidskleur en ogen veel donkerder dan verwacht. Volgens het onderzoek was de man, die ongeveer 45 jaar oud en zwaarlijvig was, een afstammeling van boeren die in het huidige Turkije woonden. Aanvankelijk dacht men dat de Iceman een lichtere huidskleur had en veel meer haar, maar dat de tijd en de omgevingsomstandigheden zijn uiterlijk hadden veranderd.
Ötzi behoorde waarschijnlijk tot een kleine gemeenschap die geïsoleerd in de Alpen leefde: de meeste Europeanen van vandaag hebben DNA dat afkomstig is van jagers en verzamelaars uit het westen, herders uit het oosten en boeren uit Anatolië, maar 92% van Ötzi's voorouders stamden alleen van laatstgenoemden af. Dat betekent dat zijn familie zich niet vermengde met andere mensen. Dit betekent dat zijn familie zich niet mengde met andere groepen, maar dit is niet de enige “late” ontdekking met betrekking tot de herkomst van deze mummie. Een ander onderzoek richtte zich namelijk op zijn talrijke tatoeages, waardoor aanvankelijke overtuigingen werden ontkracht.
De tatoeages op het lichaam van Ötzi
Ötzi - the Iceman / South Tyrol Museum of Archaeology/Facebook
Ötzi's lichaam bevat maar liefst 61 tatoeages die, gezien zijn leeftijd, kunnen worden beschouwd als de oudste in de geschiedenis die tot op de dag van vandaag bewaard zijn gebleven. Maar hoe werden ze gemaakt? Vroege studies veronderstelden het gebruik van een mes en zwart pigment, maar nieuw onderzoek weerlegt deze theorie. Naar alle waarschijnlijkheid zijn de gravures gemaakt met een scherp stuk gereedschap bedekt met koolstofpigment.
Het onderzoek was gebaseerd op huidige experimenten waarbij tatoeagetechnieken uit de oudheid werden gesimuleerd. Aaron Deter-Wolf, een van de auteurs van het onderzoek, zei: “De meeste zaten op de onderbenen en enkels. Eén op de linkerpols en er zijn er een paar op de onderrug. Het zijn soms gekruiste lijnen, maar vaker parallel aan elkaar. Ze variëren van twee lijnen tot vijf of zes." Volgens de wetenschapper suggereren de afgeronde tatoeages op Ötzi's lichaam een handgemaakt ontwerp met been of koper. Incisies daarentegen creëren scherpe randen. In ieder geval vertoont zijn werkwijze een zekere continuïteit met hedendaagse technieken en de body art op Ötzi's lichaam onthult het oudste tot nu toe bekende bewijsmateriaal met betrekking tot tatoeages.
- https://www.nature.com/articles/ncomms1701
- https://www.cell.com/cell-genomics/fulltext/S2666-979X(23)00174-X
- https://www.cambridge.org/core/journals/european-journal-of-archaeology/article/chalcolithic-tattooing-historical-and-experimental-evaluation-of-the-tyrolean-icemans-body-markings/C19A6B61CEA938FBE6E47B0C81B96FD7
- https://www.iceman.it/en/