Voor het eerst “spraken” mensen met een bultrug in zijn eigen taal: het doel is om buitenaardse wezens te begrijpen

Janine image
door Janine

25 April 2024

Voor het eerst hebben mensen met een bultrug “gepraat”

Onderzoekers slaagden erin een “speciaal gesprek” te voeren met een bultrug: dit zou mogelijke communicatie met buitenaardse wezens kunnen vergemakkelijken, en dit is waarom.

Het eerste gesprek van 20 minuten tussen mensen en bultruggen

De taal die gesproken wordt door buitenaardse wezens die op andere planeten dan de onze leven is ongetwijfeld vreemd voor ons, net als de taal van sommige andere aardse wezens dan wijzelf: bijvoorbeeld bultruggen. In staat zijn om met deze bultruggen te communiceren maakt het misschien ook makkelijker om een mogelijke dialoog met een buitenaards wezen te begrijpen. Op basis van deze theorie waren onderzoekers in staat om een nieuw gesprek te voeren met een vrouwelijke walvisachtige met de naam Twain dat twintig minuten duurde.

Wetenschappers van de Alaska Whale Foundation, UC Davis en SETI, Search for Extraterrestrial Intelligence, hebben hun krachten gebundeld om dit doel te bereiken. En ze zijn erin geslaagd. Maar waar “praatten” de mensen en de walvis over? Het team vertrok op een boot vanaf de kust van Alaska, op de Frederick Sound, stuurde vervolgens een contactoproep het oceaanwater in en wachtte op een antwoord.

De contactroep en de bewuste reactie van de bultrug

De bultrug verliet het water met tweederde van zijn lichaam om op zijn rug te landen

Whit Welles Wwelles14/Wikimedia commons - CC BY 3.0

De wetenschappers gebruikten een onderwaterluidspreker om geluiden af te spelen die de vorige dag waren uitgezonden en opgenomen door Twain's eigen groep, die mogelijk bekende oproepen herkende, misschien door haarzelf geproduceerd. De contactroep, zoals Brenda McCowan van UC Davis en eerste auteur van het onderzoek uitlegde, wordt door walvissen gebruikt om elkaar te roepen of om hun positie door te geven.

Toen Twain zonder aarzelen de boot bereikte, herhaalden de onderzoekers de contactroep zesendertig keer met onregelmatige tussenpozen: elke keer reageerde de vinvis op de “begroeting” door net zo lang te wachten. Wanneer de wetenschappers bijvoorbeeld het signaal tien seconden na Twain's reactie gaven, wachtte ze net zo lang voordat ze weer contact zocht. Met andere woorden, het parallellisme tussen de tijdsintervallen duidt op bewuste en opzettelijke communicatie van de kant van het dier.

Het experiment bereidt zich voor op het eerste contact met buitenaardse wezens

De Green Bank Telescoop werd gebruikt om te zoeken naar buitenaardse communicatie

Image courtesy of NRAO/AUI/Wikimedia commons - CC BY 3.0

De indruk was dat er echt naar hem werd geluisterd, zei Fred Sharpe van de Alaska Whale Foundation, co-auteur van het onderzoek, in de hoop dat Twain dezelfde sensatie ook ervoer. Het experiment werd uitgevoerd met goedkeuring van de National Marine Fisheries Service en de auteurs ontmoedigen iedereen die van plan is "autonoom" met een walvisachtigen te communiceren. In ieder geval geloven zij dat dit de eerste communicatieve uitwisseling is tussen mensen en bultruggen door hun taal te gebruiken.

De communicatieve uitwisseling met de bultrug zou kunnen lijken op de manier waarop intelligente buitenaardsen contact met ons proberen te maken, legt Laurance Doyle van SETI uit: "Ze zullen geïnteresseerd zijn in het maken van contact en zich dan richten op menselijke ontvangers”, zoals Twain deed. Het doel is om intelligente filters te perfectioneren en deze te gebruiken om buitenaardse signalen uit de ruimte op te pikken, waardoor de eerste vorm van contact tot stand komt.

Het begrijpen van niet-menselijke intelligentie stelt ons volgens de auteurs in staat ons voor te bereiden op wat we moeten doen als dit gebeurt. Op aarde zijn er wezens met een ontwikkelde intelligentie, maar anders dan die van mensen: "Door ze te bestuderen kunnen we beter begrijpen hoe een buitenaardse intelligentie zou kunnen zijn, omdat die niet precies zoals de onze zal zijn." Het experiment zou kunnen worden uitgebreid naar andere walvisachtigen, waaronder dolfijnen, maar ook naar carnivoren die samenwerken bij jachtactiviteiten en naar sociale zoogdieren zoals olifanten.