Eindelijk ontdekt welke rol de Melkweg speelde in de mythologie van de oude Egyptenaren: de studie

Janine image
door Janine

18 April 2024

De rol van de Melkweg in de mythologie van de oude Egyptenaren ontdekt

Een interessant nieuw onderzoek heeft een verband gevonden tussen de Egyptische mythologie en ons sterrenstelsel, de Melkweg. Laten we samen uitzoeken welke en wat het ons vertelt.

De Melkweg en Nut, Egyptische godin van de hemel

Or Graur, universitair hoofddocent astrofysica aan de Universiteit van Portsmouth in het Verenigd Koninkrijk en auteur van het fascinerende onderzoek, was een boek aan het schrijven over sterrenstelsels en bestudeerde de mythologie van de Melkweg toen hij bij toeval Nut, de Egyptische godin van de hemel, de sterren en het universum, tegenkwam. "Ik nam mijn dochters mee naar een museum en ze waren betoverd door deze afbeelding van een overhangende vrouw en bleven maar vragen om verhalen over haar te horen”, vertelde hij.

Het was een toeval dat tot totaal onverwachte resultaten leidde.

Allereerst trok het zijn interesse, waardoor hij een nieuw pad insloeg waarbij hij egyptologie en astronomie combineerde en een dubbele analyse uitvoerde voor zijn werk: astronomisch en intercultureel. Hij wilde uitzoeken of de hemelgodin Nut echt op de een of andere manier verbonden kon worden met de Melkweg. Dus wendde Dr. Graur zich tot een grote verzameling oude teksten, waaronder die van de piramides en het Boek van Nut, en vergeleek deze vervolgens met de uitstekende reproducties van de Egyptische nachtelijke hemel.

De Godin Nut verschijnt in simulaties van de Egyptische hemel

Een artistieke weergave van de Melkweg

Nick Risinger/Wikimedia commons - Public domain

Na de vergelijking vond Graur duidelijk bewijs voor de aanwezigheid van Nut in de Egyptische hemelsimulaties. De oude Egyptenaren waren grote kenners van de planeten, de maan en de zon en vereerden hun goden met grote toewijding. Tot die tijd was de rol van de Melkweg in hun religie en cultuur echter onbekend. Nut wordt vaak afgebeeld als een vrouw omringd door sterren, die zich over haar broer Geb, de god van de Aarde, buigt om de planeet te beschermen tegen de wateren die uit de Leegte komen. Bovendien voedt ze zich met de zon bij zonsondergang, waardoor deze bij zonsopgang herboren wordt.

Volgens het werk dat Graur voorstelt, zou Nut zich verbergen in de hemel zelf, waarbij de Melkweg in de zomer zijn ruggengraat kruist en in de winter zijn uitgestrekte armen verlicht, in een cyclische afwisseling van dagen en seizoenen. Niet alleen dat, de auteur van de studie vond ook overeenkomsten tussen het Egyptische geloof en dat van andere beschavingen wat betreft de interpretatie van de Melkweg.

Interpretatie van de Melkweg in andere culturen: het is vergelijkbaar met de Egyptische

De godin Nut symboliseert met haar gebogen lichaam het hemelgewelf

AMA/Wikimedia commons - Public domain

"Mijn studie toont ook aan dat de verbinding van Nut in de overgang van zielen en de connectie met de jaarlijkse migratie van vogels overeenkomen met de manier waarop andere culturen de Melkweg begrijpen. Bijvoorbeeld als een vogelpad in Finland en de Baltische landen”, legde Graur uit. Bovendien laat zijn onderzoek zien hoe de combinatie van twee verschillende disciplines, zoals astrofysica en egyptologie, "nieuwe inzichten kan bieden in oude overtuigingen en benadrukt hoe astronomie de mensheid verbindt over culturen, geografie en tijd heen."

De oude Egyptenaren waren inderdaad grote waarnemers van de kosmos en verbonden hemelverschijnselen met hun mythologie en religieuze voorstellingen. Hun verering en kennis van het zonnestelsel is algemeen bekend, maar er was een gebrek aan gegevens over de symbolische rol van de Melkweg in hun cultuur. Nu, dankzij deze nauwgezette en intrigerende studie, is het mysterie ontrafeld.