Met een metaaldetector vinden ze een artefact dat Alexander de Grote voorstelt: het is bijna 2000 jaar oud
De ontdekking van archeologische vondsten vereist een zorgvuldige voorbereiding en organisatie, een vooronderzoek en een opgravingscampagne. Of, zoals vaak het geval is, gewoon een metaaldetector en iemand die op het juiste moment op de juiste plaats is. Onlangs vonden twee archeologen bijvoorbeeld op een bijna toevallige manier een bronzen artefact dat Alexander de Grote zou kunnen voorstellen. Het probleem is dat de vondst plaatsvond in Denemarken: hoe is dit mogelijk?
Dankzij de metaaldetector vinden ze een artefact dat Alexander de Grote vertegenwoordigt
We zijn in Seeland, het grootste eiland van Denemarken, en hier vond bijna 2000 jaar geleden een gedenkwaardige veldslag plaats. Twee Germaanse legers raakten slaags bij Illerup Ådal, vlakbij de stad Skanderborg, zoals blijkt uit de vele vondsten die tijdens opgravingen zijn gedaan. Archeologen hebben namelijk zwaarden, bogen, pijlen, speren en schilden gevonden die toebehoorden aan beide kanten van de strijd. En dit is waar de ontdekking van het artefact dat Alexander de Grote voorstelt om de hoek komt kijken.
Twee amateurarcheologen hebben, gewapend met metaaldetectoren, het oude slagveld uitgekamd totdat ze een ontdekking deden die ze nooit hadden verwacht. De twee vonden namelijk een schild uit de strijd met een bijzondere versiering: een schijf versierd met het gezicht van Alexander de Grote, misschien wel de bekendste generaal en veroveraar uit de geschiedenis, een inspiratiebron zelfs voor Julius Caesar, en niet alleen. Maar wat deed Alexander de Grote in Denemarken en hoe weten we zeker dat hij het is?
Bronzen schijf met afbeelding van Alexander de Grote ontdekt, maar gevonden in Denemarken
Museum Vestsjælland/Facebook
Het kleine voorwerp werd ontdekt door Finn Ibsen en Lars Danielsen, twee amateurarcheologen die de schijf vonden met een metaaldetector. De twee bevestigen dat ze zich aanvankelijk niet eens bewust waren van de ontdekking of het gezicht herkenden. In feite was het hun supervisor die het potentiële belang van de vondst communiceerde.
Dat het de beroemde Macedonische leider is, bevestigt Museum Vestsjælland zelf. Op de decoratieve schijf, met een diameter van ongeveer 26-28 millimeter, staat een figuur met het kenmerkende golvende haar en de ramshoorns aan weerszijden die Alexander de Grote in de oude iconografie identificeren. Museumexperts hebben de kleine schijf gedateerd rond 200 na Christus, vermoedelijk tijdens het bewind van keizer Caracalla. De vondst roept echter meer vragen op dan hij beantwoordt, zoals we al hebben vermeld. Waarom zou een Germaanse soldaat zijn schild versieren met een kleine schijf waarop een figuur staat afgebeeld die legendarisch is voor het Romeinse Rijk?
Waarom bevindt het artefact zich in Denemarken?
Allereerst moet je begrijpen wat de juiste vragen zijn. Is de schijf gemaakt door de Romeinen of in Seeland? In het eerste geval: hoe kwam het in Denemarken terecht, een land dat notoir buiten de directe invloedssfeer van de Romeinen lag? In het tweede geval: waarom wordt er een Macedonische leider van 500 jaar eerder op afgebeeld? De antwoorden liggen misschien in de studie van de historische periode.
Alexander de Grote is in feite een figuur die Julius Caesar en vrijwel alle Romeinse keizers inspireerde, of bijna. Als uitzonderlijke militaire commandant creëerde hij in slechts een paar jaar een imperium dat zich uitstrekte van Griekenland tot India en dat elke heerser zou doen dromen. In het bijzonder weten we dat keizer Caracalla zichzelf graag als een reïncarnatie van Alexander de Grote beschouwde en dat de Slag bij Illerup Ådal plaatsvond tijdens zijn regering. Vanuit dit oogpunt zou de schijf een verdere bevestiging kunnen zijn van de contacten tussen Romeinen en Germanen tussen de tweede en derde eeuw, evenals een symbool van een goed voorteken voor de strijd. Wie weet heeft de beeltenis van Alexander de Grote zelfs geluk gebracht aan de eigenaar, die misschien de strijd heeft gewonnen.