China wil de donkere kant van de maan veroveren: de missie vindt dit jaar al plaats
De donkere kant van de maan fascineert de mens al heel lang: we zien immers maar één vlak van onze satelliet. De mens heeft echter al enkele jaren grote vooruitgang geboekt bij het verkennen van de verborgen kant van de maan. In het bijzonder zou de Chinese Chang'e 6-ruimtemissie eindelijk monsters naar de aarde kunnen brengen van de kant die we nooit zien. Zo zullen ze dit gaan doen.
Wat bevindt zich aan de donkere kant van de maan?
NASA
Ten eerste moet duidelijk worden gemaakt dat het technisch onjuist is om van een donkere kant van de Maan te spreken. Zoals bij alle hemellichamen die rond de zon draaien, zijn er niet per se donkere kanten: we zien de andere kant van onze satelliet gewoon nooit. Daarom is het beter om te spreken van de verborgen kant van de Maan of de verre kant van de Maan. Verborgen en ver van ons op Aarde, uiteraard.
Al bij de eerste waarnemingen door astronauten in een baan om de Maan was te zien dat dit verborgen gebied heel anders is dan wij kennen. Er zijn minder maanzeeën en meer kraters, wat duidt op een dikkere korst, evenals meer radioactieve elementen zoals thorium. Afgezien van wetenschappelijke analyses kunnen aardsondes de verborgen kant van de maan al tientallen jaren van veraf bekijken, maar dat betekent niet dat ze niet al hebben geprobeerd om er dichtbij te komen.
Aan de andere kant van de maan landen
China News Service/Wikimedia Commons - CC BY 3.0 LEGAL CODE / NASA
Wat betreft het verkennen van de verborgen kant van de Maan heeft China andere ruimtevaartorganisaties ingehaald. In slechts een paar decennia is het Aziatische land een van de belangrijkste landen geworden die proberen op de maan te landen. Met name de twee missies van de Chinese ruimtevaartorganisatie Chang'e 3 en Chang'e 4 waren gericht op de verborgen kant van onze satelliet. De eerste, in 2013, maakte een eerste zachte landing niet ver van het doel. De tweede, gelanceerd in 2018, is in plaats daarvan de sonde die verantwoordelijk is voor de eerste landing op de verre kant van de maan, meer bepaald in de Von Kármán-krater in het Zuidpool-Aitken-bekken.
Chang'e 4 werd gevolgd door Chang'e 5, gelanceerd in 2020 en werd de eerste ruimtemissie die maanmonsters terug naar de aarde bracht sinds de Luna 24-missie van de Sovjet-Unie. Hoewel Chang'e 5 niet op de verborgen kant van de maan landde, is China van plan om daar terug te keren met de Chang'e 6-missie, die in mei 2024 vertrekt.
Er wordt begonnen met verkenning van de andere kant van de maan
CSNA/Siyu Zhang/Kevin M. Gill/Wikimedia Commons - CC BY 2.0 DEED
Hoewel er al een eerste landing op de verborgen kant van de maan heeft plaatsgevonden, is de Chang'e 6-missie anders. In zekere zin wil deze missie de resultaten van de twee missies die eraan voorafgingen combineren: landen aan de andere kant van onze satelliet en, na het verzamelen van monsters van de maanbodem, deze terugbrengen naar de aarde voor verder onderzoek. De missie bestaat uit een orbiter, een lander, een opstijgmodule en een terugkeermodule: de verkenning zelf zal slechts 53 dagen duren, maar zelfs een paar uur zal gegevens opleveren die nog nooit eerder zijn verzameld.
Concluderend kunnen we zeggen dat er niet langer een donkere kant van de Maan is: die was er nooit vanuit fysiek oogpunt en zal er ook niet meer zijn vanuit metaforisch oogpunt. Aan de andere kant is de Chinese missie Chang'e 6 slechts de eerste die ons de komende jaren meer over onze satelliet zal leren. Misschien met de bedoeling er ooit te leven, hetzij aan de bekende kant, hetzij aan de andere kant, de verborgen kant.