Dit is de reden waarom we de namen vergeten van mensen die we net hebben ontmoet, en hoe we ze kunnen onthouden
Er zijn veel mogelijke blunders in een sociale context, van de meest onschuldige tot de meer uitgebreide blunders met grotere gevolgen. Hiervan is er één die ze allemaal verslaat: jezelf voorstellen aan iemand die je niet kent, zijn of haar naam horen... en die een paar seconden later weer vergeten. Verschillende onderzoekers hebben zich met dit probleem beziggehouden, waaronder Charan Ranganath, hoogleraar psychologie en neurowetenschappen aan de Universiteit van Californië. Volgens hem zijn er verschillende verklaringen, en ook een manier om dit te voorkomen.
Waarom vergeten we de namen van mensen die we net hebben ontmoet?
Pexels
Om de titelvraag te beantwoorden, begint Ranganath van veraf. Zoals hij ook uitlegt in zijn boek “Why we remember”, interesseert de ander ons misschien gewoon niet genoeg, althans nog niet. De Amerikaanse onderzoeker beweert:
Mensen zijn beter in het onthouden van dingen waarvoor ze gemotiveerd zijn om te leren. Soms ben je gemotiveerd om de namen van mensen te leren, andere keren is het meer iets van voorbijgaande aard en op het moment dat je het niet belangrijk vindt.
Deze uitleg kan je misschien ontevreden maken, maar het valt niet te ontkennen dat deze logisch is. We hebben altijd een doel nodig, zelfs voor de meest oppervlakkige of vluchtige acties, zoals onszelf aan iemand voorstellen en zijn of haar naam horen. En het vervolgens vergeten. Aan de andere kant kan een gewone naam ook onopgemerkt blijven omdat we hem al vele malen gehoord hebben, terwijl een zeldzamere naam uit de achtergrond tevoorschijn komt en een plek verovert in onze toch al drukke geest.
Hoe onthoud je de namen van mensen die je net hebt ontmoet?
Pexels
Gezien alles wat we hebben gezegd, kost het onthouden van de namen van mensen die je zojuist hebt ontmoet meer moeite dan je zou denken. Voor Ranganath is het echter mogelijk om iets te doen om de trend te keren, dat wil zeggen om te voorkomen dat ze onmiddellijk worden vergeten. In feite zijn er geheugensteuntjes waarmee we dit probleem kunnen oplossen door de naam te associëren met een actieve inspanning van onze kant. Volgens Ranganath:
Probeer de informatie onmiddellijk nadat je deze hebt geleerd, te onthouden. Door jezelf echt te testen, kun je de naam op de lange termijn beter onthouden.
Geconfronteerd met een eenvoudige presentatie tussen vreemden moeten de hersenen daarom aan het werk gaan als ze de naam die ze zojuist hebben gehoord niet willen vergeten. Het onthouden van de omgeving, de details van de persoon, de paar woorden die je uitwisselt helpen: er zijn zoveel factoren die bij elkaar moeten worden gebracht, zozeer zelfs dat je je afvraagt of het onthouden van de naam van een persoon die je gewoon niet kent een wonder is.
Het belang van betekenisvolle associaties
Pexels
Dit is natuurlijk geen wonder, maar het komt vaak voor dat we een naam die we zojuist hebben gehoord onbewust associëren met iets onderscheidends. Tenminste, dat is wat er gebeurt op de zeldzame momenten dat we het een paar seconden later niet vergeten. Onder de geheugensteuntjes waar de professor van de Universiteit van Californië het over heeft, zijn er ook belangrijke associaties. Juist omdat het genereren van iets altijd zinvoller is dan het passief absorberen ervan, is het associëren van de naam van de persoon met iets interessants een goede techniek om het te onthouden. In theorie is het ook mogelijk om die naam weer terug te halen nadat je hem bent vergeten: volg gewoon je stappen in je hoofd, onthoud het moment van de ontmoeting, de gespreksonderwerpen. De naam zou kunnen terugkeren, of niet.
Kortom, het vergeten van de naam van een onbekende die zichzelf net heeft voorgesteld, is een veel voorkomend probleem. We zouden ook kunnen zeggen dat het een van die aspecten is die ons als soort kenmerken, vanuit een bepaald gezichtspunt. Dit betekent niet dat je je niet kunt verbeteren en kunt voorkomen dat je iemand ontmoet en gedwongen wordt te zeggen “sorry, hoe heet je ook alweer?”. En dan de naam natuurlijk weer vergeten.