Nu kan AI ons ook vertellen of een schilderij authentiek is of niet, zoals dit werk dat wordt toegeschreven aan Raffaello
Kunstmatige intelligentie blijft verrassen: het is nu zelfs in staat om de echtheid van een schilderij te onthullen, in dit geval van de beroemde Italiaanse kunstenaar Raffaello Sanzio. Laten we er meer over te weten komen.
"Madonna della Rosa", een werk dat volledig door Raffaello is geschilderd?
Heritage Science/National Trust for Scotland
Kunstmatige intelligentie richt zich op kunst: het object van de studie was het schilderij Madonna della Rosa, exclusief toegeschreven aan de Italiaanse schilder Raffaello Sanzio uit Urbino en gemaakt in 1518. Momenteel bevindt het werk zich in het Prado Museum in Madrid, Spanje, en werd het de protagonist van een merkwaardig onderzoek, waarvoor het werd onderworpen aan kunstmatige intelligentiesoftware.
Het onderzoek, dat gezamenlijk werd uitgevoerd door de universiteiten van Bradford, Stanford en Nottingham, omvatte een op AI gebaseerde analyse van de diepere kenmerken van het schilderij. Het doel? Dat van het bepalen of het werk echt authentiek was, dat wil zeggen uitsluitend door Raffaello gemaakt. Vooral het linkerbovengedeelte van het schilderij werd waargenomen, waar het gezicht van de heilige Jozef opvalt. En dat niet alleen: ook andere schilderijen met vermoedelijke auteurs werden onderworpen aan de mening van het AI-leermodel, wat voldoening gevende resultaten opleverde.
Het schilderij Madonna della Rosa is niet geheel authentiek
Heritage Science/Madonna della Rosa, Raffaello, Museo del Prado/Wikimedia commons - Public domain
Uit de analyse van AI bleek dat het schilderij Madonna della Rosa niet uitsluitend het werk van Raffaello is. Kunstexperts hebben gespeculeerd dat zijn leerling Giulio Romano mogelijk heeft bijgedragen aan de creatie ervan, terwijl anderen hebben getheoretiseerd dat zowel de roos als het onderste deel van het schilderij door een andere kunstenaar zijn geschilderd. De studie lijkt echter te bevestigen dat het onderste deel inderdaad door Raffaello is gemaakt.
Hassan Ugail, directeur van het Centre for Visual Computing and Intelligent Systems aan de Universiteit van Bradford, heeft een algoritme ontwikkeld dat authentieke werken van Raffaello kan identificeren met een nauwkeurigheid tot 98%. "We kunnen nu met grote zekerheid zeggen of een schilderij een authentieke Raffaello is of niet”, zei hij. "De computer bekijkt een schilderij heel gedetailleerd. Hij kijkt niet alleen naar het gezicht, maar naar alle onderdelen en leert over het kleurenpalet, nuances, intensiteit en penseelstreken." Door het werk op een bijna microscopische manier te onderzoeken, leert AI om Raffaello’s hand te herkennen. "Toen we de Madonna della Rosa als geheel testten, waren de resultaten niet overtuigend. Dus analyseerden we de afzonderlijke delen en het gezicht van Jozef was hoogstwaarschijnlijk niet van Raffaello.”
Het gezicht van Jozef is van een andere kunstenaar
Raffaello Santi - Madonna della Rosa, Prado/Wikimedia commons - Public domain
Christopher Brooke, honorair onderzoeker aan de Universiteit van Nottingham, legde uit: "Deze benadering is, samen met gevestigde methoden zoals spectroscopie, in zoverre aanpasbaar dat de werken van andere kunstenaars met dezelfde techniek kunnen worden onderzocht, en dit is het doel van toekomstig onderzoek."
De authenticiteit van het werk op doek werd al verdacht rond 1850, toen de kunstkenner Johann David Passavant en zijn collega's eraan begonnen te twijfelen en beweerden dat een deel van het schilderij gemaakt zou kunnen zijn door zijn leerlingen, met name Giulio Romano en Gianfrancesco Penni. In Spanje is de authenticiteit van de Madonna della Rosa "nooit in twijfel getrokken", aldus Brooke.
Uiteindelijk zijn de drie figuren die de Madonna, het kindje Jezus en Johannes de Doper voorstellen zonder twijfel het werk van Raffaello, terwijl het gezicht van de heilige Jozef door een andere kunstenaar is geschilderd.