Hier is de onfeilbare methode om te weten hoe lang het nog duurt tot zonsondergang: je hand is voldoende
De zonsondergang is een van de meest tot de verbeelding sprekende momenten van de dag, of het nu de achtergrond is voor een romantische ontmoeting of een ontspannend moment. Misschien zijn we op de juiste plek om de zonsondergang te bekijken, misschien zijn de weersomstandigheden perfect: het beste moment om een foto of video te maken. Maar hoeveel tijd is er nog tot zonsondergang en, nog belangrijker, is er een manier om dit te meten? Het antwoord is ja, zoals blijkt uit een video die werd gedeeld op sociale media en meteen viraal ging.
Hoe lang nog tot zonsondergang? Een video toont de onfeilbare methode
In de video zien we een man buiten staan: hij heeft de zon voor zich, bijna aan de horizon, klaar om onder te gaan. Maar hoe lang nog tot zonsondergang? De man strekt zijn arm uit naar de zon en stelt een onfeilbare methode voor om de resterende tijd te berekenen voordat de zon achter de horizon verdwijnt. Hier is de beschrijving van de video:
Er is een heel eenvoudige manier om dit te doen. Steek je arm volledig gestrekt voor je uit en kijk hoeveel vingers er tussen de zon en de horizonlijn zitten. Elke vinger komt overeen met ongeveer een kwartier: de methode werkt overal en altijd en is vooral handig om een idee te krijgen van hoe lang het nog duurt tot zonsondergang.
Als we afgaan op wat we in de video zien, is de zonsondergang over ongeveer een half uur. De beschreven methode is ongetwijfeld interessant en suggestief, maar werkt het echt? In de reacties op het bericht komen al verschillende twijfels naar voren.
"Een minuut stilte voor hen wiens bergen de horizon bedekken" en andere reacties op de video
randomcultured/Instagram
Een deel van de reacties verwondert zich namelijk over deze methode: het is immers een eenvoudig antwoord op de vraag "hoe lang nog tot zonsondergang?". Maar het is niet per se onfeilbaar. Een gebruiker merkt op: "een minuut stilte voor degenen die bergen aan de horizon hebben": dit is zeker geen klein deel van de wereldbevolking, nietwaar? Een ander uit meer technische kritiek en schrijft dat de onfeilbaarheid van de methode “afhangt van de breedtegraad en het seizoen”, terwijl anderen het voorbeeld geven van meer noordelijke breedtegraden, waar je in de zomer zelfs tot middernacht zon kunt hebben. Tot slot richt een gebruiker zich meer op de techniek van de vingers en schrijft “je hebt je kans gemist om de middelvinger naar de zon te te laten zien”: ieder zijn eigen prioriteiten.
Werkt de methode om te berekenen hoe lang het nog duurt tot zonsondergang echt?
De methode van de uitgestrekte hand naar de zon, handig om te berekenen hoe lang het nog duurt voor de zon ondergaat, werkt echt. Met een paar voorwaarden. Ten eerste is het goed om te begrijpen dat het altijd een benadering is met een onzekerheid van 15-30 minuten: handig om een idee te krijgen of voor een reel op Instagram. Ten tweede is het een onfeilbare methode als het lente is, met een vlakke horizon, zonder bergen op de achtergrond, met een heldere hemel, op breedtegraden niet te ver naar het noorden en niet te ver naar het zuiden. Zoals je kunt zien, zijn er veel voorwaarden waaraan moet worden voldaan om een meting te verkrijgen die vergelijkbaar is met die in de video. In de zomer kan elke vinger bijvoorbeeld niet 15 maar 20 minuten waard zijn en in de winter misschien een paar minuten minder: het is dus een aanpasbare meeteenheid.
Concluderend biedt de handmethode om te berekenen hoe lang het nog duurt tot zonsondergang een eenvoudige en directe mogelijkheid om de resterende tijd tot zonsondergang in te schatten. Het is een benadering, zoals we al zeiden, maar wel een met een duidelijk effect. En in een bepaalde context is het misschien dat laatste dat telt. Zelfs meer dan zonsondergang.