Een video laat zien hoe kaneel wordt geoogst en het blijkt dat velen niet wisten dat het van een boom kwam

Janine image
door Janine

01 Mei 2024

Advertisement

Kaneel staat bekend als een cilindrische specerij, die zeer gewaardeerd wordt bij het koken. Maar hoe wordt het geoogst en gekweekt? Een video toont de merkwaardige procedure.

Advertisement

Kaneel, een kostbaar kruid uit Sri Lanka

Een stap in het oogstproces van kaneel

nephwz/Instagram

Wie heeft er nog nooit kaneel gebruikt in de keuken? Deze bruinachtige specerij wordt al duizenden jaren gebruikt om verschillende gerechten, maar ook drankjes en cocktails op smaak te brengen. Het komt oorspronkelijk uit Sri Lanka, Myanmar in Birma en de Malabar regio in India en wordt meestal gewonnen uit de Cinnamomum verum, een 15 meter hoge groenblijvende boom die behoort tot de laurierfamilie. Het wordt ook geteeld in West-Indië en Zuid-Amerika en is beroemd om zijn bijzondere warme, zoete en kruidige smaak.

In het verleden werd het beschouwd als zeer waardevol, zelfs meer dan goud, en werd het gebruikt in vele religieuze rituelen, zowel in Egypte als in middeleeuws Europa. In de loop der tijd is het een van de meest verhandelde specerijen ter wereld geworden en er zijn veel verschillende soorten, hoewel de typische kaneel die we allemaal kennen oorspronkelijk uit Sri Lanka komt. Volgens het National Centre for Complementary and Integrative Health kunnen de verschillende kaneelbomen waarvan het wordt gemaakt een verschillende chemische samenstelling hebben. De oogst verloopt echter volgens een bepaald proces, dat werd getoond via een video op Instagram door het profiel nephwz.

Als we kaneel kopen, hebben we het in poedervorm of als opgerolde stokjes, maar hoe komt het dat het er zo uitziet?

Advertisement

Hoe wordt kaneel geoogst?

De binnenste basten van kaneel worden op een tafel gelegd om te drogen

nephwz/Instagram

De clip, getiteld “Hoe kaneel wordt geoogst”, laat dit proces in een paar stappen zien. De video gaat vergezeld van een beschrijving: “Kaneel komt van de binnenbast van meerdere boomsoorten. Oogsters schrapen de buitenste lagen weg om de binnenste, nattere bast bloot te leggen. De schors droogt gedurende enkele uren en krult tijdens dit proces op natuurlijke wijze in stokjes. Tot slot wordt het in kleine stukjes gesneden en verkocht." Het klinkt heel eenvoudig, maar het hele proces vergt veel inspanning en, nog belangrijker, weinig mensen hadden verwacht dat kleine kaneelstokjes deel zouden uitmaken van zo'n groot geheel!

De oogst vindt voornamelijk plaats tijdens het regenseizoen, waardoor de externe bast wordt losgemaakt met een halfrond mes. Nadat de interne schillen zijn verkregen, worden ze in elkaar gestoken, waarbij de cilindrische vorm behouden blijft. Na vier of vijf dagen drogen worden de opgerolde stokjes op een plank gelegd en blootgesteld aan zacht zonlicht voor een verdere droogfase, voordat ze worden gebleekt met zwaveldioxide en in de vormen en maten worden gesneden die we kennen.

Kaneeloogst, verrassing en verbijstering bij gebruikers

Sommige gebruikers vroegen zich echter af of de boom die in de video te zien is wel echt een kaneelboom is: "Dit is geen kaneel, dit is kurk”, schreef een van hen, maar een ander kwam tussenbeide en legde uit: "Nee, het is kaneel, de kurkschors omvat het knoestige buitenste gedeelte." Anderen beweerden dat het een cassia was en heel wat mensen waren terughoudend over de gebruikte techniek, omdat ze zich zorgen maakten over de gezondheid van de boom. "Ik weet dat het van de bomen en de schors kwam, maar niet dat ze er stukjes van afhaalden." Iemand anders daarentegen is verrast door het proces, waarmee ze niet bekend waren: "Wow, ik wist niet waar het vandaan kwam, maar ik zou zeker niet hebben gedacht dat het van de bomen kwam."

Tot slot vragen verschillende gebruikers zich af welke geur de boom zou kunnen afgeven: de gedachten gaan al snel uit naar de heerlijke, typisch winterse koekjes die we op koude decemberdagen eten, maar waar je het hele jaar door van kunt genieten.

Source:

Image credit: Pixabay

Advertisement