Kun je geen zonnepanelen op je dak plaatsen? Nu zijn er "zonnebalkons" waardoor je over schone energie kunt beschikken
De energietransitie brengt veel kleine individuele en dagelijkse keuzes met zich mee, maar ook grote technologische vooruitgang. Om bijvoorbeeld fossiele brandstoffen volledig af te schaffen, is het noodzakelijk dat de productie van energie uit hernieuwbare bronnen wijdverspreider en voor iedereen toegankelijk wordt. En vanuit een bepaald gezichtspunt wil het idee van zonnebalkons in deze behoefte voorzien. Laten we eens kijken wat het is en hoe het werkt!
Wat zijn zonnebalkons en hoe werken ze?
Unsplash
Uit de naam zelf kunnen we al afleiden dat zonnebalkons vergelijkbaar moeten zijn met zonnepanelen. In feite zijn dit bijzondere complete uitrustingen die rechtstreeks op de balkons van woningen kunnen worden geïnstalleerd: de voordelen zullen we later zien, maar deze korte beschrijving zou je al een idee moeten geven.
De zonnebalkons bevatten een fotovoltaïsche module, kabels, een micro-omvormer om gelijkstroom om te zetten in wisselstroom en een stekker voor de aansluiting. Zelfs als een zonnebalkon minder energie produceert dan het klassieke paneel op het dak, overwegen veel Europese landen het te gebruiken. In Duitsland zijn er bijvoorbeeld ruim 400 duizend geïnstalleerd: dat zijn er best veel. De redenen zijn verschillend en voor sommigen overtreffen ze zelfs de lagere geproduceerde energie en de installatiekosten: als we het over energie hebben, evalueren we immers ook de besparingen op de lange termijn.
Voor- en nadelen van zonnebalkons
Enel / Ertex Solar
Om een completer beeld te krijgen van zonnebalkons is het noodzakelijk om hun voor- en nadelen te overwegen. In het eerste geval kunnen we niet anders dan beginnen met duurzaamheid: de zon is een schone en hernieuwbare energiebron en heeft bovendien een verminderde impact op het milieu. Bovendien zijn zonnebalkons eenvoudiger te installeren dan dakpanelen en kunnen ze ook deel uitmaken van modulaire opstellingen. Het monteren van specifieke panelen op het balkon wordt daardoor eenvoudiger en leidt tot een waardestijging van het pand.
In het tweede geval is het essentieel om ook rekening te houden met de nadelen van zonnebalkons, uitgaande van de beschikbare ruimte, die echter beperkt is. Dan is het niet zeker dat de installatie in de energiebehoefte van een woning kan voorzien, waardoor het moeilijker wordt om zelfvoorzienend te worden. Daarnaast moet ook rekening worden gehouden met de regelgeving en vergunningen, evenals met de kosten van de initiële investering. Vanuit dit oogpunt is de energietransitie helaas ook vandaag de dag niet voor iedereen weggelegd.
Wie kan zonnebalkons installeren en wat je moet weten
Unsplash
Naast de voor- en nadelen van zonnebalkons moeten vóór de installatie ook andere aspecten worden beoordeeld. Een dergelijke configuratie is natuurlijk perfect voor degenen die geen dak tot hun beschikking hebben en zelf schone energie willen produceren, maar het is niet genoeg. Mogelijk heb je batterijen nodig om energie op te slaan en informatie over de productie van de uitrusting, die misschien niet eens duurzaam zijn. Bovendien is het altijd beter om de installatie door een gespecialiseerde technicus te laten uitvoeren: je kunt beter veilig beginnen, zodat je geen problemen ondervindt bij het dagelijks gebruik.
Kortom, zonnebalkons zijn een veelbelovende oplossing voor iedereen die op een eenvoudige manier zonne-energie wil produceren, met respect voor de planeet. Voor sommigen wegen de nadelen zwaarder dan de voordelen, voor anderen is het tegenovergestelde waar, maar uiteindelijk vertegenwoordigen zelfs deze specifieke panelen een kleine stap voorwaarts in de energietransitie. Op een dag hebben we ze misschien allemaal, en op een dag hebben we ze misschien niet meer nodig. Waarom zouden we in de tussentijd geen schone energie produceren dankzij de zon?